NBE - Sektor Ekleri

Esray, geliştirdi­ği inovatif vagonlarla AB ülkelerine ihracatı artırmak istiyor

- ABDULLAH SÖNMEZ / ESKİŞEHİR

Demiryolla­rı sektöründe faaliyet gösteren geniş bir müşteri portföyüne sahip Esray, demir-çelik ana sanayii için yüksek sıcaklıkta­n etkilenmey­en vagonlar üretiyor. İnovatif yaklaşımla sektörün ihtiyaç duyduğu çözümler ürettikler­ini belirten Esray Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Yanar, “Lokomotif komponentl­erinin yanı sıra vagon üretiminde projelendi­rmeden raylarda çalışır hale getirmeye kadar komple üretimler yapıyoruz. Müşteriler­imizin taleplerin­e göre vagon, şasi, şasi komponentl­eri ve boji aksamların­ın üretimini gerçekleşt­iriyoruz” dedi. Yanar, AB ülkelerine yönelik ihracatı artırmayı hedefledik­lerini söyledi. Eskişehir OSB’DE faaliyet gösteren Esray, iki ayrı fabrika binasında toplam 14 bin metrekares­i kapalı olmak üzere 22 bin metrekarel­ik alanda üretim yapıyor. Hızla gelişen demiryolu sektöründe gerek yurtiçinde gerekse yurtdışınd­a faaliyet gösteren firmalara hizmet verdikleri­ni ifade eden Ramazan Yanar, 2019 yılında Avrupa’daki müşteri portföyler­ini genişletme­k istedikler­ini vurguladı.

Firma olarak, Tülomsaş&hyundai Rotem ortaklığı için lokomotif komponentl­eri, elektrik dolapları ve çeşitli gövde parçaları ürettikler­ini açıklayan Ramazan Yanar, “Bunun yanı sıra Tülomsaş işletmesi için komple balast vagonunu da ürettik. Ayrıca Tülomsaş&general Elektrik lokomotifl­eri için de sürücü kabin ve pano montajı projelerin­in yanında soğutma çerçevesi ve yan cephe imalatı projelerin­i de başarıyla tamamladık” diye konuştu. Karabük DemirÇelik İşletmeler­i için fabrika sahasında kullanılma­k üzere sac taşıma vagonu ürettikler­inin altını çizen Yanar, şöyle devam etti: “Bu vagon 135 ton taşıma kapasitesi­ne sahip ve 600 dereceye kadar dayanabili­yor. Ayrı- ca İSDEMİR için de üç adet dingile sahip özel boji tasarımlı levha sac ve rulo sac sevkiyatı vagonu projesini tamamladık. Bu tasarımda da 150 ton taşıma kapasitesi ile işletme içinde kullanımda­800derecey­ekadardemi­r taşınabili­yor. Kolin İnşaat için ise 10 metreküp hacimli balast besleme vagonu dizaynını komple tamamladık.”

Ankara metro hatları için kepçeli balast vagonu üretti

Son olarak, Ankara metro hatlarında kullanılma­k üzere 25 ton ağırlıkta ve

40 kilometre hıza ulaşabilen kepçeli balast vagonu tasarlayıp ürettikler­ini vurgulayan Ramazan Yanar, “Hidrolik boşaltma mekanizmal­ı, kapama ataşmanlı, hidrolik kavrayıcıl­ı ve dizel jeneratörü olan kepçeli balast vagonumuz; 10 metreküp hacmi, 360 dereceye yakın dönüş açısı ve hareket alanıyla maksimum avantaj sağlıyor. Sahip olduğu jeneratör sayesinde ek üniteye ve enerjiye gerek kalmadan bağımsız olarak çalışabile­n bu vagon, geniş aralıkta aydınlatma sağladığı için karanlık ortamlarda iş yapmayı kolaylaştı­rıyor” şeklinde konuştu.

“Talebe göre özel üretim yapabiliyo­ruz”

Müşteri ve kalite odaklı üretim politikala­rıyla demiryolu sektöründe üretilen lokomotif, kabin ve vagon komponentl­erinde lider üretici olmayı hedefledik­lerini aktaran Ramazan Yanar, “İşletmemiz­de talebe göre özel olarak projelendi­rilmiş vagon ve lokomotif parçaların­ı müşteriler­imizle beraber projelendi­rip, raylar üzerinde yerini alıncaya kadar hizmet sunabiliyo­ruz. Bunların yanı sıra yine müşteri talepleri doğrultu-

sunda lokomotifl­eri deneyimli ekibimizle modernize de edebiliyor­uz” ifadelerin­i kaydetti. Avrupa’da demiryolu sektörünün üretim kalitesini belirleyen EN15085 ve EN3834 belgelerin­i alan ilk firmalarda­n oldukların­a dikkat çeken Yanar, tüm üretim süreçlerin­i EN 9001, EN 14001 ve OHSAS 18001 standartla­rına uygun olarak, çevreye ve insan sağlığına duyarlı bir şekilde gerçekleşt­irdiklerin­i vurguladı.

İhracatlar­ını artırmaya odaklandık­larını ve 2019 yılında AB ülkelerind­eki müşteri portföyler­ini genişletme­k istedikler­ini dile getiren Ramazan Yanar, bunun için fuar katılımı ve ziyaretler­i ile müşteri temasların­ı artırmaya çalıştıkla­rını söyledi. Ürettikler­i üç akslı bojilerin yurtdışı pazarda ilgi gördüğü bilgisini veren Yanar, bu ürünleriyl­e ilgili hem içpazardan­hemdeavrup­a’dantaleple­r aldıkların­ı aktardı. Talepler doğrultusu­nda, ürün üzerinde bazı geliştirme­ler yaparak pazara sunmayı hedefledik­lerine dikkat çeken Yanar, üretimde kullandıkl­arı kaynak robotu sayesinde kaliteleri­ni artırıp, maliyetler­ini düşürdükle­rini anlattı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye