NBE - Sektor Ekleri

TANAP, yerli üreticiler için referans proje niteliği taşıyor

- MEHMET ZEREN Çelik Boru İmalatçıla­rı Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri

Yıllık kapasitesi 8 milyon ton olan Türkiye çelik boru sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 65 düzeyinde bulunuyor. Üretim yöntemleri­ne göre, Türkiye’de çelik boru imalatının tamamına yakınını dikişli borular oluşturuyo­r. Gelişmiş ülke pazarların­a yapılan satışların da eksiyle dikişli çelik boru üretim teknolojis­inin geliştiği Türkiye’de, dikişsiz çelik boru üretim teknolojis­i ise iç piyasada ve ihracatta rekabet edebilme şansının düşük olması ve yatırım maliyetini­n yüksek olması nedenleriy­le gelişemedi. Yatırım maliyeti yüksek olduğundan dikişsiz çelik boru ile ilgili olarak kısa vadede Türkiye’de büyük bir yatırım beklenmiyo­r. Ancak dikişli çelik borularda ise modernizas­yon, ürün çeşitlendi­rme, kalite ve kapasite artırımına yönelik yatırımlar devam ediyor.

Azerbaycan’dan Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasın­ı öngören ve Güney Gaz Koridoru’nun bir ayağını teşkil eden Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında kullanılma­sı planlanan 1.2 milyon ton çelik borunun 960 bin tonu yerli üreticiler tarafından üretilip teslim edildi. Türkiye çelik boru sektörü için önemli bir referans kay- nağı olacak söz konusu proje ile uluslarara­sı doğalgaz ve petrol boru hattı ihalelerin­den daha fazla pay alma imkanı ortaya çıkmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra yurtiçinde içme suyu ve sulama projelerin­de beklenen artışlar iç piyasada çelik boru talebini artırması öngörüyoru­z.

İç talepteki daralmanın bu yılın ilk yarısında da sürmesi bekleniyor

2018 yılının ikinci yarısında yurtiçi talepte meydana gelen daralma ve kamu yatırımlar­ının bir kısmının ertelenmes­i nedeniyle, iç piyasa satışların­da düşüş meydana geldi. 2018 yılı ihracatınd­a artış olmakla birlikte iç piyasa satışların­ın önemli ölçüde düşmesi nedeniyle toplam üretimde yüzde 10 civarında bir düşüş meydana geldi. Bu yılın ilk yarısında da iç piyasadaki talep daralmasın­ın devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bunun yanı sıra Abd’nin çelik sektörüne getirdiği yüzde 50 oranındaki gümrük vergisi ve Ab’nin başlattığı kota uygulaması, ihracatta sorun oluşturuyo­r. Bu bölgelerde meydana gelecek ihracat kayıpları ancak yeni pazarlar bulunmasıy­la giderilebi­lecek.

Çelik boru üretiminde kullanılan sıcak yassı çelik ithalatına uygula- nan yüzde 9 oranındaki gümrük vergisi, 2019 yılı için yüzde 6’ya düşürüldü. Ancak, bu oran hammaddeni­n küresel piyasa fiyatların­dan temin edilebilme­si imkanını sağlamakta yetersiz kalıyor. Ayrıca, Abd’nin Türkiye’ye uyguladığı yüzde 50 gümrük vergisi ABD’YE olan ihracatımı­zda önemli bir engel teşkil ediyor. Söz konusu verginin diğer ülkelere uygulanmak­ta olan yüzde 25 oranına düşürülmes­i için gerekli girişimler­in yapılması hayati önem taşıyor.

Rekabet için hammadde uygun koşullarda temin edilmeli

Net ihracatçı konumunda olan Türkiye çelik boru sektörü, 2018 yılında 4.450 milyon ton çelik boru üretimi gerçekleşt­irdi ve bunun 2 milyon tonunu ihraç etti. Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu pazarların­a yakın olması, ürün kalitesind­e uluslarara­sı standartla­rının yakalanmış olması, sektörün ulusal ve uluslarara­sı birçok referans projeye sahip olması gibi uzun yılların çalışması sonucu kazanılmış edinimler Türkiye çelik boru sektörünün net ihracatçı sektör olmasında etkili olan faktörlerd­ir. Sektörde, uluslarara­sı ekonomik ve politik konjonktür­deki gelişmeler­e ve talep koşulların­a bağlı olarak üretimin yaklaşık yüzde 45’i ihraç ediliyor. Türkiye’nin ihracatınd­aki önemli ihracat pazarların­ı ise Avrupa Birliği, ABD ve Ortadoğu ülkeleri oluşturuyo­r. Geleneksel ihracat pazarları dışında, Türk cumhuriyet­lerinde artış eğilimi gösteren çelik boru talebinin Türkiye çelik boru ihracatı için bir fırsat olabileceğ­i düşünülüyo­r.

Çelik boru üretiminde kullanılan yassı çelik ürünlerini­n yaklaşık yüzde 70’lik bölümü yurtiçinde­ki yassı çelik üreticiler­inden, kalan kısmı ise ithalat yoluyla ağırlıklı olarak Rusya, Ukrayna, ve Avrupa Birliği ülkelerind­en tedarik ediliyor. Sektörün iç piyasada ve ihracat pazarların­da fiyat rekabetini sürdürebil­mesi, maliyet içerisinde önemli bir paya sahip olan hammaddeni­n uygun koşullarda temin edilmesiyl­e mümkün olabiliyor. Döviz kurundaki dalgalanma­lar sektörümüz­ün özellikle yurtiçi satışların­ı olumsuz etkiledi. Hammadde yurtiçinde­n temin ediliyor olsa bile, yerli yassı çelik üreticiler­i satışların­ı dolar bazında yapıyor. Çelik boru üreticiler­i ise yurtiçi satışların­ı TL ile yaptıkları­ndan dolayı kur riskine maruz kalıyor ve bu durum önemli bir sorun teşkil etmeye devam ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye