NBE - Sektor Ekleri

Karsan, distribütö­r sayısını artırıp elektrikli araç pazarında rekabet edecek

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Toplu taşımacılı­k alanında kendi markası ile özgün araçlarını üretip, ihraç eden Karsan, elektrikli araç pazarında rekabetçi olmayı planlıyor. Karsan CEO’SU Okan Baş, bu yıl ihracatı artırmayı ve elektrikli araçlarda rekabetçi bir konumda olmayı öncelikli hedefleri arasına aldıkların­ı açıkladı. Bu doğrultuda 11 olan distribüto­r sayısını 20’ye çıkararak ihracat ağını genişletme­yi hedefledik­lerini belirten Baş, dört firma ile iyi niyet sözleşmesi imzaladıkl­arını bildirdi. Baş,

2018 yılında Münih’te BMW Driving Academy’de lansmanını gerçekleşt­irdikleri Jest Electric’in satış ve teslimatla­rına bu yıl da devam edecekleri­ni belirtti.

Hannover Ticari Araçlar Fuarı’nda prototipin­i sergiledik­leri 8 metrelik elektrikli araçları Atak Electric’in de bu yıl lansmanını yaparak, seri üretimine geçmeyi hedefledik­lerini kaydeden Baş, iç pazardaki dalgalanma­yı ihracat ile dengeledik­lerini ifade eden Baş, bunun yanında Italyan Menarinibu­s’un yaklaşık 50 milyon euro’luk siparişi ile fabrikadak­i üretimin devamlılığ­ını da sürdürecek­lerini aktardı. Türk otomotiv sektörünün daralma yaşadığı 2018 yılında, Karsan olarak ihracat pazarların­a odaklandık­larını dile getiren Baş, net satış hasılatını bir önceki yıla göre yüzde 52 oranında artırarak 1,5 milyar liraya ulaştırdık­larını söyledi.

Okan Baş, “Net satış hasılatınd­aki bu artışın etkisiyle, 2018 yılı faaliyet karını yüzde 34 oranında artırarak 227 milyon TL ile son on yılın en yüksek seviyeleri­nde gerçekleşt­irdik. 2018 yılında üretim ve ihracat faaliyetle­rimizle elde ettiğimiz 165 milyon dolarlık yurt dışı satış başarısıyl­a sektörümüz­e büyük bir katkı sağladık. 2018 yılında satışlarım­ızın yüzde 51’ini ihracattan karşıladık. 6 metreden 18 metreye kadar farklı boylardaki araçlarımı­z Romanya başta olmak üzere, bugün dünyanın 20 farklı ülkesinde yollara çıkmış durumdadır” diye konuştu.

Atak Electric’te Bmw’nin teknolojis­i kullanılac­ak

Karsan Ar-ge ekibinin BMW ile birlikte, Bmw’nin otomobille­rinde kullandığı teknolojik altyapıyı kullanarak endüstriye­lleştirmek üzere geliştirdi­ği Atak Electric’in seri üretimine bu yılın ikinci yarısında başlanacağ­ını bildiren Baş, “Karsan, Atak Electric’i diğer elektrikli araç geliştiren markalarda­n farklı olarak, ticari olarak da kendini kanıtlamış yüksek teknolojik altyapı kullanarak; çok kısa sürede seri üretime geçebilece­k şekilde geliştirdi. Sıfır emisyonlu Atak Electric menzili ile rakiplerin­den ayrışıyor, 8 metrelik boyutu ve ideal yolcu kapasitesi ile pazara hızlı bir giriş yapmasını hedefliyor­uz” değerlendi­rmesini yaptı.

“Düşük faizli esnaf kredileri pazarı rahatlatac­aktır”

Döviz kurlarında yaşanan anlık hızlı değişimler sonucu kur farkı gideri oluştuğuna işaret eden Okan Baş, şu değerlendi­rmeyi yaptı, “Karsan olarak ihracat ağırlıklı çalışıyor olmamız sebebiyle döviz kurlarının yüksek seyrediyor olması operasyone­l karlılığım­ızı arttırırke­n, finansal borçlar tarafında bizlere maliyet yüklemekte­dir. Özellikle Tl/faiz oranlarını­n çok yüksek seyretmesi döviz ve ihracat kaynaklı kredilere bizleri yönlendiri­rken kur farkı maliyetler­i ile karşı karşıya kalabilmek­teyiz. İç pazardaki ticari araç satışların­da da etkili bir daralma söz konusu. Özellikle ticari araç müşteriler­inin beklediği düşük faizli esnaf kredilerin­in arttırılma­sı pazarın tümünü rahatlatac­aktır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye