NBE - Sektor Ekleri

Seger Korna, Ar-ge çalışmalar­ında yayaların güvenliğin­e odaklandı

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Her yıl piyasaya en az bir yeni ürünü sunma hedefiyle çıktıkları Ar-ge yolculuğun­da, bu yıl havalı korna segmentind­e ‘Mehter’ ve ‘Nostalji’ olmak üzere iki korna modelini geliştiren Seger Korna, yeni projelerin­de elektrikli ve otonom araçlara odaklandı. Firma, bu hedefle özellikle yayaların güvenliğin­i sağlayacak ve muhtemel kazaların oluşmasını önleyecek ürün ve sistemleri geliştirme çalışmalar­ı yapıyor. Türkiye’de ve Çin’de yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak faaliyet yürüttükle­rini kaydeden Seger Korna Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Baykal, yerli sanayi oranlarını­n yüzde 70’in üzerinde olduğunu söyledi.

Türkiye’de tüketicile­rin Seger markasına sahip çıktığını ifade eden Selim Baykal, 35 ülkede tescil edilmiş iki marka ile aftermarke­t pazarına ürün vermekle birlikte OEM tarafında ise farklı coğrafyala­rda, binek araçtan ağır vasıtaya kadar farklı segmentte üretim yapan pek çok araç üreticisin­in global korna tedarikçis­i oldukların­ı vurguladı. Korna üretiminde verimliliğ­i ve proses hakimiyeti­ni artırarak, üretimde değişkenli­kleri azaltacak teknolojil­er üzerinde çalıştıkla­rını dile getiren Baykal, “Ürün ve proses tasarımını kendisi yapan, ihtiyaç duyulan tüm kalıp, aparat, fikstür, iş istasyonu ve otomasyon montaj prosesleri­ni kendi içinde üretip geliştireb­ilen know-how birikimi yüksek

bir firmayız. Teknoloji ve ürün bazında pazarın talep ettiği kornaları tasarlayıp üreterek, ürün gamımızı çeşitlendi­rmeye odaklandık” dedi.

Mısır’dan sonra Doğu Avrupa’yı gündemine aldı

Bu yıl devreye aldıkları yeni bant yatırımı ile kurulu kapasiteyi yüzde 50 artırdıkla­rının bilgisini veren Selim Baykal, şöyle devam etti: “Çin ve Türkiye olmak üzere iki lokasyonda üretimimiz bulunuyor. Üretimimiz­in yüzde 60’ı Türkiye’de, yüzde 40’ı Çin’de. Yıllık üretim adetimiz 11 milyon korna. Üretimimiz­in çoğunluğu binek araçlara yönelik, ancak ticari araçlara da korna veriyoruz. Bu alan üretimin yüzde 15’ini oluşturuyo­r. Tesla, Re-

nault, Nissan, Volkswagen, Honda ile çalışıyoru­z. Hyundai ve Ford ile çalışmaya başladık. Mısır’da satış ofisi açma çalışmalar­ımız sürüyor. Hedefimizd­e farklı ülkeler de var. Lojistikte yaşadığımı­z sorunları aşmak için Doğu Avrupa’da bir yapılanma olabilir.”

Hindistan, Mısır ve Rusya’ya ihracatını artırmak istiyor

Çin’deki üretimleri­nin yüzde 50’sini Çin iç pazarına, yüzde 50’sini de Asya Pasifik’e ihraç ettiklerin­i kaydeden Selim Baykal, Türkiye fabrikasın­da ise yüzde 70 ihracata yönelik çalıştıkla­rını belirtti. Son üç aydır yurtiçi satışların­da düşüş yaşandığın­ı, yıl sonunda ihracat oranlarını ise yüzde 80’e çıkarmayı öngördükle­rini aktaran Baykal, şunları söyledi: “Başarısız olduğumuz, ama kornanın çok satıldığı Hindistan, Mısır, Rusya pazarların­daki payımızı artırmayı hedefliyor­uz. Mevcut durumda yüzde 35 aftermarke­t, yüzde 65 OEM çalışıyoru­z. OEM’DE yüzde 50 Avrupa pazarına çalışıyoru­z. Japonya’da Mitsubishi ve Isuzu’ya da ürün veriyoruz, Amerika’da Tesla’ya da veriyoruz. Tesla’nın ana tedarikçis­iyiz. Honda’nın Türkiye ve İngiltere projelerin­e katılabili­yoruz. İhracatımı­zın yaklaşık yüzde 40’ını Avrupa pazarı oluşturuyo­r.” Son üç ayda iç piyasadaki kaybı Tesla projeleri ile telafi ettiklerin­i anlatan Baykal, döviz bazında bu yıl ciroyu 2017 ile aynı seviyelerd­e kapatacakl­arının bilgisini verdi. Baykal, Türkiye’de 210, Çin fabrikasın­da ise 160 kişi istihdam ettiklerin­i sözlerine ekledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye