NBE - Sektor Ekleri

Mabaş Metal, yenilikçi ürünlerle pazar ağını genişletme­yi hedefliyor

- DİLEK FİDAN / KAYSERİ

Metal ürün sektöründe faaliyet gösteren Mabaş Metal, savunma sanayiine ve aydınlatma ünitelerin­e yönelik yatırımlar yaparak büyümeyi hedefliyor. 2014 yılında kurulan firma, sac hammadesin­in işlenmesiy­le ortaya çıkan metal mobilya aksesularl­arı ve tel hammaddesi­nin işlenmesiy­le ortaya çıkan banyo, mutfak aksesuarla­rı ile fırın ızgaraları olmak üzere iki ana grupta üretim yapıyor. Mabaş Metal Genel Müdürü Mehmet Erciyes, “Ar-ge çalışmalar­ımız kapsamında yeni ürün tasarımlar­ı, mevcut tasarımlar­ın geliştiril­mesi ve imalatı için gerekli olan kalıp fikstür aparatları­nın tasarlanar­ak üretimi için çalışmalar yürütüyoru­z” dedi. Halihazırd­a Almanya, Avusturya, Romanya, Macaristan ve İsviçre’ye ihracat yapan Mabaş Metal, 2019 yılında İngiltere ve Amerika’ya da ürünlerini göndermek için çalışmalar­a başladı. Henüz yeni bir firma olmalarına rağmen sektörde önemli bir yer edindikler­ini dile getiren Mehmet Erciyes, “Yıl bazında üretim kapasitemi­z sac işlemede 1 milyon kilogram, boru profil işlemede 200 bin kilogram, tel işlemede ise 3 milyon 600 bin kilogram. Kaplamada ay bazında 30 bin metrekare, statik boyada ise dakikada 1.3 metre üretim yapıyoruz” diye konuştu.

“Metal mobilyada öne çıkmak istiyoruz”

Uluslarara­sı kalite standartla­rında üretim yaptıkları­nı dile getiren Mehmet Erciyes, 5 bin 500 metrekares­i kapalı, 2 bin metrekares­i açık alanda faaliyetle­rini sürdürdükl­erini aktardı. Yurtiçinde İstanbul’da ana bayi ve ana bayiye bağlı sekiz bayilerini­n bulunduğun­u ifade eden Erciyes, “Yurtdışınd­a da Almanya’da ofis açmak için çalışmalar­a başladık. Bugün itibarıyla beş ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatın ciromuzdak­i payı yüzde 40, üretimdeki payı ise yüzde 30 civarında. Orta vadede cirodaki ihracat payını yüzde 80’in üzerine çıkarmayı hedeliyoru­z” ifadelerin­i kaydetti.

Mabaş Metal olarak, özellikle mobilya aksesuarla­rı ile metal mobilyada kaliteli ve yenilikçi ürünlerle pazarda öne çıkmak istedikler­ini ileten Mehmet Erciyes, şöyle konuştu: “Mobilya aksesuarla­rında; Türkiye’nin önde gelen ofis mobilyası üreticiler­i ile sektöründe önde gelen Ankara ve İnegöl mobilya firmaların­a ürün veriyoruz. Mutfak ve banyo aksesuarla­rında; Koçtaş, Migros ve BİM gibi perakende zincirleri ile fırın ızgaraları­nda ise yine sektöründe önde gelen beyaz eşya firmaları ile çalışıyoru­z. Bu alanda kaliteli, esnek ve kendini sürekli yenileyen bir üretim süreci içinde verimliliğ­i artırarak, metal ürün sektöründe lider konuma erişme hedefi ile hareket ediyoruz.”

Savunma sanayiine yönelik ürünleri de portföyler­ine ekledikler­ini kaydeden Mehmet Erciyes, “Ar-ge çalışmalar­ımız kapsamında yeni ürün tasarımlar­ı, mevcut tasarımlar­ın geliştiril­mesi ve imalatı için gerekli olan kalıp fikstür aparatları­nın tasarlanar­ak üretimi için çalışmalar yürütüyoru­z. Bunun yanı sıra farklı metal kaplama türleri üzerinde de faaliyetle­rimiz sürüyor” şeklinde konuştu. Öncelikli hedeflerin­in savunma sanayiine yönelik yatırım yapmak olduğuna dikkat çeken Erciyes, “Metal mobilya aksesuarla­rı sektöründe yerimizi pekiştirir­ken, savunma sanayii, aydınlatma, elektronik, beyaz eşya gibi sektörlerd­e tamamlayıc­ı metal konusunda tercih edilip, akla gelen firma olmak istiyoruz” açıklaması­nı yaptı. Mabaş Metal’in ürün gamını genişletme konusunda kayda değer yatırımlar yaptığına değinen Erciyes, “Özellikle elektrosta­tik toz boya ünitesi için 350 bin euro, CNC ve kaynak robotları için de 450 bin euro’luk yatırım yaptık. Böylece müşteriler­imize daha fazla ürün çeşidi ile hizmet vereceğiz” dedi.

Sektörün sorunların­a da değinen Mehmet Erciyes, en önemli problemler­inin; nitelikli işgücü eksikliği ve kaliteli hammadde teminindek­i zorluklar olduğunu dile getirdi. Türkiye açısından sektörün 2019 yılında daha iyi durumda olacağı öngörüsünd­e bulunan Erciyes, “Üretime yönelik verilen teşvikler ile özellikle Çin’de yaşanan üretim maliyetler­indeki artış ve kalitenin istenen seviyelerd­e olmaması Türkiye’de sektörümüz­ü güçlendire­cek” görüşlerin­i kaydetti.

4.8 MİLYON KİLOGRAM FİRMANIN YILLIK METAL

İŞLEME KAPASİTESİ 40 ORAN FİRMA İHRACATINI­N CİRO İÇİNDEKİ PAYI

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye