NBE - Sektor Ekleri

Parak Teknik Makina yeni makineler alarak ihracatını artırmak istiyor

- İKBAL FİDAN / KAYSERİ

Boru makineleri üreten Parak Teknik Makina, 2018 yılında katı yakıt ile ısı ihtiyacı duyulan tüm sektörlerd­e kullanılan PELET 400’ü ürün gamına ekledi. Firma, 2019 yılında ise bünyesine yeni CNC tezgahlar eklemek ve ihracatın satıştaki payını yüzde 35’e çıkarmak istiyor. 2018 yılının son çeyreğinde ‘PELET 400’ makinesini­n üretimini tamamladık­larını ve ilk satışını gerçekleşt­irdiklerin­i söyleyen Parak Teknik Makina firma sahibi Mehmet Hanifi Parak, “Konveyörlü ısı besleme ünitelerin­de kullanılma­k üzere toz ahşap talaşı katı yakıta dönüştüren makinemiz, katı yakıt ile ısı ihtiyacını karşılayan sektörleri­n kullanımın­a sunuyoruz. Üretimi hızlandırm­ak, ihracatı artırmak ve pakine parkımızı daha teknolojik hale getirmek için CNC tezgahlar almayı da planlıyoru­z” dedi.

Bugün itibarıyla Slovakya, KKTC, Rusya ve Sırbistan olmak üzere dört ülkeye ihracat yaptıkları­nı söyleyen Mehmet Hanifi Parak, “2018 yılında üretimin yüzde 5’ini ihraç ettik. Söz konusu dönemde ihracatımı­zın satış tutarların­a göre oranını yüzde 25 ile tamamladık. Yeni makine yatırımlar­ı ile bu oranı 2019 yılında yüzde 35’e çıkarmayı hedefliyor­uz” dedi. 2018’in son çeyreğinde­n bu yana Hindistan’ı ihracat pazarına eklemek için görüşmeler yaptıkları­nı anlatan Parlak, bunun yanı sıra yurtdışınd­a satış ofislerini­n bulunmasa da aracı kurum ve kuruluşlar ile referans müşteriler­i sayesinde talepleri karşılayab­ildiklerin­i vurguladı.

“Orta Asya’daki gelişmeler, hedef pazar olarak bölgeyi öne çıkarıyor”

2019yılınd­aavrupabir­liğiülkele­rinin başlıca hedefleri olduğunu ifade eden Mehmet Hanifi Parak, “Ancak, Orta Asya’daki gelişmeler, tanıtım faaliyetle­rimizi o yöne çevirmemiz gerektiğin­i gösteriyor” diye konuştu. İç pazarda müşteriler­in kullandıkl­arı makine ve ekipmanlar­ı geliştirme­k, ihtiyaçlar­a doğru karşılık verebilmek adına geri dönüşlerin­i sağlamaya yönelik çalışmalar da yürüttükle­rini söyleyen Parak, bu doğrultuda 2019 yılında firma ziyaretler­ine ağırlık verecekler­ini söyledi.parak,“müşteripor­tföyümüzar­a-

sında plastik boru imal eden firmalar öne çıkıyor. Bunun yanı sıra madencilik firmaları, ahşap ve mobilya firmaları da müşteri portföyümü­zde yer alıyor” dedi. Parak, derin kuyu borusu diş açma makinesi denince akla ilk gelen firma oldukların­ı ve diğer makineleri­nde de aynı çıtayı yakalamak için çalıştıkla­rını sözlerine ekledi.

“Müşteriler­in geri dönüşleri ile makineleri geliştiriy­oruz”

Halihazırd­a 850 metrekarel­ik üretim, 300 metrekarel­ik depolama ve idari alandan oluşan bin 100 metrekarel­ik tesislerin­de faaliyet gösterdikl­erini söyleyen Mehmet Hanifi Parak, sipariş usulü çalıştıkla­rını söyledi. 2018 yılındaki üretim miktarları hakkın-

da bilgi veren Parak, “Geçen yıl üretim hacmimizin yüzde 46.3’ünü plastik boru ekstrüzyon hattı makineleri, yüzde 9’unu yedek parça ve ekipmanlar­ı, yüzde 44,7sini madencilik sanayiinde kullanılan makineleri­n yedek parçaları oluşturdu” dedi. Müşteriler­den gelen geri dönüşlere göre mevcut makineleri geliştirdi­klerini aktaran Parak, “İş ortaklarım­ızla diyalog halindeyiz. Bu bağlamda, derin kuyu borularına diş açan makinemizd­e geliştirme çalışmalar­ımız tamamlandı. Ayrıca DA 4100 modelimizd­e ise sızdırmazl­ığı sağlayan oring sistemini kaldırarak, konik diş açımı ünitesi entegre ettik ve makinemizi­n kullanıcıl­arı için üretim ve montaj maliyetind­e çok büyük kazanım sağlamış olduk” ifadelerin­i kullandı.

Başlıca ürünleri plastik boru sektöründe kullanılan makine ve ekipmanlar olan Parak Teknik Makina, bunların yanı sıra madencilik ve mobilya gibi sektörlere de ürün veriyor. Makine sektörüne yönelik değerlendi­rmelerde bulunan Parak, “Dövizin artışı bahane edilerek yapılan zamlardan dolayı artan maliyet, dövizin düşmesine rağmen azalmadı. Ayrıca yapılan son zamlarla beraber tüketilen elektrik maliyet, planlananl­arın çok üzerinde oldu. Bundan dolayı satış fiyatların­ın artmak zorunda kalması, sektöre kaydadeğer­sıkıntılar­yaşattı.2019’unmakine sanayii için sıkıntılar­ın giderilece­ği bir yıl olmasını umut ediyoruz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye