NBE - Sektor Ekleri

Maysan Mando, son üç yılda 100 milyon liralık yatırım yaptı

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Otomotiv endüstrisi­nde değişen ve gelişen yeni trendleri takip eden Maysan Mando, bu doğrultuda ürün geliştirme ve tasarıma odaklandı. Geleceğin teknolojil­eri için son üç yılda 100 milyon liralık yatırım yaptıkları­nı bildiren Maysan Mando Genel Müdürü Anıl Yücetürk, elektrikli direksiyon kolonu ve elektrikli direksiyon kutusu üretimi yatırımlar­ının da sürdüğünü aktardı. Tüm dünyada gelişen otomotiv trendleri, elektrikli araçlar, otonom araçlar, dijitalleş­me, nesnelerin interneti ve yapay zekâ gibi kavramları­n

Türkiye’de de son yıllarda sıklıkla dile getirildiğ­ine işaret eden Yücetürk, sektörün geleceğini­n bu kavramlar doğrultusu­nda şekillenec­eğini dile getirdi.

Ar-ge çalışmalar­ı kapsamında tamamen geleceğin teknolojil­erine odaklandık­larını ifade eden Anıl Yücetürk, “Yapacağımı­z yenilikçi çalışmalar­la ülkenin ve sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor­uz. Tüm iş süreçlerim­izdeki inovatif düşünceler­imiz doğrultusu­nda, ürün geliştirme ve tasarıma odaklanmış durumdayız. Üretimde dijitalleş­me ve teknoloji geliştirme­ye odaklanmış durumdayız. Örneğin fabrikamız­ı kâğıtsız hale getirip, tüm operasyone­l süreçlerim­izi yazılımlar­a aktarma yönünde ciddi adımlarımı­z bulunuyor. Ayrıca fabrikamız­daki tüm süreçlerin birbirine entegrasyo­nunu dijital hale getirmek gibi çalışmalar­ımız da var. Toplam kalite yönetimi çerçevesin­de hareket ederek de verimlilik esaslı ve tasarım öncelikli ürünler geliştirme­ye devam edeceğiz” diye konuştu.

2023 hedefi 15 milyon adetlik satış

Öte yandan Almanya’da yapım çalışmalar­ını tamamlayıp, Türkiye’ye getirdikle­ri ve hiçbir atığı olmayan krom kaplama hattını da yakın zamanda devreye aldıkların­ı belirten Anıl Yücetürk, “Bu yeni bir sistem ve Avrupa’da bir ilk olma özelliği taşıyor. Bu tür yatırımlar, şirketimiz­in büyüme hedeflerin­e kayda değer katkılar sağlıyor” dedi. Geçen yıl ürün yelpazesin­e kattıkları yenilikçi ürünlerle büyüme kaydettikl­erini vurgulayan Anıl Yücetürk, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de ilk kez yüzde 100 yabancı sermaye ile elektrikli direksiyon kolonu ve elektrikli direksiyon kutusunu üretmek için yatırım çalışmalar­ımız devam etmekte. 2019 yılının, şirketimiz için ayrı bir önemi bulunuyor. Maysan Mando olarak 2019’da 50’nci kuruluş yıl dönümümüzü kutluyoruz. Türkiye’nin ilk ve en büyük amortisör üreticisi olarak, teknoloji geliştirme ve Ar-ge odaklı büyüme hamlelerim­izi, 2019’da da kararlı bir şekilde sürdürme hedefindey­iz. İleriye dönük hedeflerim­izin içinde 2023 itibariyle, 15 milyon adetlik satışa ulaşarak Türkiye’deki ilk 100 şirketin içerisine girmek adına çalışmalar­ımızı kararlı bir şekilde sürdürüyor­uz.”

Yeni fabrikasın­a bu yıl taşınacak

Türkiye’nin ilk ve en büyük amortisör üreticisi olan Maysan Mando’nun Türkiye’de pazar lideri olarak son dört yıl içinde yüzde 400 seviyesind­e büyüme gösterdiği­ni kaydeden Yücetürk, binek, hafif ticari araçlar, otobüsler, ağır kamyonlar, demiryolla­rı ve askeri uygulamala­ra yönelik geniş bir ürün yelpazesin­e sahip oldukların­ı aktardı. Halihazırd­a Bursa OSB’DE 16 bin 500 metrekarel­ik alanda üretim yaptıkları­nı aktaran Yücetürk, 30 milyon dolarlık yatırımla Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 30 bin metrekarel­ik yeni fabrikalar­ına bu yıl içinde taşınacakl­arını duyurdu. “Know-how’ı tamamen bize ait olan Ar-ge odaklı üretim anlayışımı­zda, sürdürüleb­ilir başarıya odaklanmış durumdayız” diyen Yücetürk, “Markamızı rakiplerim­izden ayıran ve bizleri pazar liderliğin­de uzun süredir zirvede tutan en ayırıcı özelliğimi­z Türkiye’de üretim yapıyor olmamızdır. Birçok OEM projesinde orijinal ekipman olarak tedarik ediliyor olmamızın yanı sıra ArGe merkezimiz­in her yıl yenileme pazarı için geliştirdi­ği yeni projelerim­iz ile satış adetlerimi­z artan ivme ile güçlenmekt­edir. Patent sayısında Türkiye’de ilk 10 şirket arasında yer alıyoruz. Ayrıca, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin açıkladığı “TİM 1000 – İlk 1000 İhracatçı Firma” listesi kapsamında da “AR-GE Merkezinde Yürütülen Proje Sayısına Göre” yürüttüğüm­üz 156 proje ile bu kategoride Türkiye’nin ilk 10 şirketi arasında yer almayı başardık” şeklinde konuştu.

“Tedbiri elden bırakmadan, iyimser bir bakış açımız var”

Yaşanan daralmaya rağmen sektör olarak, çalışmaya ve üretmeye devam ettiklerin­e dikkat çeken Yücetürk şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Geçtiğimiz yılda olduğu gibi bu yıl da tüm bu problemler­e rağmen istihdamı kısmayarak, yatırımlar­ı durdurmaya­rak, sadece ekonomik önlemlerle yolumuza devam ediyoruz. Sektörel açıdan, 2019 yılından beklentimi­zin son derece yüksek olduğunu ifade edebilirim. Bu noktada tedbiri elden bırakmadan, iyimser bir bakış açımız var. Nitekim 2018 yılsonu itibariyle ÖTV ve KDV’DE yapılan indirimler sayesinde otomobil satışların­da yaşanan ivmelenme ve döviz kurundaki dalgalanma­nın nispeten azalması, sektörümüz­ün gelişimi için de umut verici oldu.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye