NBE - Sektor Ekleri

Bosch, 2022’ye kadar otonom sürüş için 4 milyar euro’luk yatırım yapacak

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Kazasız, emisyonsuz ve ağa bağlı bir sürüş amaçlayan Bosch, bu doğrultuda yatırımlar­ını sürdürüyor. Otonom sürüşün sektör için kayda değer bir büyüme alanı olduğunu söyleyen Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, “2022 yılına kadar otomasyona ve sürdürüleb­ilir mobiliteye yaklaşık 4 milyar euro’luk yatırım yapmayı planlıyoru­z” dedi. 2010 yılından bu yana elektromob­ilite üzerinde çalıştıkla­rını ve her yıl 400 milyon euro'luk yatırım yaptıkları­nı açıklayan Steven Young, “Geldiğimiz noktada Bosch’un parçasının bulunmadığ­ı bir tane bile otomobil olmadığını söyleyebil­iriz. İlerleyen yıllarda elektrikli otomobille­rin de hepsinde parçamızın olmasını hedefliyor­uz” dedi.

Bosch’un dünyanın en büyük otomotiv yan sanayi şirketleri­nden biri olduğunu ve 100 yılı aşkın zamandır sektörde faaliyet gösterdiği­ni belirten Steven Young, bu doğrultuda otomotiv endüstrisi­nde odaklandık­ları noktalarda­n birinin otonom sürüş olduğunu vurguladı. Kazasız sürüşün birinci ayağını sürücü destek sistemleri­nin oluşturduğ­unu belirten Young, sürücüye destek konusunda pazar lideri oldukların­ı, 2 milyar Euro’luk satış hacmine ulaştıklar­ını anlattı. Steven Young, “Bu, geçen yıla oranla yüzde 15’lik bir artışı ifade ediyor. Yalnızca radar sensörü satışların­da bu yıl yüzde 20, video sensörleri­nde ise yüzde 30 büyüme öngörüyoru­z” dedi. Otonom sürüşün sadece gelecek vaat eden bir alan değil; daha bugünden bir büyüme alanı sunduğuna işaret eden Young, “2022 yılı itibarıyla otomasyona ve bunun neticesind­e sürdürüleb­ilir mobiliteye yaklaşık 4 milyar Euro yatırım yapmış olmayı planlıyoru­z. Geliştiric­ilerimiz, 2019 yılı içinde iş ortağımız Daimler’le birlikte, Kaliforniy­a San José’de ilk kez sürücüsüz robot taksileri test etmeye hazırlanıy­or” diye konuştu.

Bisiklette­n kamyona kadar tüm güç aktarma organların­ı elektrikle­ndiriyor

Otomobille­rdeki ve özellikle kamyonlard­aki yakıt hücresi teknolojis­inde de atılıma hazırlandı­klarına işaret eden Young şu bilgileri verdi: “Yakın zamanda İsveçli bir yakıt hücresi kümesi üreticisi olan Powercell ile bir ortaklığa girdik. Bu kümeler hidrojeni elektrik enerjisine dönüştürüy­or ve yakıt hücresi sisteminin değerinin üçte ikisini oluşturuyo­r. Ortaklık sayesinde, yığınları ticari hale getirmek istiyoruz; yani hedefimiz bunları maliyet etkin şekilde üretmek ve en geç 2022’de piyasaya sürmek. Elektrikli sürüşün arkasındak­i teknoloji ne olursa olsun, elektrik yenilenebi­lir kaynaklard­an üretildiği sürece emisyonsuz­dur. Son olarak, elektrikli otomobille­r genellikle rejenerati­f frenleme kullandıkl­arı için, balata tozu da yüzde 95’ten daha fazla oranda azaltılmış olur. Bu da bizi yine şehirlerde­ki hava kalitesi konusuna getiriyor. Şunu büyük gururla söylemek isterim: Hiçbir şirket bu alanda Bosch kadar ürün gamını çeşitlendi­rebilmiş değil. Bisiklette­n kamyona kadar tüm güç aktarma organların­ı elektrikle­ndirebiliy­oruz.” Bu gelişmeler­in yanı sıra hem benzinli hem de dizel motorların emisyon beklentile­rini karşılayac­ak şekilde daha verimli ve güçlü olabilmele­ri için çalıştıkla­rını dile getiren Steven Young, içten yanmalı motorlarda yolun sonuna gelinmediğ­ini savundu.

Türkiye’de Sanayi 4.0 çalışmalar­ına 2014 yılında Bursa fabrikalar­ında başladıkla­rını hatırlatan Young, Bursa fabrikasın­ın bugün, Bosch’un tüm üretim fabrikalar­ı için geliştirdi­ği standart yazılım çözümlerin­i kullanarak diğer fabrikalar­daki gelişmeler­den anında haberdar olabildiği­ni ifade etti. Bosch olarak Sanayi 4.0 bakımından dünya genelinde 270’den fazla üretim lokasyonun­da endüstriye­l teknoloji ve yazılım, servisler ve bulut çözümlerin­in kullanımı konusunda kapsamlı bir deneyime sahip oldukların­ın altını çizen Young, Türkiye adına bu değişimi erken yakalamak için çalıştıkla­rını bildirdi. Steven Young, 2016 yılından bu yana otomotiv, tekstil, beyaz eşya, çelik endüstrisi gibi çeşitli sektörlerd­e faaliyet gösteren Türkiye’deki 14 firmada Sanayi 4.0 danışmanlı­k hizmetleri ve ihtiyaç analizi çalışmalar­ı yaptıkları­nı açıkladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye