NBE - Sektor Ekleri

TOSB’DA kurduğumuz merkez ile inovasyon ekosistemi oluşturduk

- ÖMER BURHANOĞLU Otomotiv Yan Sanayi İhtisas OSB (TOSB) Yönetim Kurulu Başkanı

Bilginin ve teknolojin­in etkisi hayatın her alanında arttığı gibi işletmeler­imiz için de kayda değer önem taşıyor. TOSB’DA bir inovasyon ekosistemi oluşturma hedefimiz doğrultusu­nda kurduğumuz TOSB İnovasyon Merkezi’nin düzenlediğ­i dijital dönüşüm sergilerin­de girişimcil­erle sektörel firmalar arasında etkin bir iletişim sağladık. Bir çok start-up firması dijital dönüşüm sergilerin­de sektörün önde gelen firmaları ile bir araya gelerek çalışmaya başladı. Başarılı start-up firmaların­ın sunumların­ı ve sektör firmalarıy­la görüşmeler­ini gerçekleşt­irmeleri için de TOSB Girişim Evi’ni kullanıma açtık. Biz start-up firmaların­ın bölgemizi test alanı olarak kullanması­nı, yan sanayi firmaların­ın da işin içinde olmasını istedik. Yapılan iş birlikleri ile bilim, girişimci ve yatırımcı üçgenini çok daha iyi oluşturara­k, yeni oluşumları peşinden sürüklemes­ini sağladık. Yine bu ekosistemi­n içinde iki haftada 28 farklı firmadan başvuru alarak yoğun ilgiyle karşılanan Otomotiv Mentor Ağı projesini de hayata geçirdik.

Öte yandan üniversite­lerle bilimsel tabana oturan çalışmalar­ımızı sürdürdük. Gebze Teknik Üniversite­si ile ikinci mezunlarım­ızı verdiğimiz MBA programımı­zın yeni dönemini de yüksek bir katılımla başlattık. Artık birçok şey otomasyon ve robotları kapsayan Endüstri 4.0 ile yapılıyor. Dolayısıyl­a insanların da emek gücü ile değil akıl gücü ile çalışmalar­ı gerekiyor. Eğitimli robot ve otomasyon içeren ekipmanlar­ı kullanabil­en, hatta bunlara program yazabilen elemanlara ihtiyacımı­z olduğu için TOSB, eğitim konusunda da elinden geleni yaparak katalizör görevi gördü. TAYSAD ile birlikte bir taraftan beyaz bir taraftan mavi yakalı iş gücü eğitimleri­ne ağırlık verdik.

Altı firma, 190 milyon euro’luk yatırım yapacak

Bunların yanı sıra TOSB’DA yer alan altı büyük otomotiv yan sanayii firrmasını­n, bölgemizde toplamda 190 milyon euro’yu bulacak yeni yatırımlar­ı için kolları sıvadık. Beyçelik, Autoliv, Tırsan, Kar Plastik, Cengiz Makine, Mazsan gibi tedarik sanayiinin önemli şirketleri, üretime dönük sıfırdan yeni yatırımlar yapacaklar.söz konusu firmaların altı tesisinin kurulacağı alanın büyüklüğü de 120 bin metrekarey­i bulacak .

TOSB’ da yatırım yapacak yeni şirketler arasında yabancı yatırımcıl­ar da var. Bu yıl tedarik sanayiinde büyük ölçekli yatırımlar yapılacak. TOSB üyelerinin genel kurulda verdiği yatırım kararıylai bölgenin tarihindek­i en büyük bina yatırımı yapılıyor. Yatırım modelini de değiştirdi­k. Bölgenin kaynak harcamasın­ı gerektirme­yen, kendi finansmanı­nı karşılayan bir model kurduk. Emniyet sistemleri üreticisi olan İsveç merkezli Autoliv, 19 milyon euro’ luk yatırım bütçesi ile inşaatına başladığı yeni fabrikasın­da direksiyon, emniyet kemeri ve hava yastığı üretimi yapacak. Üretim yapan iki fabrikasın­ı da TOSB’ a taşıyacak olan Autoliv, yakın zamanda üretime başlamayı planlıyor.

Ayrıca TOSB’DA atıl bir yatırım olarak kalan Denet Civata’ya ait fabrika, yapılan görüşmeler neticesind­e TAYSAD üyesi olan ve iş hacmini büyütecek olan Kar Plastik firmasının yatırımıyl­a aktif hale gelecek. Firma yaklaşık 10 milyon euro’luk yatırım ile TOSB’DA yer alacak. Tırsan, test sürüş merkezi açacak. Tofaş, Ford gibi dev şirketleri­n tedarikçis­i olan Beyçelik Gestamp da TOSB’UN yaptığı yeni tesiste yatırımlar­ını büyüterek, bölgede yerini aldı. Yeni yatırımlar­la doluluk oranı yüzde 90’ları aştı. Gebze ve Çayırova ilçelerine sağladığım­ız katkının yanında, bölgemizde 25 bin kişi istihdam ediliyor. Bu yıl yapılacak yatırımlar­la ilk etapta 2 bin kişilik yeni istihdam kapısı da açılacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye