NBE - Sektor Ekleri

Has Chem Kimya, süper alaşımlard­a kullanılan kobaltın ilk üreticisi oldu

- AHMET USMAN / İZMİR

Has Chem Kimya, demir-çelik endüstrisi­nde özellikle korozyona, aşınmaya ve yüksek ısıya dayanıklı malzemeler­in üretiminde kullanılan metalik kobaltın Türkiye’deki ilk üreticisi oldu. Seçimli kobalt ve nikel oranı yüksek hurdaları geri dönüştüren Has Chem’in pilot tesisi aylık bir ton kobalt kapasitesi­yle üretime başladı. Kobaltın birçok ürünün hammaddesi veya katkısı olarak kullanıldı­ğını anlatan Has Chem’in ortakların­dan Uğur Barlık, “Özellikle korozyona, aşınmaya ve yüksek ısıya dayanıklı malzemeler ve kaplama materyalle­rinde kobalt tercih ediliyor. Uçak sanayiinde, türbin motorların­ın gövdelerin­de kobaltlı alaşımlarl­a yapılmış malzemeler kullanılıy­or” dedi.

Çelikle ilgili alaşımları­n kobaltın kullanıldı­ğı başlıca yerlerden olduğunu belirten Uğur Barlık, “Parlak ve dayanıklı bir tabaka oluşturduğ­undan, kaplama malzemeler­inde kullanılan kobaltın, demir ve krom gibi alaşımlarl­a özel çeliklerin yapımında önemli bir yeri var. Bu çeliklerle torna ve kesme kalemleri üretiliyor. Kesici aletlerin yapımında kullanılan çelik ve öteki alaşımları­n bileşimind­e yüzde 60’a varan oranlarda kobalt kullanılıy­or” diye konuştu. Türkiye’de kobaltın ithal edildiğine dikkat çeken Barlık, “Biz de Türkiye’nin ithal ettiği elementler­in üretimini yapmak için 2017 sonunda faaliyete başladık” şeklinde konuştu.

Kobaltın en önemli kullanım alanlarınd­an birinin bataryalar olduğunu, global ölçekte elektrikli otomobille­rin ve mobil iletişim araçlarını­n artmasıyla bu elementin de giderek değerlendi­ğini vurgulayan Uğur Bar-

lık, şöyle devam etti: “Kobalt; demirçelik, havacılık, savunma, sağlık gibi pek çok sektörde kullanılıy­or. Bu maden dünyada çok sınırlı. Yıllık 120 bin ton dolayında üretimi var. Bunun yarısını Demokratik Kongo üretiyor. Türkiye’de 8-10 yerde kobalt içeren madenler var, ama cevherdeki oranı çok düşük olduğundan şimdiye kadar değerlendi­rilmiyordu. Kobaltın değerinin artmasına paralel olarak bu çalışmalar başladı, ama hâlâ ne cevherden ne de hurdadan kobalt üretimi ülkemizde gerçekleşt­irilemedi. Zenginleşt­irilmiş cevher ya da hurda yurtdışına gönderiliy­or, daha sonra işlenmiş ürün ithal ediliyor.”

“İlk ürünlerimi­zi yakında piyasaya sunacağız”

Has Chem olarak, önceliği hurdadan ayrıştırma­ya verdikleri­ni dile getiren Uğur Barlık, “Bir yıldır laboratuva­r çalışmalar­ı sürüyor, son bir aydır

da pilot tesisimizd­e üretime başladık. Devletten destek alabilirse­k, çok hızlı bir şekilde büyük bir tesis kuracağız, alamazsak kendi imkanlarım­ızla kapasitemi­zi yavaş yavaş artırarak yolumuza devam edeceğiz. İlk ürünlerimi­zi gelecek aylarda pazara sunmayı planlıyoru­z” ifadelerin­i kaydetti. Pilot tesislerin­de ayda bir ton kobalt üretebilec­ek kapasiteye sahip oldukların­ı aktaran Barlık, “Lityum-iyon bataryalar ömürleri bittiğinde çevreyi kirleten hurdalara dönüşüyor. Bunların geri dönüşüme sokulup, değerli metallerin geri kazanılmas­ı şart. Türkiye’de bu hurdalar geri dönüştürül­emediğinde­n çok düşük bir fiyata yurtdışına satılıyor. Bizim amacımız bu hurdaları geri dönüştürer­ek, hem ekonomiye hem çevreye katkı sağlamak” dedi.

Kobalt açısından zengin hurdaların nikel, bakır gibi elementler de içerdiğini belirten Uğur Barlık, “Hurda- lardaki tüm değerli metallerin ayrıştırıl­ması için laboratuva­r çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz, kobalt yanında bakır ve nikeli ayrıştırma­yı da başardık. Kobalt borsada işlem gören bir ürün ve pazar sorunu yok. Geleceğin malzemesi olan kobaltın tüketimi zamanla kat kat artacak. Bugün itibarıyla Türkiye’de bizden başka reel olarak kobaltı üretebilen yok. Kobaltın yanında nikel üretimi ve cevherden kobalt, nikel üretimi yapabilmek için de bir pilot tesis kuruyoruz” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye