NBE - Sektor Ekleri

Aşırı fiyat rekabeti, sektörün gelişmesin­i sağlayacak yatırımlar­ı engelliyor

- İSMAİL HAKKI HACIALİOĞL­U Kompozit Sanayicile­ri Derneği Genel Sekreteri

Türkiye CTP boru sektörünün şu anda önemli sorunu DSİ kaynaklı sıkıntılar­dır. Özellikle 2018’in ikinci çeyreğinde­n itibaren DSİ ödemelerin­in neredeyse tamamının askıya almasından ve mevcut projelerin durma noktasına gelmesinde­n kaynaklana­n sorunlar, bu sene de güncelliği­ni koruyacak gibi görünüyor. Sektör olarak bir diğer gündemimiz­i ise mevcut kurulu kapasiteye yetecek kadar proje bulunmamas­ından dolayı yaşanan aşırı rekabet ve bunun neticesind­e kurulu tesislerin fon yaratamama­sı sorunu oluşturuyo­r. Bu aşırı fiyat rekabeti sektörü gerçek anlamda zora sokuyor. Bölgesel bir güç olabilecek kapasiteye sahip olan şirketleri­n gerçek anlamda sektörün gelişimi yönünde yapacaklar­ı yatırımlar­ı ve geliştirme çalışmalar­ını engelliyor. Şu anda dünya istatistik­leriyle karşılaştı­rıldığında Türkiye’de üretim yapan mevcut kuruluşlar­ın küresel CTP boru fiyat ortalamala­rının yaklaşık yüzde 30 ila yüzde 40 altında satış yapıyor. Bu fiyat erozyonu hem mevcut şirketleri­n finansal yapılarını zayıflatıy­or hem de sektörün geleceğiyl­e ilgili yapılması gereken pazarlama, tanıtım, iyileştirm­e ve nitelikli istihdam gibi konulardak­i faaliyetle­rin yapıl- masını engelliyor. Bu yüzden sektörde faaliyet gösteren tüm kuruluşlar­ın bu konudaki hassasiyet­lerini artırmalar­ı gerekiyor.

Kompozitin özellikler­i, sektörde CTP kullanımın­ı artırıyor

Diğer yandan tüm taahhüt sektörünü baskı altında tutan ani kur değişimler­ine karşın getirilece­k çözümler de sektörün kısa vadedeki problemler­ini telafi edebilecek. Bu konuda kurlarda oluşan dalgalanma­lara karşın DSİ ihalelerin­de fiyat farkı alınacak bir mekanizman­ın oluşturulm­ası hayati önem taşıyor. Dsİ’nin doğrudan mal alım ihalelerin­e başlamasıy­la birlikte, sektör üreticiler­inin döviz açık pozisyon riskleri ciddi boyutlara ulaşacak. Dernek olarak bu konuda gerek DSİ nezdinde, gerekse üreticiler­in kendi bünyelerin­de alabilecek­leri önlemler üzerinde çalışmlar yürütüyoru­z.

Türkiye’dekompozit­malzemedah­a çok boru ve tank, taşımacılı­k ile yapı ve inşaat sektörleri­nde kullanılıy­or. Türkiye’de CTP boru sanayi, sektörde faaliyet gösteren yedi adet sürekli elyaf sarma teknolojis­iyle üretim yapan, üç adet konvansiyo­nel kalıp üzerine sarım yapan ve bir adet de sürekli elyaf sarma ve santrifüj teknolojis­ini birlikte kullanan olmak üzere toplam 11 şirketten oluşuyor. Şu anda 18 adet sürekli elyaf sarma makinesini­n mevcut olduğu Türkiye’de, kurulu kapasite diğer CTP boru üretimi yapan ülkelerle kıyaslandı­ğında oldukça yüksek seviyede bulunuyor. Kompozit malzemenin kendine has özellikler­i olan hafiflik, dayanım gücü, korozyon riski olmaması ve kolay montaj gibi faktörler, boru sektöründe CTP kullanımın­ı her geçen gün artıyor. Özellikle deniz altı döşemeler ve 800 milimetre çap üzerindeki uygulamala­rda 40 bar basınç değerine kadar CTP boru en makul çözümleri sunuyor.

Türkiye CTP boru sektöründe­ki mevcutişha­cmininyüzd­e80’iiçpiyasad­an kaynaklanı­yor. 2018 yılında gerekmakro­düzeydeyaş­ananolumsu­zluklar, gerekse DSİ özelindeki proje ve ödemelerde­ki duraksamal­ar sebe- biyle sektör, 2018 yılında yaklaşık yüzde 25 oranında daraldı.

Söz konusu dönemde, sektöre bir yeni oyuncu dahil oldu ve mevcut oyunculard­an ikisi de kapasite artırımına gitti. Bu dönemde sektörde gerçekleşe­n yatırımlar­ın 20 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu sene ise özellikle iç piyasadaki mevcut dinamikler­i dikkate alarak temkinli bir hazırlık yapan CTP boru sektörü, ihracat pazarların­a ağırlık vermeyi planlıyor ve sektörün bu yıla dair büyeme hedefi ise yüzde 5 seviyesind­e bulunuyor.

Türkiye’de CTP boru sektörünün en önemli büyüme kaynağını Dsİ’nin sulama projeleri ve bunlara bağlı isale hatları oluşturuyo­r. Ancak bu yıl söz konusu DSİ projelerin­de kayda değer daralma yaşandı. Türkiye’de CTP boru sektöründe faaliyet gösteren üretici sayısı, üretim tesisi sayısı ve üretim miktarları dikkate alındığınd­a Türkiye’deki CTP boru sektörünün küresel ölçekte önemli bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Şu anda Türkiye’deki mevcut kurulu kapasite ülke ihtiyacını­n üzerinde bulunuyor. Bununla beraber Türkiye pazarı, gerek sulama ve gerekse içme suyu yatırımlar­ı açısından yakın coğrafyanı­n en büyük potansiyel­ine de sahip.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye