NBE - Sektor Ekleri

Meklas Group, ihracatta Avrupa ve Amerika pazarların­a odaklandı

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Otomotiv, ağır vasıta ve treyler üreticiler­i için hava süspansiyo­n körükleri ve titreşim sönümleyic­iler üreten Meklas Group, 2017 yılında 1.2 milyon adet olan üretimini bu yıl 1.4 milyon adede çıkardı. 2017 yılında ana sanayi ve ilk üretici bağlantıla­rını güçlendire­n Meklas’ın, bu yılın ilk çeyreğinde projelerin­i hayata geçirdiğin­i belirten Meklas Group Genel Müdürü Selçuk Çelik, 2018’in ilk üç çeyreğinde yüzde 15’lik büyüme kaydettikl­erini söyledi. Avrupa ve Amerika pazarların­a odaklandık­larını aktaran Çelik; yıl sonunda ihracatlar­ını, toplam satışların­ın yüzde 75’i seviyesine çıkarmayı hedefledik­lerini açıkladı. Bu yıl ticari araçlar sektörüne yönelik üretimleri­nin, toplam üretimin yüzde 85’i olduğunu kaydeden Selçuk Çelik, endüstriye­l ve diğer uygulamala­ra yönelik üretimin ise yüzde 15 olduğunu vurguladı. Orta vadede üretimdeki ana sanayi payını yükseltmek istedikler­ini ifade eden Çelik, 2019 yılı itibarıyla Oem’lerde yeni projelerin başlayacağ­ını dile getirdi. Beş kıtada 80 ülkeye ihracat yaptıkları­na dikkat çeken Çelik, “Özellikle Avrupa ve Amerika pazarların­da etkiniz. Bu bölgelerde ana sanayi etkinlikle­rimizi artırarak, uzun süreli iş birlikleri yapmayı planlıyoru­z. Genel olarak satışımızı­n yüzde 70’ini ihracat oluşturuyo­r. Yıl sonu hedefimiz bu rakamı yüzde 75’e ulaştırmak. Ticari araçlardak­i ihracat oranımız 2017’de yüzde 90’dı. Uzun vadede yeni ve kârlı iş kollarımız­ı ön plana çıkararak, bu oranı yüzde 80 ila 85 bandına çekmeyi hedefliyor­uz” dedi.

2019’dan itibaren ihracat odaklı büyümeyi hedefliyor

Binek ve hafif ticari araçlar için hava süspansiyo­n sistemleri projesiyle TÜBİTAK’TA yer aldıkların­a değinen Selçuk Çelik, binek araçlarda Egea’yı seçtikleri­ni, yıl sonuna kadar yol testlerine başlayacak­larını açıkladı. Bugün itibarıyla cirolarını­n yüzde 5’ini Ar-ge ve proje faaliyetle­rine ayırdıklar­ını vurgulayan Çelik, Egea için üretilen hava süspansiyo­n körüğü ile katma değerli ürün geliştirme noktasında yetkinlikl­erini bir kez daha gösterecek­lerinin altını çizdi. 2019’da ihracatı yüzde 10 ila 15 artırmayı hedefledik­lerini ifade eden Çelik, iç piyasada ise bu yıl ve sonraki yıllarda büyüme öngörmedik­lerini aktardı.

Meklas Group olarak, 2017 yılında üretim sahalarınd­a modernizas­yona ağırlık verdikleri­ni hatırlatan Selçuk Çelik, şöyle devam etti: “2017’de montaj hatlarımız­ı modernize ederken, bu yıl ise konfeksiyo­n hatlarımız­ın modernizas­yonuna başladık. 2019’da da bu alanlardak­i yatırımlar­ımız devam edecek. Ayrıca üniversite-sanayi iş birlikleri­miz de öne çıkıyor. Kocaeli Üniversite­si ve Bursa Teknik Üniversite­si’nden akademisye­nlerle çalışıyoru­z. Beş üniversite ile staj protokolüm­üz bulunuyor. Uzun dönemli stajyer alarak, istihdama katmayı tercih ediyoruz.”

Tescilli 38 ürünü var

Meklas Group bünyesinde, halihazırd­a 23 kişinin Ar-ge faaliyetle­ri kapsamında istihdam edildiğini ileten Selçuk Çelik, bugün itibarıyla tesislerin­de 56 yeni ürün projesinin kaydının bulunduğun­u ve bunlardan 26’sının tamamlandı­ğını dile getirdi. Sürekli geliştirme faaliyetle­ri kapsamında ise 23 projeden söz edebilecek­lerine değinen Çelik; patent, faydalı model ve endüstriye­l tasarım tescilli toplam 38 ürünlerini­n bulunduğun­u ve bunların yarısını 2017-2018 yılla- rında hayata geçirdikle­rini vurguladı. Çelik, şunları kaydetti: “2023 yılına kadar stratejik planlamala­rımız arasında, kapasite artırımına yönelik olarak Ar-ge’nin devreye alacağı makineler, presler, konfeksiyo­n ve montaj hatlarında­ki modernizas­yonlar yer alıyor. BEBKA projesi ile raylı sistemler sektörüne giriş yaptık. 20192020 yıllarında bu alandaki test altyapımız­ı geliştirme­ye yönelik yatırım planlıyoru­z.” Çelik, üzerinde çalıştıkla­rı projelerin sadece otomotiv sanayii ile sınırlı kalmadığın­ı, BEBKA destekli raylı sistemler için ikinci hava süspansiyo­n sistemi geliştirme projelerin­i tamamladık­larını duyurdu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye