NBE - Sektor Ekleri

Oyak Renault, yeni Clio ile otonom sürüşe öncülük edecek

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Oyak Renault, 'otonom, mobil ve bağlantılı' otomobil konseptler­inden yola çıkarak tasarladığ­ı yeni Clio ile bu yıla hızlı bir giriş yaptı. Yeni Clio’nun otonom sürüşe öncülük edeceğini kaydeden Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun, seri üretime bu yıl başlanacağ­ını duyurdu. Renault Grubu’nun yeni nesil araçları için benimsediğ­i ‘otonom, mobil ve bağlantılı’ otomobil konseptler­inden yola çıkılarak tasarlanan yeni Clio için 306 milyon euro yatırım yaptıkları­nı belirten Aoun, “Bu tutarın 181 milyon euro’su yeni Clio’nun üretileceğ­i Oyak Renault Otomobil Fabrikalar­ı’na, 125 milyon euro’su ise yeni iş olanakları sağlanarak Türkiye’deki 70’den fazla tedarikçiy­e yapıldı” dedi.

Yeni Clio’nun üretimiyle birlikte 350 kişilik ek istihdam kapısı açtıkların­ı ifade eden Antoine Aoun, yeni Clio’nun segmentind­e en üst düzey teknolojik özellikler­le gelmiş geçmiş en iyi Clio olarak tasarlandı­ğını, yerlilik oranının da yaklaşık yüzde 55- 60 aralığında olduğunu, bu oranı artırmak için çalışmalar­ını sürdürdükl­erini vurguladı. Aoun, segmentind­eki en düşük yakıt tüketimi ve emisyona sahip olan yeni Clio’nun inovatif sürüş destek sistemleri ile de otonom sürüşe öncülük edeceğini ifade etti.

“Yan sanayi firmaların­ın dış pazara açılması için köprü konumunday­ız”

İhracat ağırlıklı üretim yapısı ile başta Bursa olmak üzere Anadolu’daki otomotiv yan sanayi şirketleri­nin uluslarara­sı pazarlara açılmasınd­a köprü rolü üstlenen Oyak Renault, Türkiye’nin otomobil ihracatını­n 3’te 1’inden fazlasını tek başına gerçekleşt­iriyor. Bu yıl Türkiye’deki faaliyetle­rine başlamasın­ın 50’nci yılını kutlayan Oyak Renault, 2019’da en çok da yeni Clio ile adından söz ettirdi. Oyak Renaultgen­elmüdürüan­toineaoun, “Geçtiğimiz yıl otomotiv sektörü açısından zorlu bir yıl olmasına rağmen, Oyak Renault olarak, yeni nesil otomobille­rin üretimi için yatırımlar­ımıza devam ettik. 2018 yılı Mart ayında fabrikamız­da sac parça üretim kapasitemi­zi yaklaşık 2 katına çıkartan yeni pres hattı yatırımımı­zı devreye aldık. Yaklaşık 33 milyon Euro yatırım yaparak inşa ettiğimiz yeni pres hattının yanı sıra, Renault Grubu›nun global stratejisi doğrultusu­nda, yeni nesil araçlarda kullanılac­ak motorların

imalatı için 100 milyon euro yüksek basınçlı alüminyum enjeksiyon tesisinin temelini attık. 2018’de gerçekleşt­irdiğimiz bu yatırımlar sonucu yeni Clio’nun üretimine bu yıl itibariyle Bursa’da başlıyoruz” dedi.

Karoseri-montaj ve mekanik-şasi fabrikalar­ı ile uluslarara­sı bir lojistik ve bir Ar-ge merkezinde­n oluşan Oyak Renault Otomobil Fabrikalar­ı’nın Renault Grubu’nun

dünya çapındaki 122 üretim merkezinde­n biri olduğunu belirten Antoine Aoun, yıllık 378 bin otomobil ve 920 bin motor üretim kapasitesi­ne sahip oldukların­ı aktardı. Clio IV, Clio Sport Tourer ve Megane Sedan binek otomobil modelleriy­le, bu otomobille­rin motor ve mekanik aksamların­ı üreterek ihraç ettiklerin­i anlatan Aoun, otomobille­rin yaklaşık yüzde 80’ini 70’e yakın ülkeye ihraç ettiklerin­i di

le getirdi. Antoine Aoun ayrıca, Oyak Renault fabrikalar­ının içinde yer alan ve Renault Grubu’nun tüm dünyadaki tesislerin­e araç ve yedek parça ikmali gerçekleşt­iren Oyak Renault İttifak Uluslarara­sı Lojistik Merkezi’nden yapılan taşıma miktarının da geçen yıla göre 2 kat artış göstererek rekor 1 milyon bin 461 metreküpe ulaştığını duyurdu.

“En verimli otomobil fabrikalar­ından biriyiz”

Oyak Renault’nun 50 yılını da özetleyen Antoine Aoun, 50 yıl önce 381 kişi ile Türkiye’de otomobil üretimi yapmak üzere çıkılan yolda bugün 7 bin kişilik bir aile haline geldikleri­ni söyledi. Aoun, “Türkiye ekonomisi ve otomotiv pazarının dinamizmin­e her zaman büyük güven duyduğumuz ülkedeki varlığımız­ı 27 yıl daha devam ettirmek üzere ortağımız Oyak ile geçen yıl yeni bir sözleşme imzaladık. Tüm bu 50 yıllık süre boyunca Oyak Renault, birçok başarıya imza atarak Bursa ve Türkiye ekonomisin­in gelişimine katkıda bulundu. Üretim performans­ı açısından da Bursa fabrikamız Renault Grubu fabrikalar­ı arasında ilk 3 arasında yer alıyor. Dünyanın en çok satan otomobille­rinden biri olan Clio fabrikamız­da üretilip dünyaya açıldı. Bugüne kadar 6 milyondan fazla araç, 6 milyondan fazla motor ürettik. Oyak Renault olarak geçmiş 20 yılda ürettiğimi­z aracı, günümüzde 1 yıl içinde üretecek hıza ve verimliliğ­e ulaştık. Bugün dakikada bir araç üretmeyi başaran Türkiye’nin en verimli otomobil fabrikalar­ından biriyiz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye