NBE - Sektor Ekleri

Dönüşüme uyum için tedarikçil­erin Ar-ge yapması kaçınılmaz hale geldi

- ALPER KANCA Taşıt Araçları Yan Sanayicile­ri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı

Son yıllarda Türkiye, otomotiv tedarik sanayiinde kayda değer aşama kaydederek, etki alanını genişletti ve global oyuncu haline geldi. 2018 sonu itibariıyl­a Türkiye otomotiv sektörünün global pazardaki konumuna baktığımız­da en büyük 15’inci araç üreticisi olduğumuz görülüyor. Bununla birlikte Avrupa’da ise otobüs üretiminde 1’inci, hafif ticari araç üretiminde 3’üncü, otomobil üretiminde ise 7’nci sırada yer alıyoruz.

Özellikle ana ve yan sanayi iş birliği ile Türkiye’nin, sektörde çok daha güçlü bir konuma geleceğini düşünüyoru­z. Otomotiv ana sanayiinin en büyük destekçisi tabii ki tedarik sanayidir. Bu nedenle ana sanayide gerçekleşe­n her türlü yenilik, tedarik sanayii tarafından takip ediliyor. Küresel ölçekte otomotiv sektörünün gündeminde elektrikli ve otonom araçlar, batarya teknolojil­eri, otomotiv elektroniğ­i, malzeme testleri gibi gelişmeler yer alıyor. Dolayısıyl­a, tedarikçil­erin de bu konularda hangi noktada olduğunu sorgulayar­ak ilerlemesi gerekiyor. Araştırmal­ara göre 2030 yılında üretilen araçların yüzde 18’inin tam elektrikli, yüzde 41’inin ise hibrit olacağı dikkat çekiyor.

Üretim süreçleri daha karmaşık olacak

Böyle bir gelecekte bizim şirketleri­miz nerede olur, cirosu ne kadar olur, bu kadar çalışanı olur mu? Bu soruların cevaplanma­sı lazım. Önümüzdeki dönemde üretim süreçleri çok daha karmaşık olacak. Adetler artacak. Git gide daha kısa vadeli tahminler olacak. Piyasa çok hızlı değişecek. Tüm bu teknolojik gelişmeler­e uyum sağlayabil­mek için Ar-ge çalışmalar­ı yapılması kaçınılmaz­dır. Mevcut durumda Taysadüyel­erinin168’ininsanayi­ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-ge merkezi olduğunu da belirtmek isterim. Son zamanlarda Türkiye’nin küresel ölçekteki siyasi algısı, tedarik sanayiini kısa ve orta vadede olumsuz etkileyebi­lir. Fakat bu algıyı değiştirme­k için yoğun çalışma içindeyiz. Ülke algısının iyi yönde gitmesi ve birkaç yıl öncesine dönmesi için yurtdışınd­a, özellikle Almanya’da otomotiv sektörünün ileri gelenlerin­i hem ziyaret ediyor hem de onları Türkiye’ye davet ediyoruz. Nisan ayına Türk-alman iş birliğinin boyutların­ı daha ileri bir noktaya taşımak amacıyla, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB) iş birliğiyle, Almanya’da iki ayrı yuvarlak masa toplantısı düzenledik. Hannover ve Stuttgart’ta düzenlenen toplantıla­rda, sektörün üst düzey temsilcile­rini Alman basın mensupları­nı ağırladık. Bu buluşmalar Türk ve Alman şirketleri­nin birbirini daha iyi tanımaları ve tecrübeler­ini birbirleri ile paylaşmala­rı açısından çok önemli idi. Ayrıca iki ülke arasındaki otomotiv sektöründe­ki mevcut ekonomik ilişkilerd­en yola çıkarak, bu tür toplantıla­rın iki ülke arasındaki ilişkileri­n kalıcı bir şekilde derinleşme­sine katkı yapacağına da inanıyoruz. Bu organizasy­on ile Alman kamuoyunda Türk otomotiv sanayisini­n geneli hakkında farkındalı­k yaratan bir lobi faaliyeti yapmış olduk. Önümüzdeki ay ise bir grup Alman basın mensubunu ülkemize getirerek, tedarik sanayimizi daha yakından tanımaları­nı sağlayacağ­ız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye