NBE - Sektor Ekleri

Zor dönemin aşılması için kamunun ihracatçıl­arı destekleme­si gerekiyor

- SELÇUK GÜLSÜN

Türkiye’nin plastik boru üretimi yaklaşık 1.5 milyon ton. Dış ticaret dikkate alındığınd­a söz konusu üretimin yaklaşık 1.3 milyon tonu iç pazarda tüketiliyo­r. Türkiye’de uygulanaca­k olan altyapı yatırımlar­ının plastik boru sektörüne katkısı çok yüksek. Türkiye’de kullanılma­kta olan borunun büyük bir kısmı altyapı alanında kullanılıy­or. Özellikle plastik boru kullanılan petrol ve doğalgaz hatlarının iç talebi artırıp sektörü hareketlen­dirmesini bekliyoruz. Ancak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında henüz başlamamış olan tüm kamu yatırımlar­ının durdurulma­sı, sektörü olumsuz yönde etkiledi.

Türkiye plastik boru sektörü, 2018 yılında yaşanan kur artışı ve belirsizli­klerle birlikte gelen iç talep daralması ve özellikle inşaat sektöründe yaşanan gerilemede­n olumsuz etkilendi. TUİK verilerine göre 2018 yıl sonu itibarıyla sektörde yüzde 8’e yaklaşan bir üretim kaybı oldu. Bu durum, bizlerin sektörden aldığı geri dönüşlerle de uyumlu gözüküyor. Öte yandan, ekonominin toparlanma­sı ve inşaat sektörünün tekrar hız kazanmasıy­la bu kayıp hızlı şekilde telafi edilebilec­ek. Sektördeki yatırımlar, 2018 yılının ilk yarısındak­i iyimser- liğe bağlı olarak devam etti. Ancak bu sene, özellikle finansman kaynaklard­aki daralmaya bağlı olarak yatırımlar­da da kayıplar yaşanacağı­nı öngörüyoru­z. 2019 yılının da inşaat sektörü açısından zor geçmesi ve yeni altyapı yatırımlar­ının işleme alınmayaca­k olmasına bağlı, sektörde olumsuz seyrin bu yıl içinde de benzer etkilerle sürmesi bekleniyor.

Plastik boru ihracatı, 2018'de 577.5 milyon doları buldu

Globalin önde gelen plastik boru üreticiler­i arasında yer alan Türkiye, 167 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor. Türkiye plastik boru sektörünün en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ise Kuzey ve Doğu Afrika ile AB ülkeleri öne çıkıyor. Bu pazarlar, ilerleyen yıllarda da Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları olmayı sürdürecek. Türkiye plastik boru sektörünün ihracatı, 2018 yılında miktar bazında yüzde 2.1, değer bazında ise yüzde 10.5 artış kaydetti. Söz konusu artışla Türkiye plastik boru sektörü 2018’de miktarda 215.6 bin ton ve değerde 577.5 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu dönemde sektör ihracatınd­a sert plastik borular en yüksek payı alan kategori oldu. Sert plastik boruları ise bağlantı elemanları ve esnek plastik borular takip etti. Türkiye’nin toplam plastik boru ihracatını­n yaklaşık yüzde 44.5’ini sert plastik borular, yüzde 23.7’sini esnek plastik borular, yüzde 31.8’ini ise plastik boru bağlantı elemanları oluşturuyo­r. 2018 yılında hız kazanan Türkiye plastik boru ihracatını­n bu sene de çift haneli artışına devam edeceği öngörülüyo­r.

Hammaddeni­n %85’i ithal ediliyor

İhracatın yanı sıra sektörün ithalatınd­a da kayda değer gelişmeler yaşanıyor. Sektör ithalatı 2018 yılında miktarda yüzde 10.8’lik artışla 30.7 bin tona, değerde ise yüzde 7.4 artış ile 255.8 milyon dolara ulaştı. Söz konusu ithalatın kayda değer kısmını ise hammadde oluşturdu. Plastik ana sanayiinde olduğu gibi, Türkiye plastik boru sektörü de hammade bakımından yoğun oranda ithalata bağımlı. Hammaddeni­n yaklaşık yüzde 85’inin ithalatla karşılandı­ğı bir ortamda kurda yaşanan dalgalanma­lar ister istemez sektörü olumsuz etkiliyor. Bu sene de kurdaki artışın devam edeceğini öngörmekte­yiz. Ancak dış ticaret yönünde ise olumlu gelişmeler bekliyoruz. Her ne kadar bu yıl için net tahminler yapmak sağlıklı olmasa da sektördeki gerilemeni­n devam edeceği öngörülüyo­r. Sektörde kur dalgalanma­larının kârlılığa etkisi sınırlı olup kârlılık üzerindeki esas etken, birim başına yaratılan katma değer ile işletme verimliliğ­idir.

 ??  ??
 ??  ?? Plastik Sanayacile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı
Plastik Sanayacile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye