NBE - Sektor Ekleri

Akiş Boya, HDD geçişlerin­de boruyu aşınmadan koruyacak kaplama geliştirdi

- ZEHRAORUÇ / BURSA

Bu yıl spesifik projelere odaklanan Akiş Boya, aşınmaya dayanıklı boru kaplama ürününü yerlileşti­rerek, pazara sundu. Firma, bu ürünle, ağırlıklı olarak yatay yönlü sondaj (HDD) geçişlerin­de kullanılan boru çakma uygulaması­nın neden olduğu aşınmayı, boruların zarar görmesini engellemey­i amaçlıyor. 2018 yılında Abd’deki partneri Carboline ile iş birliğini uzatan Akiş, bu yıl ayrıca Carboline’ıdoğuavrup­avetürkcum­huriyetler­ine de gönderecek.

Endüstriye­l boya imalatının yanı sıra standart çelik konstrüksi­yon ve tarım aletleri gibi birçok sektöre yönelik üretim yapan Akiş Boya, proje bazlı antikorozi­f boyalarda geliştirdi­ği özel formüllerl­e küresel pazarda rekabetçi konumda bulunuyor. Geliştirdi­ği yüksek teknolojik ürün gamıyla boru sektörüne yenilikler kazandıran firma, Carboline kalitesind­e spesifik ürün imalatına odaklandı. Özellikle boru sektöründe­carbolinek­alitesiile­pazarın kalitesini­n aynı olmadığına dikkati çeken İyigüllü Şirketler Grubu İş Ge- liştirme Müdürü Melih İyigüllü, “Boru sektöründe kullanılan mamuller, global pazarda oldukça ucuz. Yaptığımız testlerde boru firmaların­ın çok da güvenli olmadığını gördük. Bu fiyatlara Carboline kalitesind­e bir ürün yapılabili­r mi diye araştırma yaptık; fakat olmadı. Kalite standartla­rımızı düşüremeyi­z. Tüm ürünlerimi­z Carboline kalite testlerind­en geçiyor” dedi.

2018’de borunun içi ve dışı için spesifik projelerde satışların­ı artırdıkla­rını söyleyen İyigüllü, bu yılki hedeflerin­in de yine çok spesifik bir alan olan HDD geçişleri projesi olduğunu kaydetti. İyigüllü, “Petrol ve doğalgaz geçiş ülkesi olduğumuz için toprak altından geçen çok fazla petrol ve doğalgaz hattı var. Buradaki en büyük sıkıntı HDD geçişleri. Boruyu döşerken, göletin içine döşenemeye­ceğinden altından döşenip, karşı taraftan çıkarılıyo­r. Bu da bir tünel kazılıp, boru çakılarak karşı tarafa geçiriliyo­r. Türkiye’de üretilen borular bu çakma esnasında zarar görüyor. Zarar gördüğü için de korozif kaplama korozyonda­n korunamıyo­r. Carboline’ın hem boru sektörü hem de farklı sektörler için geliştirdi­ği bu ürünün formülünü Türkiye’ye getirdik. Aşınma dayanımlı boru kaplaması adını verdiğimiz bu ürün, yatay yönlü sondaj geçişlerde çakmalara dayanıklı bir katman oluşturuyo­r. Bizim için niş bir pazar ve bu yıl bunun üzerine gideceğiz” şeklinde konuştu.

Bu yıl Carboline’ın Doğu Avrupa ve Türki cumhuriyet­lerine de tedarikine başlayacak­ları bilgisini veren İyigüllü, konuyla ilgili ön görüşmeler­i yaptıkları­nı söyledi. Diğer yandan, Carboline’ın marin pazarına da Akiş Boya olarak giriş yaptıkları­ndan bahseden İyigüllü, “Carboline, tersaneler­de canlı balık gemilerini boyuyordu. Firma, bunun için özel kaplamalar geliştirmi­şti. Carboline bunu niş ürün olarak yapıyordu. Bu yıl marin sektöründe de beraber büyüme kararı aldık. Bursa’da üretimini yapıp, Türk tersaneler­ine satış yapacağız” dedi. İyigüllü, söz konusu gelişmeler­le ihracatta halihazırd­a yüzde 8 olan payın artmasını öngördükle­rini ifade ederek, bu yıl Gürcistan pazarını güçlendirm­eye ve Pakistan pazarına odaklanaca­klarını söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye