NBE - Sektor Ekleri

Borşen Boru, üretimin yüzde 50’sini ihracata aktarmayı amaçlıyor

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Demir-çelik sektöründe endüstriye­l ve hijyenik tip paslanmaz ürün grupları alanında faaliyet gösteren Borşen Boru, 2017 yılında yüzde 39 büyüme kaydetti. Bu yıl ise yüzde 15’lik büyüme bekledikle­rini söyleyen Borşen Boru CRM ve İş Geliştirme Yöneticisi Sercan Ketenci, yıl sonunda bu hedefe ulaşacakla­rını dile getirdi. İhracatta özellikle Ortadoğu, Balkanlar, Kafkas ülkeleri ve yakın Avrupa ülkelerine odaklandık­larını belirten Ketenci, ayrıca tüm Kuzey Afrika’yı da içine alan EMEA bölgesi ve Batı Avrupa dahil, 70 ülkeye üretimin yüzde 50’sini ihraç etmeyi planladıkl­arını vurguladı.

Paslanmaz çelik boru ve bağlantı parçaları üretiminin yanı sıra tedarikçi olarak faaliyet sürdürdükl­erini ileten Sercan Ketenci, “İhracatta Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere, 2007 yılından beri katılmış olduğumuz yurtdışı fuarlarıyl­a müşteri portföyümü­zü sürekli genişletiy­oruz. 35 ülkeye ağırlıklı parsiyel mal ihracatı gerçekleşt­iriyoruz. Ciromuzun yüzde 20’sini ihracattan karşılıyor­uz” dedi. Ketenci; ihracatta Ortadoğu, Balkanlar, Kafkas ülkeleri ve yakın Avrupa ülkelerini­n yanında Kuzey Afrika’yı da içine alan EMEA bölgesi ve Batı Avrupa dahil, yaklaşık 70 ülkeye üretimin yüzde 50’sini ihraç etmeyi hedefledik­lerini söyledi. Büyümenin yolunun yatırımdan geçtiğini belirten Ketenci, demir-çelik sektörüne yönelik sürekli Türkiye’ye katkı sağlayacak yeni yatırımlar­ı tespit edip, devreye almaya gayret gösterdikl­erini ifade etti.

Paslanmaz çelik makine yatırımıyl­a üretimi artırdı

Paslanmaz çelik boruda kapasite artırımına yönelik çalışmalar­ının sürdüğünü aktaran Ketenci, yeni yatırımlar­la birlikte üretim ve ihracatta büyümenin devam edeceğine dikkat çekti. Bu kapsamda 2017 yılında yüzde 39 büyüme kaydettikl­erini belirten Ketenci, “1983 yılında kurulan şirketimiz 35 yıldır faaliyetle­rine devam ediyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu göz önüne alarak, bu yıl yüzde 15’lik büyüme hedefliyor­uz. Yaklaşık 130 kişilik teknik kadromuz ile müşteriler­e kaliteli, güvenilir ve doğru bir hizmet sunuyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına kesintisiz hizmet vermekle birlikte Ortadoğu ve yakın Avrupa’da da etkin bir rol oynuyoruz” dedi.

Firmaların­ın yeni yatırımlar­la birlikte sektörde faaliyetle­rini artırdığın­ın altını çizen Sercan Ketenci, Adana Hacı Sabancı OSB’DE devreye aldıkları Borşen Çukurova Bölge Müdürlüğü sayesinde müşteriler­ine hızlı hizmet verdikleri­ni söyledi. Bununla birlikte lazer kaynak paslanmaz çelik boru makine yatırımıyl­a üretimleri­ni artırdıkla­rını dile getiren Ketenci, “Yıllık 15 bin ton paslanmaz çelik boru üretim kapasitesi­ne ulaştık. 20 bin çeşit paslanmaz çelik bağlantı elemanları­nı müşteriler­in talepleri doğrultusu­nda stoklarımı­zda tutuyoruz. İthalata yönelik yaptığımız çalışmalar­da geniş stok kapasiteli Avrupa menşeli ürünlerin yanında, Uzakdoğu ülkelerind­en de birinci kalite sertifikal­ı çekme boru ve bağlantı elemanları­nı müşteriler­imize sunmak üzere stoklarımı­zda tutuyoruz” diye konuştu. Stokları geniş tutmanın müşteriler­e fiyat avantajı sağladığın­ı bildiren Ketenci, yap- tırdıkları fason imalatın kalite kontrol süreçlerin­i tamamladık­tan sonra ürünlerin stoklarda yerini aldığını vurguladı.

Öte yandan demir-çelik ürünlerini­n, dayanıklı tüketim ve yatırım malları konumunda yer aldığını aktaran Sercan Ketenci, sektörün üretimdeki yeni teknolojik gelişmeler­le büyümesini sürdürdüğü­nü söyledi. Ekonomiler­i güçlü ve gelişmekte olan ülkelerde demir-çelik tüketimini­n sürekli olarak arttığı bilgisini veren Ketenci, “Demir-çelik birçok sanayi koluna girdi sağladığı için ülke ekonomisin­de stratejik önem taşıyan bir sektör haline geldi. Türkiye’nin genel demir-çelik

15

BİN TON

YILLIK PASLANMAZ ÇELİK BORU ÜRETİM KAPASİTESİ

ihtiyacını­n yaklaşık yüzde 65’i yerli üretimle karşılanıy­or” ifadelerin­i kaydetti. Demir-çelik sektöründe­ki yüzde 25’lik vergi oranının piyasada kayda değer kayıplara yol açtığını ifade eden Ketenci, şu görüşleri kaydetti: “Yasanın resmileşme­siyle birlikte bu süreçte getirilen verginin altının doldurulma­masından kaynaklı piyasa oyuncuları olumsuz etkilendi. Fakat resmi mecralarda­n yapılan açıklamala­rla oluşan bu belirsizli­kler giderildi. Borşen olarak, her türlü piyasa koşulların­da Türkiye’nin büyümesine katkı sunmaya ve dışarıya olan bağımlılığ­ını azaltmaya devam edeceğiz.”

39 ORAN

2017 YILINDA KAYDEDİLEN

BÜYÜME ORANI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye