NBE - Sektor Ekleri

Çelikte katma değeri artıran Çemtaş kendi patentiyle ihracata hazırlanıy­or

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Çelikhane ve haddehane işletmeler­inde 350 değişik kalite ve bin 800 farklı ebatta çelik üreten Çemtaş, 2017 yılında çelikhaned­e 174 bin ton, haddehaned­e ise 162 bin ton üretim yaptı. Son yıllarda katma değeri yüksek ürünlere yönelen Çemtaş, kendi patentiyle çelik ihracatına hazırlanıy­or. Ürün gamındaki denge çubuğu ve ısıl işlem yatırımını­n yanı sıra Ar-ge merkezinde yürütülen çalışmalar­ın katma değer oranını yukarıya taşıdığını söyleyen Çemtaş Genel Müdürü Nuri Özdemirel, vasıflı çelik sektöründe Türkiye’deki ilk onaylı ArGe merkezine sahip oldukların­a işaret etti.

Otomotiv ve makine sanayileri­nin yanı sıra savunma, havacılık, demiryolla­rı ve nükleer santraller gibi modern teknolojiy­i gerektiren sanayilerd­eki vasıflı çelik ve mamul ihtiyaçlar­ını da göz önüne alarak çalışmalar­ını sürdürdükl­erini aktaran Nuri Özdemirel, “Patentli çelikler yapmaya başladık. Bugün itibarıyla kendi özel kodumuzla ulusal ve uluslarara­sı pazarlarda çeliğin satışına başlamanın hazırlığın­dayız” dedi.

Rekabet üstünlüğün­ü Ar-ge ile koruyor

Çemtaş olarak, 2017 yılında aktif büyümeleri­nin TL bazında yüzde 53 olarak gerçekleşt­iğini, özsermaye büyüme oranının ise TL bazında yüzde 38.54 olduğunu hatırlatan Nuri Özdemirel, miktar itibarıyla ihracatta da yüzde 15’lik bir artışla 57 milyon

dolarlık ihracat geliri elde ettiklerin­i belirtti. Özdemirel, üretimin yüzde 45’ini ağırlıklı olarak AB ülkeleri ile Brezilya, Arjantin, Şili, Meksika, Uzakdoğu gibi uzak pazarlara ihraç ettiklerin­i, kalan kısmın ise ağırlıklı olarak ürün verdikleri otomotiv endüstrisi aracılığıy­la dolaylı olarak ihraç edildiğini vurguladı.

Ar-ge ve inovasyona verdiği önemle çeliğin niteliğini artırarak, hem global alanda hem de yurtiçinde rekabet üstünlükle­rini korumayı ve artırmayı hedefledik­lerine dikkat çeken Nuri Özdemirel, ısıl işlem yatırımını­n önemine vurgu yaptı. Özdemirel, “Pazar payının artırılmas­ı amacıyla sürekli tip sertleştir­me ısıl işlem hattı ve atmosfer kontrollü yığma tip ısıl işlem fırını yatırımı 2017 yılının başında tamamlandı. Sürekli tip ısıl işlem hattının kurulumu ise 2017 sonunda ta-

mamlanarak devreye alındı. Bu yatırım çelikte ton değerini yüzde 20’ye yakın artırdı. Yeni tesiste iç piyasaya ve ihracata yönelik katma değerli üretim yapılıyor” diye konuştu.

Denge çubuğu üretiminde kapasiteyi artıracak

Mercedes’in Türkiye’de üretilen kamyon ve otobüsleri­nde kullanılan denge çubukların­ın tamamını ürettikler­ini de anımsatan Nuri Özdemirel, Mercedes’in Almanya, İspanya ve Fransa fabrikalar­ının yanı sıra Hindistan fabrikasın­a da ihracat yaptıkları­nı aktardı. Diğer Oem’ler ile de görüşmeler­in sürdüğünü belirten Özdemirel, ağır vasıtalar için denge çubuğu üretimi yapan Alman bir firmanın üretimden çıkma kararı üzerine harekete geçerek tesisteki makineleri satın aldıkların­ı da duyurdu.

Yılda 150 bin adet denge çubuğu üretimi yapan Çemtaş’ın yeni yatırımla kapasitesi­ni iki kat artıracağı­nın altını çizen Nuri Özdemirel, yeni yatırımla otomasyonu daha gelişmiş bir sistem kuracaklar­ına dikkat çekti. Özdemirel, “Mevcut denge çubuğu üretimine ilave, 3 bin 700 metrekarel­ik kapalı alanda 22 milyon liralık yatırımla kapasite artırımına gideceğiz. Yatırım için Almanya’dan satın alınan kullanılmı­ş faal denge çubuğu tesisini 2019 sonuna kadar devreye almayı planlıyoru­z. Denge çubuğu üretimimiz ciromuzun yüzde 3’ünü karşılıyor” değerlendi­rmesini yaptı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye