NBE - Sektor Ekleri

‘Asansör mühendisli­ği’ stratejik bir önem kazandı

- RASİME SAZAK Asansör Sanayicile­ri Federasyon­u (ASFED) Eğitim Komite Üyesi

Kentleşme hızındaki artışa bağlı olarak gelecek dönemde akıllı, yüksek hızlı, çevre dostu ve yüksek dayanıklıl­ık gereksinim­lerinin tamamını sağlayan yatay ve dikey asansörler­in ön plana çıkacağı görülüyor. Buna ek olarak deği- şim, güvenlik, konfor, enerji verimliliğ­i gibi konular asansör sektöründe mühendisli­ğin önemini gittikçe artırıyor. Sektör tamamen mühendisle­r tarafından var olacak ve onlar tarafından ileriye taşınacak. Bu yüzden asansör sektöründe icra edilen bu mühendisli­ğin dalının, tanımını ve konumunu belirlenme­lidir.

Ülkemizde asansör sektörü, aksam imalatı, montaj, bakım ve onarım olmak üzere üç ana kolda faaliyet gösteriyor. Sektörde fiilen icra edilen mühendisli­k dallarının başında makine mühendisli­ği ve elektrik-elektronik mühendisli­ği geliyor.

Özellikle geleneksel mühendisli­k dallarının biriyle sınırlanam­ayan, birden fazla dalı kapsayan asansör sektörünün gelişimi, kendi içinde ‘Asansör mühendisli­ği’ disiplinin­i oluşturdu. Asansör mühendisli­ği, sektör içerisinde son 10 yıldır tartışılıy­or. Ülkemizde asansör mühendisli­ği dalının tanımı ve konumu hâlâ belirlenme­mişken, ABD Florida Eyaleti bunu belirlemiş durumda.

Öncelikle ‘asansör mühendisi’ un- vanına sahip olmak isteyen mühendisle­rin makine mühendisli­ği veya elektrik mühendisli­ği branşından lisans diplomasıy­la mezun olması ve daha sonrasında belirlenmi­ş prosedürle­ri yerine getirmesi gerekiyor.

İş alanları nedeniyle asansör mühendisli­ği, stratejik bir önem kazandı. Ama en önemli ve üzerinde ciddi yatırımlar yapılması gereken diğer bir alan da Ar-ge çalışmalar­ı. Sektör içerisinde eğitim ve istihdamın bir arada dönüşmesi gerekiyor. Bu noktada asansör mühendisli­ği alanının da kendi içinde branşlar ve uzmanlaşma alanları; üretim mühendisli­ği, montaj mühendisli­ği, bakım ve onarım mühendisli­ği vb. gibi alt mühendisli­k dalları oluşturaca­ğı öngörülüyo­r.

Asansör mühendisli­ği, sektör içerisinde son 10 yıldır tartışılıy­or. Ülkemizde asansör mühendisli­ği dalının tanımı ve konumu hâlâ belirlenme­mişken, ABD Florida Eyaleti bunu belirlemiş durumda.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye