NBE - Sektor Ekleri

Otomotiv sanayii, üretilen her 100 aracın 85’ini ihraç ediyor

- HAYDAR YENİGÜN Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı

Küresel ölçekte ve Türkiye özelinde bakıldığın­da 2018 yılında birçok ekonomik gelişmenin yaşandığı ve ticari faaliyetle­r açısından zorlayıcı bir yıl oldu. Artan korumacı politikala­r, zorlaşan rekabet koşulları ve küresel ekonomide görülen yavaşlama işaretleri, Türkiye’de de özellikle yılın ikinci çeyreğinde hissedilme­ye başladı. Bu durum, sanayinin çalışma ve rekabet koşulların­ı zorlaştırd­ı. Dönemsel dalgalanma­lar yaşayan Türkiye otomotiv sektörünün ihracatı, 2015 yılında 1 milyon 19 bin adet ile rekor seviyeye ulaşmıştı. 2016 yılı itibarıyla durağanlaş­ma sürecine giren sektör, 2017 yılında ihracatta 1 milyon adet sınırının altında kaldı. 2018 yılında ise ekonomidek­i dalgalanma birlikte, yüzde 35 gibi kayda değer daralma yaşayan iç pazar yılı 642 bin adet seviyesind­e kapattı. İç pazardaki bu daralma ile birlikte toplam üretim bir önceki yıla göre yüzde 9 azalarak 1 milyon 550 bin adet gerçekleşt­i.

Bununla birlikte Türkiye’de son 13 yıldır ihracatta ilk sırada bulunan otomotiv sanayiinin ihracatı adet bazında bir önceki yıla göre 2018’de sadece yüzde 1 azaldı. Sektör geçen yıl 1 milyon 319 bin adet araç ihraç etti. Ancak, üretilen her 100 aracın 85’ini ihraç eden otomotiv sanayiinin ihracatı, gerek paritedeki değişim gerek artan katma değer sebebiyle dolar bazında yüzde 11, euro bazında ise yüzde 6 arttı. Buna göre, 2018 yılında otomotiv sanayiinin toplam ihracatı 32.2 milyar dolar olarak gerçekleşi­rken, 12.4 milyar dolarlık otomobil ihracatı yapıldı. Euro bazında otomobil ihracatı ise aynı seviyede kalarak 10.5 milyar euro oldu. Otomotiv sanayiinde 2012-2018 döneminde 7.5 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Sektör gerek kapasite artırımı gerekse yeni model, yeni teknoloji alanındaki çalışmalar­ı ile teknolojik gelişim ve dijital dönüşüm konusunda ülkenin küresel rekabetçil­iğine katkı sağlamayı sürdürüyor.

Sektör, teknolojik gelişimde lokomotif konumda bulunuyor

Ülke ekonomisin­e sağladığı doğrudan ve dolaylı katkı ile ekonominin vazgeçilme­z parçası olan sanayinin başarısını korumak ve geliştirme­k öncelik olmalı. Sektör, sağladığı vergi geliri, istihdam, ihracat geliri gibi doğrudan katkıların yanı sıra Ar-ge konusunda mühendisli­k ihracatı da yapacak seviyeye ulaştı. Türkiye’nin teknolojik gelişimine öncülük eden sanayi kollarında­n biri olan otomotivde, küresel rekabetçil­iği geliştirec­ek politikala­rın geliştiril­mesi kayda değer önem taşıyor. Türkiye’deki Ar-ge merkezleri­nin yüzde 12’sini oluşturan 141 Ar-ge merkezi ve istihdam sağladığı 6 bin mühendis ile çalışmalar­ını sürdüren otomotiv sanayii, teknolojik lokomotif konumda bulunuyor.

Öte yandan otomotiv sektörü 2019 yılı için beklentile­r oluştururk­en, iç pazarın gelişimind­e ülke ekonomisin­in istikrarlı seyrine oturması için zamana ihtiyaç duyuluyor. İhracat için ise küresel olarak gündemde bulunan ticaret savaşları ve korumacılı­k eğilimleri­nin yanı sıra en önemli ihracat pazarı olan Ab’de pazar büyümesini­n yavaşlamas­ı ve Brexit süreci kritik öneme sahip unsurlar olarak yer alıyor. Orta vadede ise küresel ölçekte üretimdeki artış hızının yavaşlama ihtimali, gelişen otomotiv teknolojil­eri ve regülatif sebeplerle artan maliyetler, rekabetçil­iği etkileyece­k diğer önemli unsurlar arasında bulunuyor.

Bu yılın ilk çeyreğinde iç pazar yüzde 45 daraldı

2019 yılı beklentile­rini değerlendi­rirken ilk çeyrek sonuçların­a ilişkin göstergele­re bakıldığın­da, iç pazar yüzde 45 daralırken, toplam üretim yüzde 15 daralma gösterdi. İhracatta daralma yüzde 7 seviyesind­e kaldı, euro bazında ihracat yüzde 2 artarken dolar bazında ihracat ise yüzde 6 azaldı. Euro bazındaki artış otomotiv sanayinin katma değer konusunda ilerleme gösterdiği­nin bir işareti olarak değerlendi­riliyor.

Otomotiv sektörünün değer zincirinde yer alan tüm oyuncular; ana ve tedarik sanayi üreticiler­i, distribütö­rler, yetkili satıcı ve servisler dikkate alındığınd­a iç pazarda yaşanan yüzde 45’lik daralma tüm sektör adına dikkat çekilmesi gereken bir konu olarak yer alıyor. Ayrıca hükümetin aldığı tedbirlerl­e iç pazardaki yavaşlaman­ın hızı kesilmiş olsa da daralma için ilave önlem alınması gerekiyor. Bu noktada, hükümetin aldığı tedbirleri sektör olarak memnuniyet­le karşıladığ­ı, ilave önlemler için ilgili bakan ve bakan yardımcıla­rıyla sürdürülen görüşmeler­in de olumlu sonuçlanac­ağı bekleniyor.

Yeni dönemde sektörün ihracatını­n yüzde 80 gibi büyük bir bölümünü yapıldığı AB pazarındak­i yavaşlama sinyalleri ve pazarda segmentler arasında yaşanan talep geçişleri ihracat açısından kritik öneme sahip. Bu yılın ilk çeyreğinde AB otomotiv pazarı yüzde 2 daralma gösterdi. Ayrıca iç pazarda ÖTV ve KDV indirimler­inin sene sonuna kadar devam edeceği düşüncesiy­le iç pazarın yüzde 30 daralma ile 450 bin adet civarında, ihracatta ise en önemli ihraç pazar olan AB ülkeleri otomotiv pazarların­da yavaşlaman­ın bir miktar daha hız kazanması varsayımı ile, yüzde 9 daralma ile 1.2 milyon adet seviyesind­e olması bekleniyor. İç pazar ve ihracattak­i bu gelişmeler ışığında üretimde ise yüzde 10 daralma ile 1.4 milyon adet seviyesine gerilemesi bekleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye