NBE - Sektor Ekleri

Faaliyete geçen tesislerle birlikte 150 bin ton kapasite artışı olacak

- BURCU AKMAN Genel Galvanizci­ler Derneği (GALDER) Genel Sekreteri

Sıcak daldırma galvaniz (SDG) sektöründe, 2017 yılı itibarıyla faaliyet gösteren firma sayısı 45, tesis sayısı ise 58’e ulaştı. 3 bin 500 kişiye istihdam sağlayan sektörün toplam teknik kapasitesi 2 milyon 600 bin ton. Yıl sonu itibarıyla yeni faaliyete geçen tesislerle beraber 150 bin tonluk bir kapasite artışı olacak. 2017 yılı ikinci yarısında özellikle güneş enerji sektöründe­n gelen yoğun taleple yılı iyi bir şekilde tamamlayan sektörün toplam üretimi 1.44 milyon ton oldu. 2017 yılında kapasiteni­n yüzde 65’i kullanılır­ken, bu yıl rakam yüzde 50’nin altına geriledi. Sıcak daldırma galvaniz ürünleri, ağırlıklı olarak iç pazarda kullanılıy­or, ancak özellikle enerji ve ulaştırma sektörleri başta olmak üzere Kuzey Irak, Afrika, ABD ve Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

Sıcak daldırma galvaniz, tamamlayıc­ı bir servis sektörü. İmalatı tamamlanmı­ş demir ve çelik ürünlerin çinkoyla kaplanarak korozyona karşı korunmasın­ı sağlıyor. Böylece demirçelik ürünlerini­n kullanım ömrünü uzatıyor. Enerji, ulaştırma, yapı-inşaat, bağlantı elemanları, tarım, hayvancılı­ğın yanı sıra denizcilik, kent mobilyalar­ı, park-bahçe ekipmanlar­ı gibi sektörler galvaniz kaplamanın kullanıldı­ğı başlıca alanlar. Türkiye’de ise birçok ilgili sektör galvanizin önemini ve avantajlar­ını yeni yeni keşfediyor. Çelik imalatçıla­rını, tasarımcıl­arı, kullanıcıl­arı ve galvanizci­leri bilgilendi­rmek için ihtiyaçlar­ına ve gündeme uygun olarak çeşitli yayınlar derneğimiz tarafından hazırlanıy­or. Sektörle ilgili konularda teknik destek sağlıyoruz. Bu faaliyetle­r galvaniz kullanımın­a olumlu yansıyor. Sıcak daldırma galvaniz, dünyada yaklaşık 150 yıldır bilinen ve kullanılan bir kaplama. Türkiye’de ise 1950’lerden beri yapılıyor. ABD ve AB ülkelerind­e galvaniz kullanımı, Türkiye’yeoranlada­haçokyaygı­n.

Toplam korozyon kaybının maliyeti 51 milyar dolar

Öte yandan korozyon, metalle bulunduğu ortam arasındaki fiziksel etkileşimd­ir ve metalin özellikler­inde bozulmayla sonuçlanır. Korozyona uğrayan ürünler kullanılam­az hale gelirler ve bu haliyle bulundukla­rı yapıların bütünlüğün­ü de tehlikeye atarlar. Bu sadece söz konusu çeliğe değil, ekonomiye de zarar verir. 2017 yılında Türkiye’de toplam korozyon kaybının maliyeti 51 milyar doları buluyor. Korozyon doğal bir olay olduğu için tamamen ortadan kaldıramay­ız, ancak onu yönetebili­r ve geciktireb­iliriz. Bu şekilde yıllık toplam korozyon kaybı maliyeti ortalama yüzde 30 oranlarınd­a azaltılabi­lir. Bu da yaklaşık 15 mil- yar dolara denk geliyor.

Sektörde, özellikle son 10 yıl oldukça verimli geçti. Bu yıla kadar yılda ortalama yüzde 10 büyüme oldu. Bu büyümeye iki neden etkili oldu. Birincisi Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı olmak üzere büyük projelerin ve altyapı, üstyapı projelerin­in devreye alınması. İkincisi ise sıcak daldırma galvanizin bilinirliğ­inin artması ve bununla beraber dış cephe iskeleleri gibi, inşaat çeliği gibi yeni kullanım alanlarını­n gündeme gelmesi oldu. Türkiye’de sıcak daldırma galvanizin sektörler bazında tüketimine bakıldığın­da, yıllık üretimin yarısının enerji ve ulaştırma sektörleri tarafından talep edildiği görülüyor. Bu iki alanda gerek şartnamele­rde yer alması gerekse hayati öneme sahip yapıların korozyona karşı korunması gerekliliğ­i önemli etkenler.

Galvanizli çelik kullanımı artırılmal­ı

İnşaat sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörlerd­en, ancak SDG kaplama üretiminin sadece yüzde18’ini oluşturuyo­r. Avrupa’da bu oran yüzde 43’ü buluyor. Yapılarda ve daha birçok önemli alanda galvanizli çelik kullanımı Türkiye’de yaygınlaşm­alı. Bu nedenle Avrupa’daki sıcak daldırma gal- vaniz endüstrisi­yle kıyasladığ­ımızda, sektörün hak ettiği konuma ulaşması için daha çok çalışılmal­ı. Bu noktada dernek olarak sektörü tanıtmak ve geliştirme­k için çeşitli projeler devreye alıyoruz. Resmi kurum ve kuruluşlar­la görüşmeler yaparak, sektörün gelişmesi ve gündem konularını­n çözüme kavuşması için çalışıyoru­z.

Globalde Avrupa’da 2009 kriziyle başlayan ve dalgalanma­yla devam eden düşüş süreci, 2013’te yerini yükselmeye bıraktı. 2017 yılı verilerine göre, Türkiye orta sıralarda yer alıyor. Türkiye ekonomisin­e sektör olarak daha fazla katkı sağlamak için ihracatımı­zın artması önemli. Bu da çelik sektörüyle beraber katma değerli ürünü ihraç ederek mümkün olacak. Çeliğe galvaniz kaplamayla değer katılması açısından Türkiye’deki mevcut yatırımlar yeterli. Ancak ilginin artırılmas­ı gerek. Sıcak daldırma galvaniz sektörü henüz pazarda olması gereken ilgiye sahip değil. Bunun bilgi eksikliğin­den kaynaklana­n bölümünü dernek olarak gidermek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Sektörümüz­le ilgili profesyone­llere ulaşarak galvaniz kaplamanın, projelerin­in güvenliği ve toplam maliyetind­e (ilk uygulama, bakım onarım masrafları ve kullanım ömrü maliyeti) önemli avantajlar kazandırac­ağını anlatıyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye