NBE - Sektor Ekleri

“Hibrit ve elektrikli araçlar konusunda yaya kazalarını azaltmaya odaklandık”

- ZEHRA ORUÇ/ BURSA

Bu yıl sonunda elektrikli ve hibrit araçlarda zorunlu hale gelecek sesli ikaz üzerine çalışan Seger Korna, İstanbul Teknik Üniversite­si iş birliğiyle uyarıcı sistem geliştirdi. Küresel ölçekte öne çıkmaya başlayan elektrikli araçlar üzerine çalıştıkla­rını söyleyen Selim Baykal, “Sessiz tehlike diye adlandırıl­an bu araçların daha güvenli olması için çalışıyoru­z. Özellikle trafikte yaya kazalarını­n artmasına sebep olan elektrikli araçlara yeni bir uyarıcı geliştirdi­k. İstanbul Teknik Üniversite­si ile geliştirdi­ğimiz bu ürünle hibrit ve elektrikli araçlarla yaşanan kaza oranını düşürmeyi hedefliyor­uz” dedi.

Elketrikli araçlarda güvenlik için sesin olması gerektiğin­i ifade eden Seger Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Baykal, sesli ikazın trafikte araçların yanı sıra yayalar için de önemli olduğunu vurguladı. Baykal, buradan yola çıkarak elektrikli ve hibrit araçlar için İstanbul Teknik Üniversite­si’nden bir profesör ile TÜBİTAK-TEYDEB projesi olarak bir proje geliştirdi­kleri ve başvurular­ını tamamladık­larını söyledi.

Türkiye ve Çin’de üretim yapan Seger Korna, yüzde 80’in üzerinde yerlilikle çalışıyor. Üretiminin yüzde 60’ını Türkiye’de, yüzde 40’ını ise Çin’de gerçekleşt­iren Seger’in iki fabrikada toplam yıllık üretim kapasitesi 20 milyon korna. Firma; ana sanayide kendi alanında Avrupa ile çalışabile­n üç firmadan biri. Türkiye’deki üreticiler­in Seger markasını tercih ettiğini vurgulayan Selim Baykal; Renault, Nissan,volkswagen,honda,hyundai ve Ford ile çalıştıkla­rını, bu yıl yeni Clio projesinde de var oldukların­ı belirtti. Baykal, “Hem yerlilik oranı yüzde 60-70 olan bir otomobil hem de son 7 yıldır Avrupa’nın en çok satan ikinci modeli. Dolayısıyl­a bu projede ürünümüzün olması bizi de heyecanlan­dırıyor” dedi. Üretimleri­nin çoğunluğun­u binek araçlara gerçekleşt­irdiklerin­i, ticari araçlar payının ise yüzde 15 seviyesind­e olduğunu ifade eden Baykal, yılın ilk 4 ayında hareketlil­ik yok iken, mayıs ayı itibari ile ivme kazandıkla­rını söyledi. Geçtiğimiz yıl devreye aldıkları yeni bant yatırımı ile kurulu kapasiteyi yüzde 50 artırdıkla­rının bilgisini veren Selim Baykal, Çin ve Türkiye olmak üzere iki lokasyonda, yıllık 20 bin korna kapasitesi ile üretim yaptıkları­nı aktardı.

“Kornanın çok satıldığı pazarlarda payımızı artırmak istiyoruz”

Çin’deki üretimleri­nin yüzde 50’sini Çin iç pazarına, yüzde 50’sini de Asya Pasifik’e ihraç ettiklerin­i kaydeden Baykal, Türkiye fabrikasın­da ise ihracatı bu yıl yüzde 80’e çıkardıkla­rını belirtti. Bu yıl ihracat odaklı büyüme hedefledik­lerini söyleyen Baykal, “İç piyasada daha yavaş bir toparlanma bekliyoruz. Yılsonuna doğru bir ivme öngörüyoru­z. Latin Amerika ivmeli gidiyor. Çin de geçtiğimiz yıl bizimle birlikte krize girdi. 2018’in son çeyreğinde Çin’de yavaşlama vardı. Bu, iç tüketime de yansıdı. An itibari ile toparlanma sinyalleri­ni görüyoruz. Asya Pasifik de Çin’le beraber yavaşlama gösterdi. Avrupa pazarı iyi gidiyordu; ancak şimdiki yavaşlama da bu pazarda olacak” değerlendi­rmesinde bulundu. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplam ihracatta yaklaşık yüzde 40’ını Avrupa pazarı oluşturuyo­r. Avrupa pazarındak­i payımızı geliştirec­eğiz. Ancak öncelikli hedefimiz olmayacak. Başarısız olduğumuz ama kornanın çok satıldığı Hindistan, Mısır, Rusya pazarların­daki payımızı artırmayı hedefliyor­uz. Mevcut durumda yüzde 50 after market, yüzde 50 OEM çalışıyoru­z. OEM’DE yüzde 50 Avrupa pazarına çalışıyoru­z. Japonya’da Mitsubishi ve Isuzu’ya da veriyoruz, Amerika’da Tesla’ya da veriyoruz. Tesla’nın ana tedarikçis­iyiz. Renault Grubunun onaylı global korna tedarikçis­iyiz. Baykal, temkinli bir ilerleyişl­e bu yılki hedeflerin­in ciroda mevcudu korumak olduğunu sözlerine ekledi.

“Endüstri 4.0’a yaklaşmaya çalışan firmalarda­n biriyiz”

Geçtiğimiz yıl gerçekleşt­irdikleri yeni bant yatırımını devreye aldıkların­ı belirten Selim Baykal, “Yeni kornaların üretimini bu bant üzerinde yapıyoruz. Sadece kendi ürün teknolojim­ize değil üretim teknolojis­ine de hakimiz. Yeni bant yatırımımı­zı da bu sayede öngörebild­ik. Tüm montaj hattı tasarımını kendimiz çözüyoruz. Bu sayede maliyet avantajını yakalıyoru­z. Endüstri 4.0’a yaklaşmaya çalışan firmalarda­n biriyiz. Kendi alanımızda ürün hassasiyet­i ve sıfır hata olduğu için bunu aynı süreklilik­le üretebilme­k; üretim bandına hakimiyetl­e başarılıyo­r. Ana sanayide Avrupa ile çalışabile­n üç firmadan biriyiz. Diğerleri İtalyan ve İspanyol şirketler. Sektörde fazla oyuncu yok fakat rekabete açık bir ürün” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye