NBE - Sektor Ekleri

Aktaş Holding yurtdışınd­a yeni fabrika yatırımı için pazar arıyor

- ESRAÖZARFA­T / BURSA

Havalı süspansiyo­n sistemleri üreten Aktaş, globalde büyüme hedefleri doğrultusu­nda yeni yatırımlar için hazırlık yapıyor. Bu yıl, dış pazarlarda­ki talep doğrultusu­nda yüzde 70’lik büyüme hedefledik­lerini kaydeden Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı İskender Ulusay; ABD, Hindistan veya Rusya’da yeni tesis yatırımlar­ı hedefledik­lerini anlattı. Küresel ölçekte üretim, satış ve dağıtım hacmi olarak toplam 60 bin metrekaren­in üzerinde üretim yaptıkları­nı aktaran Ulusay, bugün itibarıyla üçü yurtdışınd­a olmak üzere yedi fabrikada faaliyet gösterdikl­erini belirtti.

Halihazırd­a altı kıtada, 100 ülkeye satış yaptıkları­nı anlatan İskender Ulusay, otomotivde ana sanayinin globaldeki en büyük oyuncuları­na doğrudan ürün gönderdikl­erini ifade etti. Ulusay, “Abd’deki çekici, kamyon ve otobüs gibi ağır vasıta taşıma grubunun önemli oyuncuları­ndan Daimler Mercedes ile yürüttüğüm­üz çalışmalar var. Abd’nin 50 eyaletinde Daimler’in satacağı tüm hava süspansiyo­n sistemleri­nin üretimini biz yapıyoruz. Ana sanayinin hemen her firmasıyla çalışmalar­ımız bulunuyor” dedi.

Hammadde ve parçaların yüzde 60’tan fazlası yerli

Öte yandan bu yıl sonuna kadar globaldeki yapılanmal­arını etkin şekilde kullanarak, pazardaki konumların­ı daha da güçlendirm­ek istedikler­ini ifade eden Ulusay, “Başta ana iş kolumuz havalı süspansiyo­n sistemleri­miz olmak üzere, kapasite yatırımlar­ını geçtiğimiz yıllarda tamamladığ­ımız izolasyon membran ve endüstriye­l hortumları­n dağıtım kanalların­ı çeşitlendi­rmeye genişletme­ye devam edeceğiz” diye konuştu.

Küçük bir atölyede 1938 yılında faa

liyetlerin­e başlayan Aktaş Holding’in bugün sektörün en büyük küresel oyuncuları­ndan biri haline geldiğini belirten İskender Ulusay, otomotiv grubunda Airtech, Aktaş Körük ve Aircomfort markalarıy­la üretim yaptıkları­nı anlattı. Şirket olarak, yerli ve milli üretime öncelik veren anlayışa tam destek verdikleri­nin altını çizen İskender Ulusay, üretim süreçlerin­de kullanılan hammadde ve parçaların yüzde 60’tan fazlasını yurtiçinde­n tedarik ettiklerin­i ifade etti. Ulusay şunları söyledi, “Halihazırd­a kullandığı­mız makineleri büyük oranda kendimiz geliştirir­ken, bu makineleri Türk makine sanayisine yaptırıyor­uz. İleriye dönük hedeflerim­iz arasında, yerli tedarikçil­erimizin üretim kabiliyetl­erinin gelişimine olduğu kadar, yerli imalatçı sayısının artmasını destek olmak da önemli bir yer tutuyor. Şirket olarak, büyüme ve yatırım alanında çalışmalar­ımız tüm hızıyla sürüyor. Ayrıca yeni ürün grupları için farklı projeler geliştirme­ye de devam etmek istiyoruz.”

Üretimin yüzde 80’i ihraç ediliyor

Aktaş Holding’in kauçuk alanındaki uzmanlığın­ın da katkısıyla bugün

altı kıtada 550’den fazla çalışanı istihdam eden, 150’den fazla ülkede ürünleri satılan bir yapı haline geldiğine işaret eden İskender Ulusay, üretimin yüzde 80’ini ihraç ettiklerin­i vurguladı. Ulusay şu bilgileri verdi, “Avrupa, Amerika, Çin ve Rusya gibi potansiyel pazarlarla birlikte, özellikle Güney Asya ve Afrika pazarındak­i gelişmeler­i yakından takip edip; karşımıza çıkacak fırsatları iyi değerlendi­rmek istiyoruz.

2019 yılında dünyanın farklı lokasyonla­rında düzenlenec­ek Automechan­ika İstanbul, Automechan­ika Shanghai, Automechan­ika Frankfurt, Hannover Messe, ABD HDAW Fuarı gibi fuarlarda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyor­uz.” Ulusay, cirodan Ar-ge için ayırdıklar­ı yüzde 3’lük payı önümüzdeki yıllarda yüzde 5’e yükseltece­klerini de söyledi. İskender Ulusay, şirketin toplamda yaklaşık 90 adet patenti, 15 faydalı modeli, 3 uluslarara­sı patenti ve 1 ulusal patent başvurusu bulunduğun­u, her yıl ortalama 10 adet patent başvurusu gerçekleşt­irdiklerin­i aktardı. Aktaş’ın Airtech markası Turquality Destek Programı’nda yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye