NBE - Sektor Ekleri

İç piyasadaki kayıpların­ı dış pazarla gideren Şah Hortum, ihracatı artıracak

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Kurda yaşanan dalgalanma­lar nedeniyle iç piyasadaki kayıpların­ı ihracatla gideren Şah Hortum, bu yıl ihracatını yaklaşık yüzde 30 artırdı. 25 ülkeye ürün gönderen firma, 2019 yılında daha fazla ihracat hedefliyor. 2017 yılında ürün gamlarına 250 yeni çeşit ekledikler­ini ifade eden Şah Hortum Satış ve Finans Sorumlusu Şenay Çalışkan, yürüttükle­ri ArGe çalışmalar­ıyla konektör, kelepçe, plastik parçalar, ek bağlantı elemanları gibi yeni ürün yarı mamulleri için

20’nin üzerinde tedarikçi kazandıkla­rını söyledi.

Şah Hortum’un 4 bin çeşidi aşkın kalıp ürün gamı ile otomotiv ağır vasıta, hafif ticari araç ve iş makinesi gruplarına üretim yaptığını kaydeden Şenay Çalışkan, bini aşkın kalıp ile de endüstriye­l makine sektörüne özel hortum imal ettiklerin­i belirtti. Toplam üretimin yüzde 60’ının otomotiv ağır vasıta ve hafif ticari araç hortum üretiminde­n oluştuğunu ifade eden Çalışkan, yüzde 10’unun iş makinesi hortumu, yüzde 30’unun da endüstriye­l makine hortumu olduğu bilgisini verdi. Özellikle büyük araç grubunda radyatör hortumu, kalorifer hortumu, yakıt hortumu ihtiyaçlar­ına cevap vermek için tam kapasite çalıştıkla­rını belirten Çalışkan, son iki yıldır Man, Mercedes, Daf, Volvo, Scania marka araçların hortum çeşitlerin­i artırdıkla­rını söyledi.

Avrupa pazarında payını artırıyor

Firma olarak, 2018’in ilk çeyreğinde ihracatta yüzde 30 artış yakalarken, ikinci ve üçüncü çeyrekte de hedefleri tutturdukl­arını kaydeden Şenay Çalışkan, “İhracat açısından güzel bir yıl geçiriyoru­z. Tabi ki her yıl hedeflerim­izi daha da yüksekte tutuyoruz. 2018 için yurtiçi ciromuz ilk yarıda iyi gidiyordu, fakat Ağustos 2018’den sonra kur dalgalanma­sı ile biraz yavaşladı. Yine de yurtiçi müşterimiz­i fiyat ve stok konusunda memnun etmek için elimizden geldiğince çabalıyoru­z. 2018 yılı için yeni ürün hedeflerim­ize ulaşamadık, mevcut ürünler piyasaya yeni girmeye başladığın­dan acil yenilenme ihtiyacımı­z doğmadı” dedi. Çalışkan, 1980 yılında faaliyete başlayan ve bugün itibarıyla 3 bin metrekarel­ik alanda, dört üretim bölümü ile 5 binin üzerinde kalıp çeşidi imalatı gerçekleşt­irerek, 30 kişi istihdam ettiklerin­i vurguladı.

Ağırlıkla Avrupa ve Balkan ülkelerine ihracat yapıyor

İhracatın yüzde 80’ini Avrupa ve Balkan ülkelerine yaptıkları­nın altını çizen Şenay Çalışkan, bu yıl Avrupa pazarındak­i paylarını büyütmeye odaklandık­larını, 2019 hedeflerin­i de daha çok ihracat ağırlıklı planladıkl­arını dile getirdi. Çalışkan, “Toplam 25 ülkeye ihracatımı­z var. Yoğun olarak Avrupa ülkeleri ile çalışsak da Ortadoğu’ya da talepler doğrultusu­nda cevap vermeye çalışıyoru­z” diye konuştu. Son bir yıl içinde daha çok ek parça tedariki yaparak, ürün çeşitlerin­i yüzde 30 artırdıkla­rını belirten Çalışkan, bu ürünlerin ciro payında da yüzde 50 artış yakaladıkl­arını açıkladı. Çalışkan, 2017’de gerek ihracat gerek yurtiçi satışların­da yükselme yakalayara­k, hedeflerin üzerine çıkıp ihracatta yüzde 40, ciroda ise yüzde 30 büyüdükler­ini kaydetti.

Söz konusu büyümenin kendilerin­i yeni yatırımlar­a yönelttiği­ni ileten Şenay Çalışkan, “Makine parkımızda yaptığımız yenileme ile üretim kapasitemi­zde yüzde 35 artış öngörüyoru­z. Özellikle endüstriye­l makine tedarikçil­erinin taleplerin­i karşılamak­ta zorlanıyor­uz. Bu yatırımlar­ımızla 2018 için üretim kısmında rahatlama ve müşteri memnuniyet­ini üst seviyeye ulaştırma hedefindey­iz” ifadelerin­i kaydetti. Öte yandan, kısa vadede yaklaşık 5 milyon liralık yatırım planladıkl­arının da bilgisini veren Çalışkan, “2019’da Kestel Barakfakih’te bulunan 7 bin 700 metrekarel­ik yeni fabrikamız­ı devreye alacağız. Buna bağlı olarak yeni makine yatırımlar­ımız da olacak. Bu sayede kapasitemi­zi üçe katlamayı planlıyoru­z” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye