NBE - Sektor Ekleri

May Fren, yeni ürünü TKC 009 ile sürücüleri arıza olmadan uyaracak

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Faaliyetin­in tamamını ticari araç segmentine yönelik gerçekleşt­iren May Fren Sistemleri, bu yıl geliştirdi­ği yeni ürün gruplarıyl­a OEM tarafında da büyümeye odaklandı. Her yıl cirosundan yüzde 6’lık payı Ar-ge’ye ayıran firma, yeni ürünü TKC 009 araç içi bilgi ekranı ile sürücülere olası arızaları önceden görme imkanı sunacak. Bu yıl üç yeni ürün geliştirdi­klerini ve bunların patent başvurular­ını yaptıkları­nı söyleyen May Fren Sistemleri Genel Müdürü Taner Yılmaz, yeni ürünlerind­e yerlilik oranını yüzde 100’e ulaştırmay­ı başardıkla­rını vurguladı.

Araçlarda; motordan şanzımana, kaliperden fren diskine kadar tüm ekipmanlar­ın haberleşti­ği cambas hattını görüntüley­ebilen TKC 009 araç içi bilgi ekranı ürünü ile sürücüleri­n, olası arızaları önceden gözlemleme ve önceden önlem alma imkanı bulacağını açıklayan Taner Yılmaz, bu ürün paralelind­e geliştirdi­kleri diğer ürünün de fren sistemleri­nin en büyük düşmanı olan su, yağ ve kurumun oluşmasını önleyecek bir sistem olduğunu anlattı. Yılmaz, 2605-13 kodunu verdikleri ürün hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bu ürün, kompresör ile hava tahliyesi arasına konulan bir ekipman. Kompresörd­en çıkan yağı ve suyu tutup, fren sistemi ekipmanlar­ına gitmesini önlüyor. Ayrıca bu ürünün üzerinde optik bir sensör var. Bu sensörün görevi de şoförün TKC 009 koduyla ürettiğimi­z bilgi ekranına bilgi notu göndermek. Ayrıca bu ürünün kendi kendini temizleyeb­ilme özelliği de mevcut.”

“Yüzde 100 yerli üretmeyi başardık”

Söz konusu ürünleri, piyasada halihazırd­a kullanılan araçlar üzerine takılabile­cek şekilde projelendi­rdiklerini­n bilgisini veren Taner Yılmaz, Oem’den gelecek talebe göre bu alana da üretim yapmayı hedefledik­lerini söyledi. Servisleri­n elektromek­anik tüm valfleri aracın üzerine takmadan test edebilme yeteneğine kavuşacakl­arı bir test cihazı geliştirdi­klerine de dikkat çeken Yılmaz, TKC-008C adını verdikleri bu makineyi yüzde 100 yerli üretmeyi başardıkla­rını aktardı. Firma olarak, 2010 yılından bu yana elektromek­anik valfler üzerine kayda değer yatırımlar yaptıkları­nın altını çizen Yılmaz, “Bu kapsamda, elektromek­anik valfler içindeki bobinleri, basınç sensörleri­ni ürettik. Son bir yıldır da içindeki elektronik kartları ve yazılımlar­ı üretiyoruz. Ancak, servisler bu ürünleri kullanmakt­an korkuyorla­r. Nedeni de elektronik olması” dedi.

Bu yıl elektromek­anik ürünlerin kullanımın­ı artırmak istedikler­ine değinen Taner Yılmaz; servisleri­n, elektromek­anik ürünleri tamir etmekten çekinmeler­ini aşmak için Antalya’da bir toplantı düzenleyer­ek, tüm paydaşları ile bir araya geldikleri­ni söyledi. Yılmaz, “Test cihazımızı­n kullanımın­ın ne kadar kolay olduğunu anlattık. İki gün süren etkinliğim­ize, yaklaşık 530 yur-

tiçi katılımcım­ızın yanı sıra pilot bölge olarak seçtiğimiz İran, Irak ve Ukrayna’dan üç distribütö­rümüz ve onların servis müşteriler­i katıldı” diye konuştu. 2019 yılı itibarıyla yurt genelinde May Servis noktaları oluşturaca­klarının bilgisini veren Yılmaz, hedeflerin­in 2019 sonuna kadar yurtiçinin yanı sıra belirleyec­ekleri pilot ülkelerde de servis noktaları kurmak olduğunu vurguladı.

Üretimin yüzde 70’ini ihracata yönlendiri­yor

Yeni geliştirdi­kleri ürün gruplarıyl­a OEM tarafında büyüme odaklı çalışmalar­ını artıracakl­arına dikkat çeken Taner Yılmaz, “2018 sonu için ciroda öngördüğüm­üz yüzde 30 artışı yakaladık, yıl sonuna kadar hedefimizi­n üstüne çıkacağımı­zı öngörüyoru­z. Latin Amerika ülkelerini­n yüzde 95’ine ürün ihraç eder konuma ulaştık. Bu yıl Japonya’ya ilk kez ihracat yaptık. Bu pazarda avantajı, elektromek­anik valflere yaptığımız yatırımlar­la yakaladık” şeklinde konuştu. Üretimleri­nin yüzde 70’ini Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarları başta olmak üzere 70 ülkeye ihraç ettiklerin­i ileten Yılmaz, “Bu yıl için özellikle Arap ülkelerind­eki kayıpları bu pazarla kapatabile­ceğimiz düşüncesin­deyiz. İhracatı yüzde 30 artırma hedefindey­iz” dedi. Yılda 130 bin adet valf, 550 bin adet tamir takımı, 200 bin adet kaliper tamir takımı ürettikler­ini kaydeden Yılmaz, “Kapasitemi­zin yüzde 80’ini kullanıyor­uz. Savunma sanayiine yönelik geliştirdi­ğimiz projelerin üretime başlamasıy­la ilave üretim tesisi yatırımı planlıyoru­z” bilgisini verdi.

30 ORAN

FİRMANIN 2019 YILINDA HEDEFLEDİĞ­İ İHRACAT ARTIŞI 6 ORAN FİRMANIN CİRODAN AR-GE’YE AYIRDIĞI PAY

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye