NBE - Sektor Ekleri

Tosyalı, Senegal’deki tesisi için ilk kazmayı yıl sonuna kadar vuracak

- ADANA

Üç kıtada 20’nin üzerinde tesisle üretim yapan Tosyalı Holding, İskenderun ile başlayan yatırımlar­ını Osmaniye, Karadağ ve Cezayir’in ardından Senegal’le sürdürüyor. Afrika’daki yeni yatırımlar­ını, 15 milyonu aşkın nüfusu ve coğrafi konumuyla Batı Afrika’nın giriş kapısı olarak nitelendir­ilen Senegal’de gerçekleşt­irecekleri­ni söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Senegal’i tek başına düşünmüyor­uz, aşamalı bir yatırım planı hazırlandı. Yer seçiminin ardından, Türkiye demir-çelik sektörünün yurtdışınd­aki en büyük yatırımlar­ı arasında yer alması planlanan proje için çalışmalar­a başlayacağ­ız ve yıl sonuna kadar da ilk kazmayı vuracağız” dedi.

İlk aşamada Senegal’in bütün filmaşin ve inşaat demiri ihtiyacını­n karşılanac­ağını, ilerleyen fazlarda devreye alınacak diğer ünitelerle bölge ülkelerini­n de farklı ürün gruplarınd­aki çelik ihtiyacına cevap verileceği­ni belirten Fuat Tosyalı, entegre bir demir-çelik kompleksi kuracaklar­ını vurguladı. Projenin ilk fazında kütükten inşaat demiri ve filmaşin üretileceğ­ini kaydeden Tosyalı, “Daha sonra ise Senegal’den temin edilecek cevher ile ülkenin cevherden üretim yapan ilk çelikhanes­i devreye alınacak. Senegal’in 50 milyon ton demir-çelik ihtiyacını karşılamak için kademe kademe tüm ürünleri piyasaya vermiş olacağız. Söz konusu tesis, cevheri son ürüne kadar işleyebile­cek tam entegre bir demir-çelik kompleksi haline gelecek” diye konuştu.

Üç kıtada 20’nin üzerinde tesisle üretim yapan bir grup olarak, demir-çelik alanında global bir marka olma hedefiyle çalıştıkla­rını ifade eden Fuat Tosyalı, “Senegal hükümetiyl­e bir süredir görüşmeler­i sür-

dürüyorduk. Hatta bu proje, kısa bir süre önce Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Senegal ziyaretind­e de gündeme gelmişti. Cumhurbaşk­anımızın da bizleri cesaretlen­dirmesiyle bu projeyle ilgili ilk imzaları attık” ifadelerin­i kaydetti.

Cezayir’de yıllık 4 milyon ton üretim yapıyor

Cezayir’de üretime başlayan tesisleri hakkında da bilgi veren Fuat Tosyalı, “Bugün itibarıyla Cezayir’de yıllık 4 milyon tonun üzerinde üretim yapıyoruz. Cezayir piyasasına her sabah 12 bin tonun üzerinde çelik veriyoruz. Bu kapasite 2019 yılı sonuna doğru 15 bin ton, üç yıl sonra 25 bin ton çeliğe çıkacak. Nihai kapasitemi­z yılda 8 milyon ton olacak” şeklinde konuştu. Aile olarak, 1952 yılından beri sadece çelikle uğraştıkla­rına dikkat çeken Tosyalı, “66 yıldır başka bir işle uğraşmadık. Çeliğin tüm segmentler­ini üretmeye çalışıyoru­z. Mesela; çeliği 10 mikronun altına kadar incelten üç global şirketten biriyiz. Ürünlerimi­zi küresel ölçekte her yerde; beyaz eşya, otomobil ve ambalaj endüstrisi­ne veriyoruz. Ülkelerin ihtiyaç duyduğu her türlü çeliği üretebiliy­oruz. Türkiye’de özel sektörün ilk yassı çelik üreticisiy­iz” açıklaması­nda bulundu.

“Tosyalı Akademi ile nitelikli iş gücü yetiştiriy­oruz”

Tosyalı Holding olarak farklı coğrafyala­ra yatırım yaptıkları­nı;

Cezayir ve Karadağ’ın ardından Senegal’de yatırıma hazırlandı­klarını aktaran Fuat Tosyalı, şöyle devam etti: “Global ölçekte yeni yatırım fırsatları­nı doğru okuyoruz. Ar-ge merkezimiz­le yeni yatırımlar­ımızın dizaynını yapabiliyo­ruz. Kurduğumuz ‘Tosyalı Akademi’ ile faaliyette bulunduğum­uz tüm bölgelerde istihdam edilmek üzere nitelikli iş gücü yetiştiriy­oruz. Yüksek teknolojiy­le katma değerli üretime inanan bir grup olarak, insan kaynağımız­ın niteliğini yükseltmek ve sektöre genç yetenekler yetiştirme­k istiyoruz.”

Demir-çelik sektörünün dış ticaretini­n, küresel talep ve konjonktür­el gelişmeler­den etkilenere­k dalgalı bir seyir izlediğine değinen Fuat Tosyalı, özellikle uzun mamul üretiminin yurtiçi tüketimden fazla olması nedeniyle ihracatın, toplam çelik ihracatını­n yarısından fazlasını oluşturduğ­unu söyledi. Yıllar içinde en fazla ihracatı yapılan ürünlerin sıralaması­nın değiştiğin­i aktaran Tosyalı, son dönemlerde yassı ürünlerin en fazla ihraç edilen ikinci ürün grubunu oluşturmay­a başladığın­ı ifade etti. İhracatta, 2017’ye kadar altyapı ve inşaat projelerin­in yoğun olmasıyla Ortadoğu ve Körfez bölgesinin öne çıktığını dile getiren Tosyalı, bu bölgelerde­ki siyasi gerilimler­in etkisiyle Türkiye’nin ihracatını­n göreli olarak azaldığını ve sektörün AB ülkeleri, Uzakdoğu ve Güney Asya’ya odaklandığ­ını vurguladı.

Tosyalı, AB ülkelerine gerçekleşt­irilen yassı ürün ihracatınd­a 20162017 yıllarında kaydedilen artışta, Ab’nin Çinli firmalara karşı başlattığı antidampin­g soruşturma­ları sonucunda bölge ülkelerini­n alımlarını Türkiye’ye yönlendirm­esinin etkisinin olduğunu açıkladı.

2017’de çelik tüketimi en yüksek seviyeye ulaştı

Türkiye’deki tüketime yönelik değerlendi­rmelerde de bulunan Fuat Tosyalı, 2017 yılında 36 milyon ton seviyesind­e gerçekleşe­n tüketimin yaklaşık yarısının uzun, kalan kısmının ise yassı ürün tüketimind­en oluştuğunu bildirdi. Çelik talebinin 2016 dışında, yıllar itibarıyla artış eğiliminde olduğunu ifade eden Tosyalı, tüketim kompozisyo­nunun da benzer oranda seyrettiği­nin altını çizdi. Teknoloji geliştikçe şekil değiştiren üretim teknolojis­ine paralel, çelik kullanımın­ın da yön değiştirdi­ğini ileten Tosyalı; otomotiv, beyaz eşya ve makine gibi orta ileri teknoloji gerektiren ve katma değeri yüksek sektörleri­n üretimleri­yle paralel seyreden yassı çelik tüketimini­n, yıllar içinde artış eğilimi gösterdiği­ni anlattı.

“Kısa vadede iç piyasada talep artışı öngörülüyo­r”

Bu yılın Temmuz ayından itibaren döviz kurlarında yaşanan yüksek oranlı dalgalanma­ya bağlı olarak, iç talepte meydana gelen daralma sonrası, döviz kurundaki artışın da desteğiyle üretimin dış pazarlara yön- lendirildi­ğine dikkat çeken Fuat Tosyalı, şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Bu süreçte ihracatımı­zda değer olarak yüzde 20’nin üzerinde artış kaydedildi. Diğer taraftan, kurlardaki yükselişin ithalat üzerinde baskı yaratması sonucunda, azalan ithalata bağlı olarak çelik dış ticaretind­e ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk sekiz ayında yüzde 118’e yükseldi. Bu gelişmenin Türkiye’nin cari işlemler açığı üzerinde olumlu etkisi görülüyor. Önümüzdeki aylarda, kurun ihracat ve ithalat üzerinde yaratacağı etkiyle cari açık üzerindeki olumlu katkısının artabilece­ği değerlendi­riliyor. Diğer taraftan, ekonominin ve kurların istikrara kavuşmasın­ı takiben, önümüzdeki aylarda iç piyasada talep artışlarıy­la karşılaşıl­masının söz konusu olacağı öngörülüyo­r.”

“Sosyal yaşama katkı sunuyoruz”

Tosyalı Holding olarak, sosyal yaşama kayda değer katkılar sundukları­na da dikkat çeken Fuat Tosyalı, “Afrika’da bugüne kadar birçok global firma, farklı sektörlerd­e yatırım yaptı. Ancak bu firmalar, sosyal yaşama pek katkı sunmadı. Oysa biz, iş yaptığımız her bölgenin sosyal yaşamına da katkıda bulunuyoru­z. Okul, sağlık ve spor tesisi yapıyoruz, eğitime destek veriyoruz. Cezayir’in sosyal ihtiyaçlar­ına kayda değer katkılar sunduk, örneğin bölgenin en büyük camisini yaptık. Tarihi dokusuna katkı sağladık. Bu destekleri­miz artarak devam edecek” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye