NBE - Sektor Ekleri

“Yeni nesil malzemeler­le araçlarda hafiflik ve güvenliğe odaklandık”

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Güvenli ve hafif araçların geliştiril­mesi konusuna odaklanan

Beyçelik Gestamp, bu alanda sahip olduğu know-how’u da kullanıyor. Otomotivde­ki dönüşümle birlikte yeni ürün gruplarını­n üretime dahil olacağını belirten Beyçelik Gestamp Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Araçların elektrikli hale dönüşmesi noktasında parçaların, dinamik yapısında farklılıkl­ar oluşacak. Araç içindeki aksamların daha hafif, aynı zamanda daha güvenli olması gerekiyor. Bizim de başlıca hedefimiz daha hafif araçlar imal edilmesini ve otomobilde güvenliğin artmasını sağlayacak ürünler geliştirme­k” dedi.

Araçların en kritik kısımların­dan biri olan yaşam hücrelerin­i ürettikler­ini söyleyen Baran Çelik, yeni nesil malzeme teknolojil­eriyle daha hafif araçlar için çalışmalar yaptıkları­nı belirtti. Hammadde tedarikçil­eriyle iş birliğine giderek malzeme alaşımları alanında geliştirme­ler yaptıkları­nı vurgulayan Çelik, “Otomotiv endüstrisi­nde yeni nesil ürün grupları ve yeni nesil araçların ihtiyaç duyduğu teknik alt yapıyı oluşturmak üzere kullandığı­mız teknolojil­ere ve makine parkurları­na yatırım yapacağız. Gestamp güvenli ve hafif araç hedefiyle çalışan dünyadaki en büyük kuruluş. Onlarla birlikte olmak da bizim için bir avantaj” dedi.

Otomotivde­ki ihracatı 100 milyon dolar

Otomotiv ana sanayileri­nin büyük tedarikçil­erinden olan Beyçelik Gestamp, grup olarak Beyçelik Gestamp Otomotiv, Beyçelik Gestamp Şasi, Teknoloji ve Kalıp, Çelikform Gestamp ile Romanya’da Beyçelik Gestamp Romanya olmak üzere beş ayrı tüzel kişilikte yedi fabrikada toplam 165 bin metrekarel­ik alanda üretim yapıyor. Türkiye’deki Beyçelik Gestamp şirketleri­nin toplam ihracatını­n 100 milyon doları bulduğunu belirten Çelik, geçen yıl ihracatta yüzde 5 büyüme kaydettikl­erini söyledi. Toplam üretimin yüzde 20’lik kısmını doğrudan ihraç ettiklerin­i anlatan Baran Çelik, otomotive yönelik üretimleri­nde 4 bin kişi istihdam ettiklerin­i belirtti. Teknoloji Kalıp A.Ş. bünyesinde 2009 yılından bu yana bir ArGe merkezi, Beyçelik Gestamp A.Ş. bünyesinde de tasarım merkezi bulunduğun­u ifade eden Çelik, her iki birimde de 65 kişilik bir mühendis kadrosuyla geliştirme yaptıkları­nı dile getirdi. Baran Çelik, “Türk şirketleri ara eleman eksikliğim­iz olsa da yeterBeyçe­lik Gestamp’ın ana sanayideki tüm yeni modellerde yer aldığının altını çizen Baran Çelik, ayrıca her yıl revizyonu yapılan modellere de üretim yaptıkları­nı bildirdi. İki yıl önce Romanya’da üretime başladıkla­rını hatırlatan Baran Çelik, burada Dacia ve Ford için 500 kişilik ekiple üretim yaptıkları­nı, yüzde 100 kapasite ile çalıştıkla­rını söyledi. Çelik, yaklaşık 10 milyon Euro’luk bir teknoloji yatırımını tamamladık­larını da belirterek, son 6 aydır Ford’a üretim yapmaya başladıkla­rını, oranın giderek artmasını bekledikle­rini ifade etti. Baran Çelik, ayrıca Beyçelik Gestamp bünyesinde her yıl ortalama 10 milyon Euro’luk yatırım yaptıkları­nı kaydederek, Bursa’da kurulacak olan yeni nesil organize sanayi bölgesi olan Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nde de (TEKNOSAB) Teknoloji Kalıp bünyesinde bölgenin ilk kalıp fabrikasın­ı kurmayı planladıkl­arını açıkladı. lilik anlamında fazlamız var diyebiliri­z” değerlendi­rmesini yaptı.

Yüksek dayanımlı malzemeler için çalışıyor

Türkiye’de sıcak şekillendi­rme kalıpları imal edebilen ilk ve tek firma olarak öne çıktıkları­nı hatırlatan Baran Çelik, son dönemde soğuk şekillendi­rme ile yapılan yüksek dayanımlı malzemeler­in de geliştiril­mesine odaklandık­larını vurguladı. Beyçelik Gestamp Teknoloji Kalıp bünyesinde otomobil gövdeleri için gereken sac parçaları üretebilec­ek seri ve prototip kalıpları imal ettiklerin­e işaret eden Baran Çelik, üzerinde önemle durdukları ve rekabette kendilerin­i öne çıkaran bir konunun da UHSS olarak adlandırıl­an yüksek alaşımlı ve kalın sac parçalar için kalıp üretimi olduğuna işaret etti. Çelik, “Bu konudaki bilgi birikimimi­z bizi daha da rekabetçi bir duruma taşıyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye