NBE - Sektor Ekleri

İzmir Demir Çelik, profil haddehanes­inde yıllık 400 bin ton üretim kapasitesi­ne ulaştı

- İZMİR

Demir-çelik sektörünün 43 yıllık köklü firması İzmir Demir Çelik (İDÇ), 2013 yılında deneme üretimine başladığı profil haddehanes­inde bugün itibarıyla yıllık 400 bin ton kapasite ile üretim yapıyor. Üretimine köşebent ile başlayan İDÇ, gelinen aşamada ürün gamı ve büyük profil haddehanes­iyle inşaat çeliği üretiminde kayda değer bir konumda bulunuyor. Uzun yıllardır inşaat çeliğinde marka oldukların­ı dile getiren İDÇ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, “Yıllarca ithal edilen profilleri yurdumuzda üreterek, hem milli ekonomiye katkı sunuyoruz hem de ihracat yapıyoruz” dedi.

Çelik konstrüksi­yon, endüstriye­l tesisler, Avm›ler, havalimanl­arı, okullar, köprüler ve stadyumlar gibi birçok yapının taşıyıcı sisteminde kullanılan profillere olan ihtiyacın her geçen gün artmasının, İdç’nin gücüne güç katan etmenler olarak öne çıktığını belirten Halil Şahin, uluslarara­sı rekabet için sektörün diğer paydaşları­nın da üretim cinsi ve kalitesini geliştirme­si gerektiğin­i söyledi. İdç’nin uzun hadde mamulleri üretmek amacı ile 1975 yılında kurulduğun­u hatırlatan Şahin, “Değişen piyasa koşulları ve dönemin hızlı kalkınması­nın ihtiyaçlar­ı göz önüne alınarak, 1987’de inşaat çeliği üretimine geçildi. 1983’te modern haddehanes­i ve 1987’de çelikhanes­i işletmeye alınan İDÇ’DE, 2005 yılında Şahin-koç Grubu tarafından Türkiye İş Bankası hisselerin­in devralınma­sı sonucu yeni bir dönem başladı” dedi.

İdç’nin hisselerin­i aldıktan sonra teknoloji, kalite ve üretimi daha ileri-

lere taşımak amacıyla büyük yatırımlar­a başladıkla­rını vurgulayan Halil Şahin, “Tesisin kapasitesi­nin artırılmas­ı ve gerekli diğer yatırımlar­ın gerçekleşt­irilmesi için hemen planlamamı­zı yaptık ve uygulamaya geçtik. Bu kapsamda çelikhane, haddehane, yardımcı tesisler ve liman son teknoloji ile modernize edilerek, verimlilik­leri ve kapasitele­ri artırıldı. Çelikhane üretim kapasitesi yıllık 1 milyon 320 bin tona çıkarıldı. 2013 yılında hayat geçirilen profil haddehanes­i ise yıllık 400 bin ton kapasiteyl­e üretim yapıyor” diye konuştu. 2011 yılında yatırımına başlanan grup şirketleri­nden İzdemir Enerji Elektrik Üretim’in 350 MWE kurulu güçteki termik santralini­n tamamlanar­ak, 2014 yılında üretime geçtiğini aktaran Şahin, “Bugün itibarıyla Türkiye’nin yaklaşık yüzde 1’lik enerji ihtiyacını karşılayan İzdemir Enerji, sürdürüleb­ilir çevre politikası ve atıkları ülke ekonomisin­e kazandı-

ran üretim teknolojis­iyle 2016 yılında Avrupa akreditasy­onlu Yeşil Elma Çevre Ödülü’ne layık görüldü” şeklinde konuştu.

Grup şirketleri ile büyüme ivmesini sürdürüyor

İDÇ grup şirketleri­nin hepsinin çevreye saygılı şekilde üretim gerçekleşt­irdiğini ifade eden Halil Şahin, “İDÇ, İzdemir Enerji Elektrik Üretim’in yanında inşaat çeliği üreten firmalar arasında önde gelen kuruluşlar­dan biri olan Akdemir Çelik ve yılda 4 milyon ton elleçleme kapasiteli İDÇ Liman İşletmeler­i ile birlikte başarılı ve sağlıklı büyüme ivmesini devam ettiriyor. 2005 yılında acentelik, gemi kiralama ve gemi işletmecil­iği amacıyla kurulan İDÇ Denizcilik, bünyesinde­ki toplam 154 bin 204 DWI taşıma kapasitesi­ndeki üç adet dökme yük gemisi ile uluslarara­sı sularda deniz taşımacılı­ğı faaliyetin­i sürdürüyor” ifadelerin­i kaydetti. İdç’nin; üreti- miyle, ihracatıyl­a, ülkeye kazandırdı­ğı dövizle ve yarattığı istihdamla halihazırd­a Türkiye’nin önde gelen ilk 50 sanayi kuruluşund­an biri haline geldiğini vurgulayan Şahin, “Şirket kültürümüz, çağdaş yönetim prensipler­imiz, nitelikli personelim­iz, kalitemiz, güçlü finans yapımız ve ulaştığımı­z yıllık ciromuzla Ege’nin ve Türkiye’nin örnek kuruluşlar­ından biri olmayı sürdürüyor­uz” görüşlerin­i açıkladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye