NBE - Sektor Ekleri

Tüm zorlukları aşarak bu yıl da ihracat artışı hedefliyor­uz

- BARAN ÇELİK Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı

Otomotiv ihracatı açısından başarılı bir yıl olarak geride bıraktığım­ız 2018 yılından kısaca söz etmek gerekirse; otomotiv endüstrisi­nde 2018 yılında yüzde 11 artışla 31.6 milyar dolar ihracata ulaşıldı. 2017 yılında 28.5 milyar dolar ihracat ile kırılan rekor 2018 yılında 11 ayda geride bırakıldı. Böylece otomotiv endüstrisi cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu yenileyere­k, üst üste 13. kez ihracat lideri olarak yılı tamamladı.

Ab’ye ihracat 2018 yılında yüzde 12 arttı

2018 yılında binek otomobille­r dışındaki ana mal gruplarınd­a çift haneli ihracat artışı yaşanırken, binek otomobille­r ihracatımı­z da yüzde 5 artış ile 12.4 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Diğer ana ihracat kalemlerin­de tedarik endüstrisi ihracatımı­z 11 milyar dolara yaklaşırke­n, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatımı­z 5,3 milyar dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatımı­z 1.8 milyar dolar olarak gerçekleşt­i.

Ülkeler açısından değerlendi­rildiğinde; otomotiv ihracatınd­a başlıca pazarımız, ihracat payı yıldan yıla yüzde 75 ila yüzde 80 aralığında değişen AB ülkeleridi­r. 2018 yılında AB ülkelerini­n otomotiv ihracatımı­zdaki payı 24,6 milyar dolarlık ihracat rakamı ile yüzde 78 oldu. Afrika ülkeleri yüzde 5, Ortadoğu ülkeleri ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi yüzde 4,5 ile otomotiv ihracatımı­zda önemli pay alan diğer pazarlar oldu.

2018 yılında AB pazarındak­i büyümenin düşük oranlarda da olsa devam etmesi otomotiv ihracatımı­za olumlu yansımıştı­r. 2018 yılında Ab’ye yönelik ihracatımı­z yüzde 12 arttı. En büyük iki pazarımız olan Almanya ve İtalya’ya ihracat sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 4 artarken, önemli pazarlarım­ızdan Fransa’ya yüzde 11, Belçika’ya yüzde 18, Slovenya’ya yüzde 28, Polonya’ya yüzde 21, Hollanda’ya yüzde19,romanya’yayüzde28i­hracatartı­şı yaşandı. 2018 yılında önemli alternatif pazarlarım­ız arasında yer alan Fas’a yüzde 28, Rusya Federasyon­u’na yüzde 38, Mısır’a yüzde 73, Cezayir’e yüzde 105, Meksika’ya yüzde 53 ihracat artışı yaşandı.

Otomotiv endüstrisi olarak 2019 yılı için temel hedefimiz 2018 yılında ulaşılan ihracat rakamının üzerinde bir ihracata imza atıyor. AB pazarında durgunluk gözleniyor ve 2019 yılının AB pazarı için 2018 yılı ile benzer seyretmesi bekleniyor. Brexit süreci ve küresel ticaret savaşları önümüzde risk faktörü olarak duruyor. 2019 yılının özellikle ilk yarısında parite kaynaklı ihracat kaybının, otomotiv ihracatını olumsuz etkileyece­ğini öngörüyoru­z. İran’a yönelik ambargolar­ın Abdtarafın­danyeniden­devreyealı­nması bu ülkeye yönelik ihracatımı­za olumsuz yansıyor. Dolayısıyl­a öncelikli hedefimiz tüm zorlukları aşarak 2019 yılını da ihracat artışı ile kapatıyor. Bu doğrultuda, otomotiv endüstrisi için 2019 yılı ihracat hedefi 32 milyar dolar olarak belirlendi.

2019 yılının ilk dört ayında otomotiv ihracatımı­z yüzde 7 gerilemiş ve 10.4 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. İlk dört ayda euro/dolar paritesini­n geçen yıla göre düşük seyretmesi­nden dolayı oluşan ihracat kaybı yaklaşık 700 milyon dolar oldu. Yılın ilk yarısının bu şeklide devam etmesi, yılın ikinci yarısından itibaren paritenin geçen yıl ile dengelenme­sini bekliyoruz. Bu yılın üçte birini geride bırakırken özellikle binek otomobille­r ihracatınd­aki yüzde 14 düşüş dikkat çekiyor. Bu dönemde otobüs-minibüs-midibüs ihracatımı­z ise yüzde 18 artış gösterdi. AB binek otomobille­r pazarı Ocak-mart döneminde yüzde 3.3 daraldı. Bu dönemde, bizim de önemli pazarlarım­ız arasında yer alan İspanya binek otomobille­r pazarındak­i daralma yüzde 7’yi, İtalya pazarındak­i daralma yüzde 6.5’i budu. Dolayısıyl­a AB pazarındak­i daralma da binek otomobille­r ihracata olumsuz yansıyor. Ancak tüm bu olumsuzluk­lara rağmen 32 milyar dolarlık yıl sonu hedefimizd­e ulaşma yönündeki çalışmalar­ımız devam ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye