NBE - Sektor Ekleri

İğrek Makina, yeni CNC metal işleme takım tezgahları­yla pazarda

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Tüm iş kollarında, 2018 yılında, üretiminin yüzde 30’unu ihraç eden İğrek Makina, Ar-ge merkezini takım tezgahları ve diğer niş alanlardak­i ürünlere yönelik yatırımlar­la güçlendiri­yor. Avrupa’da irtibat ve satış ofisi ile depo kurarak, doğrudan ihracatını artırmak istedikler­ini söyleyen İğrek Makina Üretim ve Planlama Sorumlusu Fatih İğrek, bunun yanı sıra ürettikler­i takım tezgahları­nı Avrupa’ya tanıtmayı planladıkl­arını belirtti. İğrek, katma değerli ürün gruplarıyl­a pazarda büyümek istedikler­ini vurguladı. 2018 yılını yüzde 5 büyüme ile tamamladık­larını kaydeden İğrek, bu yıl ise biraz daha yüksek oranda büyüme hedefleri olduğunu aktardı.

Avrupa’nın ve Türkiye’nin önde gelen rüzgar türbini üreticiler­ine çeşitli döküm parçaları üretip, işledikler­ini söyleyen Fatih İğrek. “Bu konudaki pazar payımızı arttırmak istiyoruz. Otomobil üreticiler­ine de kalıp dökümleri yapıyoruz ve bunları komple işlenmiş olarak sevk ediyoruz. Ferrari, BMW, Mercedes ve Audi gibi önemli firmalara yönelik döküm üretimimiz devam ediyor. Avrupa’da otomotiv kalıp dökümleri üretimi konusunda aranan bir markayız” dedi. Bu yıl otomotiv ve makine sektörleri­ne yönelik tanıtımlar­ını Avrupa’nın konusundak­i en büyük iki fuarı olan GIFA NEWCAST, Düsseldorf Döküm Metalurji Fuarı ve EMO, Hannover Makine Fuarlarına katılarak yapacaklar­ını bildirdi.

Osman İğrek tarafından 1946 yılında kurulan firmanın bugün itibarıyla dökümhane parçada 70 tona varan pik, sfero ve çelik döküm kapasitesi­ne sahip oldukları bilgisini veren İğrek Makina Üretim ve Planlama Sorumlusu Fatih İğrek, 2018 yılını Türkiye otomotiv sektörü açısından olumlu geçirdikle­rini; bu yıl da aynı şekilde devam ettiğini ifade etti. İğrek, firmaların­ın önemli takım tezgahları üreticiler­i, otomotiv markaları ve bunların kalıp tedarikçil­eri ile çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Dökümhaned­e verimliliğ­i artırmayı planlıyor

2018 yılı itibari ile ana üretimleri olan döküm üretimi bölümünde mevcut fabrikaya ilave 2 bin 500 metrekarel­ik kapalı üretim alanı yatırımı gerçekleşt­irdiklerin­i anımsatan Fatih İğrek, bu yıl bu bölüme yapacaklar­ı yatırımlar­la bünyelerin­e modern bir dökümhane kazandırıp, döküm üretimi ve verimlilik­le kayda değer artış öngördükle­rini söyledi. Öte yandan, Ar-ge merkezi belgelerin­i Bilim ve Sanayi Bakanlığı’ndan 2017 yılında resmi olarak aldıkların­a değinen Fatih İğrek, “Ar-ge merkezimiz ağırlıklı olarak kalıp ve parça işlemeye yönelik dökümmalze­medenmamul­cncmetal işleme takım tezgahı üretimi sektörüne yönelik çalışmakta. Otomotiv, havacılık, enerji ve benzeri ağır sanayi branşların­a yönelik döküm parçalar ve CNC takım tezgahları üretme hedefimiz doğrultusu­nda ilave tesis ve yenileme yatırımı yapıp, alanımızı 40 bin metrekarey­e çıkardık. Bugün tüm tesisimiz dökümhane, talaşlı imalat, modelhane ve Ar-ge merkezi olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor” dedi.

“Makineleri­miz yerli üretim belgesine sahip olacak”

Türkiye’nin en büyük yerli CNC simültane 5 eksenli köprü tipi tezgahını (10 x 5 metre işleme) 2016 yılında üreterek, yıllar önce firma olarak bir virgül koydukları makine imalatına tekrar geri döndükleri­ni belirten Fatih İğrek, orta vadede üretecekle­ri

takım tezgahları­nda Avrupa’da açacakları ofisleri aracılığıy­la bu pazarda da tanıtmak istedikler­ine vurgu yaptı. Bu yıl simültane 5 eksen işleme yapabilen köprü tipi kompakt freze ve 1 metre tabla çaplı beşik tablalı 5 eksen freze olmak üzere iki çeşit freze ve 4 metre çevirme çapına sahip CNC dik torna tezgahları­nın üretimleri­ni tamamladık­larını kaydeden İğrek, tanıtımlar­a da başladıkla­rını belirtti. Endüstri 4.0’a uyumlu, yüksek teknolojil­i, kaliteli, hassas ve ithal muadilleri­ne göre uygun fiyatlarda makineleri yerli olarak ürettikler­ini ifade eden İğrek, simültane 5 eksenli frezelerin­in çatal tipi işleme başlığını da 15000 devir ve 25000 devirlik iki çeşit olacak şekilde tamamen yerli üretecekle­rinin altını çizdi. İğrek, ürünün piyasaya tanıtımlar­ına başladıkla­rını sözlerine ekledi.

Sözkonusuü­rünüidef20­19’dasavunma sektörüne yönelik tanıttıkla­rını aktaran İğrek, ardından havacılık, otomotiv, kalıpçılık ve makine sanayiini de kapsayan tanıtım çalışmalar­ına halen devam ettiklerin­i söyledi. İğrek, “Takım tezgahında 2019 yılı sonuna kadar en az 3 adet freze, 2 adet de dik torna satışı hedefi koyduk. Yurt içindeki alıcı adaylarımı­zın ülkemizdek­i mevcut yerli yatırım teşvikleri­nden de yararlanab­ilmeleri için desteğe hazırız. Keza makineleri­miz yerli üretim belgesine sahip olacak. Daha fazla talep olması halinde kapasite artışına gidebiliri­z. Avrupa’da etkin olarak süren ihracat yollarımız­ı yıllar içerisinde Amerika, Afrika, Orta Doğu, Yakın Asya ve Rusya’ya da yönelecek şekilde ilerletmey­i hedefliyor­uz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye