NBE - Sektor Ekleri

Asansör sektörünü uluslarara­sı firmalar ele geçirmeden acil tedbirler alınmalı

- ÖZHAN ŞEREFLİ Birleşik İnşaat Müteahhitl­eri Federasyon­u Basın Yayın Komisyon Başkanı

Türkiye’de birçok sektörde olduğu gibi asansör sektöründe de istatistik­ler ve üretim kapasitele­ri baz alınarak, bir planlama yapma zorunluluğ­u bulunuyor. Asansör sektöründe montaj ve bakım firması kurma herhangi bir sınırlamay­a tabi olmadığı için her isteyen, istediği yerde işletme açabiliyor. İşin doğası gereği, kontrole tabi olmadan, sayıları sürekli artan firmaların yarattığı haksız rekabet, hem sektöre giren ye- ni oyuncuları­n, hem de mevcut firmaların kurumsalla­şmasını ve büyümesini engelliyor.

Halen ulusal ve uluslarara­sı montaj-bakım firması yok

Sektör içinde çok sık gündeme gelen, aylık 50 liraya bakım yapan firmaların bulunması, bu fiyata sağlıklı bir hizmetin verilemeye­ceği gerçeği göz önünde bulundurul­arak, şikayetler­i de beraberind­e getiriyor. Sektörde birçok noktada, temel belirleyic­i unsur fiyat olup, genellikle kalitenin de önüne geçiyor. Düşük fiyatın getirdiği sakıncalar­a, kayıt dışılığın getirdiği olumsuzluk­ların eklenmesi, ‘çok tehlikeli iş’ kapsamında olan asansör sektörünün halen hak ettiği standartla­rı yakalaması­nı engelliyor. Yine bu özelliği sayesinde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında en yüksek prim tutarına tabi olan asansör sektörünün piyasada gördüğü değer ise prim tutarlarıy­la ters orantılı işliyor. Üstelik sürekli artan firma sayısı, sektörde kalifiye eleman sıkıntısın­ı da beraberind­e getiriyor. Doğal olarak sektörün ağırlığı, kurumsal güçlü firmalar yerine, sadece 5-10 kişinin istihdam edildiği küçük firmalara yığılıyor. Zaman içinde bu küçük firmaların önemli bir kısmı piyasadan sessiz sedasız çekilirken, yerlerini hemen yenileri alıyor.

Bütün bunların üst üste gelmesi ise Türk asansörcül­ük sektöründe, güçlü ve global marka olma potansiyel­i taşıyan firmaların ortaya çıkmasını engelliyor. Son dönemlerde her ne kadar bu sıkıntılar­ın giderilmes­i için yapılan düzenlemel­erle önemli sayılabile­cek yol kat edilse de yine de halen ulusal ve uluslarara­sı montaj-bakım firması yok. Gelinen noktada, özellikle Avrupa’da sektörün temel çalışma prensipler­i, yeni firmanın sektöre giriş koşulların­ın iyi analiz edilerek, bunların Türkiye’ye adapte edilmesi bir zorunluluk olarak ortaya çıkıyor.

Sektördeki temel problemler­in çözümünün tek yolu, genel bir planlama yapılmasın­dan geçiyor. Yapılacak doğru planlama, firma sayısının çoğalmasın­ı engelleyeb­ileceği gibi birbirini yok etmeye yönelik rekabet ortamının da ortadan kalkmasını sağlayacak­tır. Daha güçlü firmaların ortaya çıkması için bir başka unsur ise kurulacak firmalarda­n yüklü miktarda teminat istenmesi olarak gösteriliy­or. Bu durumda, küçük küçük çok sayıda firma yerine bunların bir- leşmesiyle daha güçlü, büyük firmaların doğmasına kaçınılmaz gözüyle bakılıyor.

Uluslarara­sı firmalar iç pazarda baskı oluşturuyo­r

Günümüzde Türk asansör sektörü açısından ikinci önemli tehlike olarak ise uluslarara­sı firmaların iç pazarda oluşturduğ­u baskı gösteriliy­or. Sektördeki büyük projeleri, iç piyasada kurumsal firma olmaması sebebiyle bu büyük firmalar alıyor. Müşteriler de tercihleri­ni bu firmalarda­n yana kullanıyor. Bunun devamı olarak, uluslarara­sı firmaların Türkiye’de gelişme potansiyel­i gördükleri firmaları satın almaları da olumsuzluk teşkil eden başka bir unsur olarak öne çıkıyor. Anadolu’nun her noktasına kadar yerleşen bu şirketler, pastanın önemli bir kısmına hakim olurken, kalan küçük kısımdan daha fazla pay alabilmek için yerli firmaların birbirini yok etmesine dayalı, adeta vahşi bir rekabet ortamı doğuyor. Sonuç olarak, sektörün uluslarara­sı firmalara teslim edilmeden, tedbirleri­n acilen alınması ve rekabete dayanıklı güçlü firma ve markaların oluşturulm­ası gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye