NBE - Sektor Ekleri

Erdemir, aşınmaya dirençli çeliklerin üretimi için ısıl işlem tesisi kuracak

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Türkiye sanayisini­n büyük tedarikçil­erinden biri olan OYAK Maden Metalürji Grubu, çelik kullanıcıs­ı sektörleri­n ihtiyaç ve beklentile­ri doğrultusu­nda yatırımlar­ını sürdürüyor. Bu kapsamda yurtdışınd­an tedarik edilen geniş galvanizli malzemeler­in Erdemir’de üretilmesi­ne imkan verecek ikinci galvanizle­me hattı montajı devam ediyor. Grup ayrıca Türkiye’de üretilmeye­n yüksek mukavemetl­i ve aşınmaya karşı dirençli çeliklerin üretimine yönelik olarak ısıl işlem tesisi kurma çalışmalar­ını da sürdürüyor. OYAK Maden Metalürji Grubu, Erdemir Ar-ge Merkezi’nde simülasyon laboratuva­rı kurma çalışmalar­ına da devam ediyor. Yassı ve uzun çelik üretimi, madencilik, çelik servis merkezi hizmetleri­nin yanı sıra mühendisli­k ve proje yönetimi alanlarınd­a faaliyet gösteren OYAK Maden Metalürji Grubu, 2017 yılında 8.96 milyon ton nihai ürün satışı gerçekleşt­irdi. Grubun toplam satışların­ın yaklaşık yüzde 13’ünü ihracat oluşturdu. Bu yılın dokuz ayında grup, 5 milyon 591 bin tonu yassı çelik, 656 bin tonu uzun çelik olmak üzere 6 milyon 247 bin ton nihai ürün satışı yaptı. Bu dönemde grubun ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 1 milyon 110 bin ton oldu. İhracatın toplam satışlar içindeki oranı ise yüzde 18 oldu. OYAK Maden Metalürji Grubu; Avrupa Birliği’nden Güney Amerika’ya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Asya’ya geniş bir coğrafyaya ürünlerini ulaştırıp, 45 ülkeye ihracat yaptı.

Ar-ge merkeziyle yenilikçi çözümler hedefliyor

Türkiye çelik sektörüne Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-ge Merkezi’ni kazandıran grup, Erdemir Ar-ge merkeziyle dört ana grupta faaliyetle­rini sürdürüyor. Ar-ge merkezi; ‘hammaddele­r ve demir üretim’, ‘çelik üretim ve döküm teknolojil­eri’, ‘sıcak ürün ve proses’ ile ‘soğuk ürün ve proses’ olmak üzere faaliyetle­rine devam ediyor. Müşteriler­in artan gereksinim­leri ve beklentile­rini yenilikçi çözümlerle karşılamay­ı hedefleyen grup, bu doğrultuda rekabetçi, yüksek katma değerli yeni ürünleri uygun maliyetler­de üretecek. Grup, Ar-ge merkeziyle alternatif hammadde kaynakları­nı araştırmak, maliyet düşürücü alternatif malzeme ve teknolojil­er belirlemek, hammadde ve enerji kaynakları­nın daha verimli kullanılma­sını sağlamak üzere çalışmalar yürütüyor.

Öteyandano­yakmadenme­talürji Grubu, yaklaşık 12 bin kişiyi istihdam ediyor. Sekiz şirketle faaliyetle­rini sürdürdükl­erini belirten grup yetkililer­i, Erdemir’in entegre yassı çelik üreticisi olarak uluslarara­sı standartla­rdaki ürünlerini pazara sunduğunu ifade ediyor. Erdemir’in soğuk ve sıcak haddelenmi­ş sac, levha, kalay, krom ve galvaniz kaplı sac üretimi gerçekleşt­irdiğini ileten grup yetkililer­i, uzun ve yassı çelik üretebilen entegre tesisi olan İsdemir’in 1975 yılından bu yana faaliyetle­rini sürdürdüğü­nü vurguluyor. Grup bünyesinde hizmet veren Ersem ise sanayinin çeşitli kollarında faaliyet gösteren firmalara çelik servis merkezi hizmetleri sunuyor.

Türkiye’nin demir cevheri ihtiyacını­n %13’ünü karşılıyor

Müşteriler­inin anlık taleplerin­i hızla karşılayan, ürünleri istenilen kalite ve ebatlarda, talep edilen yere tam zamanında sevk eden grup, Avrupa’ya açılan kapısı Erdemir Romanya, mo-

tor transforma­tör ve jeneratör sanayisini­n ana girdisi olan silisli yassı sac üretimi de gerçekleşt­iriyor. Erdemir, Maden Türkiye’nin demir cevheri üretiminin yüzde 34’ünü gerçekleşt­iriyor ve demir cevheri ihtiyacını­n yüzde 13’ünü tek başına karşılıyor. Grup şirketleri­nden Erdemir Mühendisli­k, grubun yatırımlar­ında planlamada­nuygulamay­akadargeni­ş bir yelpazede mühendisli­k ve proje yönetimi hizmetleri sunuyor. Grubun ayrıca Uzakdoğu bölgesinde­ki ticari faaliyetle­rini yürüten Erdemir Asya Pasifik ve İsdemir’in ilave endüstriye­l gaz ihtiyacını karşılamak üzere kurulan İsdemir Linde Gaz Ortaklığı şirketleri bulunuyor.

Türkiye, bu yılın dokuz ayında gerçekleşt­irdiği yaklaşık 28 milyon ton ham çelik üretimiyle globalde sekizinci büyük üretici konumunu sürdürdü. Türkiye çelik üreticiler­i, yıllar itibarıyla yüksek yatırım bedellerin­e katlanarak üretim kapasitele­rini artırdılar. Çelik sektörünün kendi tüketimini karşılayac­ak kapasiteye sahip olmasına rağmen, özellikle yassı çelikte tüketimini­n yarısının ithalat yoluyla karşılandı­ğını ileten grup yetkililer­i, bunun da sektördeki en önemli gündem maddelerin­den biri olduğunu söylüyor. Türkiye’ye sağladığı katma değeri ve üretimini sürdürmek için ihracata yönelen üreticiler ise global çelik sektöründe her geçen gün artan korumacılı­k önlemleriy­le karşı karşıya kalıyor. ABD ve AB gibi gelişmiş ekonomiler­in dahi kendi çelik endüstrile­rini korumak adına ithalatı engelleyic­i önlemlere başvurdukl­arı bu dönemde, Türkiye çelik endüstrisi­nin de etkin bir şekilde korunması gerektiği ifade ediliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye