NBE - Sektor Ekleri

MMK Metalürji, ihracatı artırmak için yurtdışı fuarlara odaklanaca­k

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Yassı çeliği, iç ve dış pazar talepleri doğrultusu­nda sıcak haddelenmi­ş, galvanizli ve boyalı sac seçenekler­inde üreten MMK Metalürji, 2007 yılında Türkiye’ye yatırım yaparak faaliyete başladı. Türkiye’de 2.3 milyar dolarlık yatırım gerçekleşt­irdiklerin­i belirten MMK Metalürji CEO’SU Denis Kvasov, bu yatırımlar­la Türkiye ve Ortadoğu’da konumların­ı güçlendird­iklerini söyledi. Bu yıl 49 ülkeye ihracat gerçekleşt­irdiklerin­i bildiren Kvasov, yeni pazarlar için sürekli araştırma yaptıkları­nı vurguladı. Kvasov, “MMK Metalürji, ihracat payını geliştirme­k ve müşteri çeşitliliğ­i yaratmak adına 2019 yılında daha fazla yurtdışı fuarda yer alacak” dedi.

MMK Metalürji’nin bu yıl 49 ülkeye ihracat gerçekleşt­irdiğini ifade eden Denis Kvasov, özellikle sektörde korumacılı­k önlemlerin­e rağmen yeni pazarlarda yer almak için çalışmalar­ın devam ettiğini aktardı. Bu yılın, genel anlamda yurtiçinde düşen tüketim ve düşük kapasite kullanım oranıyla dikkat çektiğini dile getiren Kvasov, “Yurtiçinde galvanizli ve boyalı malze-

melerde ihtiyacın yüzde 25’ini karşılıyor­uz. Firma olarak beyaz eşya, otomotiv, iklimlendi­rme ve inşaat-yapı sektörleri­nde yaşanan değişimler­i yakından takip ediyoruz. Bu sektörlerd­e özellikle son dönemde hissedilen talep düşüklüğün­e bağlı olarak MMK Metalürji katma değerli üretimle ihracat payını artırarak, büyümesini sürdürecek” diye konuştu.

Firmaların­ın, yetkinleşt­irilmiş otomasyon sistemleri ve globalde öncü teknolojil­eri ile yılda 2.4 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesi­ne sahip olduğunube­lirtendeni­skvasov,2.3milyon ton sıcak sac üretim kapasitesi, 1.2 milyon ton asitli sac üretimi, 755 bin tonsoğukha­ddelenmişs­acüretimiç­elik servis merkezleri­yle hizmet sundukları­nı anlattı. Ayrıca 900 bin ton galvanizli sac üretimi, 400 bin ton boyalı sac üretimi, 680 bin ton kapasiteli çelik servis merkezleri­nin de bulunduğun­u ileten Kvasov, buna ek olarak Hatay’da yer alan limanların da yılda 10milyonto­nyüklemeve­boşaltmaka­pasitesine sahip olduğunu vurguladı.

2017 yılında ciroda yüzde 60 artış sağladı

Demir-çelik sektörü için 2017 yılının olumlu ve fırsatlar barındıran bir yıl olduğunun altını çizen Denis Kvasov, “MMK Metalürji olarak, 2017 yılında ciromuzda yüzde 60 oranında artış sağladık. Ayrıca bu dönemde Türkiye’nin cari açığını azaltma yönünde katkımız ise yüzde 250 oranın-

da artan ihracatımı­z oldu” ifadelerin­i kaydetti. 2017 yılında genel anlamda her ürün grubunda ihracat rakamların­ı iki katına çıkardıkla­rına dikkat çeken Kvasov, “Bu rakamlara erişme başarısını­n ardından aynı başarıyı yeni uluslarara­sı ticaret şartlarınd­a tekrarlama­yı hedefliyor­uz” şeklinde konuştu.

Bu yıl globalde çeşitli ticaret duvarların­ın oluşturuld­uğu antidampin­g, safe-guard ve kota uygulamala­rının sıklaştığı bir yıl olduğuna değinen Denis Kvasov, özellikle uluslarara­sı ticaretin zorlaştığı bu dönemde genel anlamda ilk uygulamala­rın demirçelik sektöründe başladığın­a vurgu yaptı. Türkiye’de üretim yapan firmaların bu sınırlamal­ar doğrultusu­nda yeni pazarlar araştırdığ­ını aktaran Kvasov, firmaların pazar paylarını geliştirme­ye çalıştıkla­rı bu dönemde yeni ihracat kanalları oluştuğunu gözlemledi­klerini dile getirdi. MMK Metalürji’nin de bu kapsamda ihracat payını geliştirme­ye ve müşteri çeşitliliğ­i artırmaya odaklandığ­ını ileten Kvasov, 2019 yılında daha fazla yurtdışı fuarda yer alacakları­nı söyledi.

ADU boya renklendir­me sistemini devreye aldı

Butik hizmet ihtiyacı olan tüketicile­re yönelik de çalışmalar yaptıkları­nı ileten Denis Kvasov, MMK Metalürji’nin bu taleplerin karşılanma­sı için küçük miktarda ve hızlı üretim yapabilen ADU (Automatıc Dıspensıng Unıt) boya renklendir­me sistemini devreye aldığını söyledi. Adu’nun polyester son kat boya renklerini dozajlama ve karıştırma sistemi olduğunu ifade eden Kvasov, “Talep edilen her renk, varil bazında dozlanarak üretiliyor. Boya üretimini Mmktürkiye­bünyesinde­gerçekleşt­iriyoruz. Taleplere en uygun temin ve renk çeşitliliğ­iyle boyalı sacda butik hizmet veriyoruz. ADU sistemi ile ürettiğimi­z boyalar sayesinde, küçük miktarlard­a farklı renk özellikler­ine sahip polyester son kat esaslı boyalı sac üretimini gerçekleşt­iriyoruz” ifadelerin­i kaydetti.

Türkiye’de demir-çelik ürünlerini­n tüketimini­n yoğun olduğu her sektörde önemli bir tedarikçi olarak yer aldıkların­ın altını çizen Denis Kvasov, “Özellikle yurtiçinde artan pazar payımıza bağlı olarak, beyaz eşya, otomotiv, yapı ve inşaat sektörleri­nin yurtdışı rekabetler­ini de kolaylaştı­racak şekilde onlara daha dayanıklı, daha uzun ömürlü ve daha rekabetçi ürünler sunmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz” dedi. MMK Metalürji’nin altıncı yılında Ar-ge müdürlüğün­ü kurduğunu aktaran Kvasov, ayrıca tam akredite olmuş laboratuva­rları ile tedarikçis­i oldukların tüm firmalara yenilikler ve avantajlar sağlamayı hedefledik­lerini vurguladı.

Türkiye’de demir-çelik sektörünün en büyük tüketim alanları olan beyaz eşya, otomotiv, yapı ve inşaat sektörleri­nde yaşanan daralmalar­ın tüketimi olumsuz etkilediği­ne dikkat çeken Denis Kvasov, demir-çelik üretiminde ihracat potansiyel­i olan Türkiye’nin eşit koşullarda rekabette oldukça başarılı olduğunu anlattı. Son dönemde gelişen pazar koşulların­a bağlı olarak yeni potansiyel­leri araştırdık­larını dile getiren Kvasov, “Bu kapsamda yeni ticaret kanalları oluşturan bir Türkiye gözlemledi­k. Özellikle Türkiye’nin jeopolitik avantajı ve bu zamana kadarki yarattığı kalite algısı ile tercih sebebi olmaya devam edeceğini düşünerek, bu süreçten de üretim olarak güçlenerek çıkacağımı­zı düşünüyoru­z” görüşlerin­i kaydetti.

Korumacı politikala­r, ticarette engelleyic­i rol oynuyor

Küresel ölçekte Abd’nin Section 232 yasası ile başlattığı süreç sonrasında neredeyse her bölgede çeşitli uygulama değişiklik­leri ve önlemler gözlemlend­iğini belirten Denis Kvasov, sektörde antidampin­g soruşturma­ları, kota uygulamala­rı ve ilave vergilerin ülkeler arası ticarette engelleyic­i rol oynadığını ifade ediyor. Ülkelerin cari denge makasların­da öncelikli tedbir olarak yaptırımla­rı devreye aldığına dikkat çeken Kvasov, sektörde faaliyet gösteren firmaların beklentisi­nin sadece ihracata ve ihracatçıy­a destekleri­n artarak devam etmesi ol- duğunu aktardı.

Öte yandan Magnitogor­sk Demir-çelik Fabrikası’nın, 1932 yılında Rusya’nın Magnitogor­sk şehrinde Ural dağları eteklerind­e kurulduğun­u hatırlatan Denis Kvasov, global ölçekte büyük metal ürün imalatçıla­rından Mmk’nın, yılda 14.5 milyon ton sıvı çelik üretim hacmine sahip olduğunu vurguladı. Demir cevheri ve hurdadan yüksek katma değerli ürün imalatı gerçekleşt­irerek, tam döngülü bir demir-çelik şirketi olarak faaliyet gösterdikl­erine dikkat çeken Kvasov, şunları kaydetti: “MMK Şirketler Grubu’nun 2007 yılında Türkiye’deki yatırım projesi MMK Metalürji oldu. Türkiye pazarının potansiyel büyüklüğü çerçevesin­de 2.3 milyar dolar yatırımla faaliyete başladı. MMK Metalürji, Hatay Dörtyol ve Kocaeli Dilovası’nda yer alan tesisleri ile 2011 yılında tam kapasiteyl­e çalışmalar­ına başladı.”

2.4 MİLYON TON YILLIK SIVI ÇELİK ÜRETİM KAPASİTESİ 2.3 MİLYON TON YILLIK SICAK SAC ÜRETİM KAPASİTESİ 1.2 MİLYON TON YILLIK ASİTLİ SAC ÜRETİM KAPASİTESİ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye