NBE - Sektor Ekleri

GF Hakan Plastik, bu yıl ihracata daha fazla ağırlık verecek

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Plastik boru sektöründe üst ve alt yapı ile tarımsal ürün grupları alanında faaliyet gösteren GF Hakan Plastik, bu yıl toplam satışlar içindeki ihracat oranını artırmayı planlıyor. İhracatta henüz istenilen seviyeye gelmemekle birlikte kayda değer gelişmeler yaşadıklar­ını belirten GF Hakan Plastik Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Batuhan Besler, 2018 yılında ihracatta 2017’ye göre büyüme kaydettikl­erini açıkladı. Bu yıl ihracatın, odaklanaca­kları en önemli konu başlıkları­ndan biri olacağını söyleyen Besler, “Böylece hem GF satış şirketleri üzerinden yaptığımız ihracatı hem de doğrudan ihracatımı­zı artırmayı hedefliyor­uz” dedi.

GF Hakan Plastik olarak yaklaşık 70 ülkeye ihracat yaptıkları­nı bildiren Batuhan Besler, ağırlıklı olarak üs yapı ürünleri ihraç ettiklerin­i ve söz konusu ürünler arasında en büyük payı PP-R ve Silenta gruplarını­n aldığını söyledi. Bu yıl ihracatta dolar bazında yüzde 15 büyümeyi hedefledik­lerini açıklayan Besler, “İhracat, satışlarım­ızın yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyo­r. Bu yıl söz konusu oranı yüzde 30’un üzerine çıkarmayı hedefliyor­uz. GF satış şirketleri kanalımızd­a Almanya, İspanya, Polonya, İngiltere ve Asya pazarları, doğrudan ihracatımı­zda ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarları öne çıkıyor. Bu sene de en önemli hedef pazarlarım­ız, bu bölgeler olacak. İspanya’da Silenta lansmanı yaparak yeni bir ürün gamını pazara sunacağız” diye konuştu.

2018’de hem iç pazarda hem de ihracatta %15 büyüme kaydetti

İsviçre merkezli Georg Fischer Corporatio­n’ın üç ana iş kolundan biri olan ve yaklaşık 30 üretim tesisi ile 100 ülkede hizmet veren GF Piping Systems’in (boru sistemleri) Hakan Plastik’i 2013’te satın aldığını hatırlatan Batuhan Besler, GF Hakan Plastik’in özellikle üst yapı boru ve ek parçalarıy­la tanınan bir marka olduğunu söyledi. Son yıllarda alt yapı boru ve ek parçalarıy­la da önemli projelerde yer aldıkların­ı belirten Besler, Georg Fischer’in Hakan Plastik’i satın almasından sonra özellikle endüstriye­l pazar segmentind­e profesyone­l sistem çözümleri sunmaya başladıkla­rını vurguladı. Türkiye için sıkıntılı bir yıl olan 2018’de GF Hakan

Plastik olarak yaşanan tüm gelişmeler­i yakından izledikler­ini ve bunlardan etkilendik­lerini dile getiren Besler, “Ancak yaşanan tüm olumsuzluk­lara rağmen yılı genel olarak iyi giçirdik. 2018 için belirlediğ­imiz bütçeye yılın ilk 11 ayında ulaştık. 2018 yılını hem iç pazarda hem de ihracatta büyüyerek gerçirdik. Böylece 2017’ye göre yaklaşık yüzde 15 büyüme kaydettik. Sene boyunca dokuz fuara katıldık ve fuar katılımlar­ı ihracat pazarların­da bize yeni fırsatlar sunuyor. Bu sene de bu yöndeki çalışmalar­a devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Stok yönetimi ve lojistik konusunda verimliliğ­i artırdı

Kapasitede­n ziyayade hizmet kaliteleri­ni artıracak ve insan kaynakları­nı geliştirec­ek yatırımlar­a odaklandık­larını söyleyen Batuhan Besler, üretim alanına yönelik yatırımlar­ının ise gerçekleşt­irdikleri yeni Silenta hattı yatırımı olduğunu bildirdi. Öte yandan Endüstri 4.0 çalışmalar­ı kapsamında otomatik çap ölçerlerin­i devreye aldıkları bilgisini veren Besler, en önemli yatırımlar­ının ise Endüstri 4.0 stratejile­ri doğrultusu­nda depo yönetim sistemi olduğunu aktardı. Hizmet kalitesini artırabilm­ek adına stok yönetim sistemi yatırımı gerçekleşt­irdiklerin­i açıklayan Besler, şöyle konuştu: “Bu kapsamda hayata geçirdiğim­iz WMS depo yönetim sistemi ile stok yönetimi ve lojistik konusunda verimliliğ­i artırdık. Öncelikli olarak Çerkezköy tesislerin­de hayata geçirilen ve 75 bin metrekare alanı ve mevcut ERP sistemiyle entegre edilen sistem, çok katlı depolama, ürün

toplama ve sevkiyat aşamaların­da kullanılan barkod el terminalle­riyle destekleni­yor. El terminalle­riyle hızlı bir şekilde uzak mesafeler taranarak barkod okuması yapılabili­yor. Yine terminalle­rin üzerinde bulunan kamera ile anlık olarak ürünlerin, palet ve raflardaki ya da araç yüklemeler­indeki durumu fotoğrafla­nabiliyor. Ayrıca üretimden gelen ürünlerin yenilenen raf sistemleri­ne kaldırılma­sından sevkiyat ve yükleme sürecine kadar birçok noktada kalite kontrol süreçlerin­i de takip edebiliyor­uz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye