NBE - Sektor Ekleri

Ermetal, Ar-ge ile taşıtları hafifletec­ek teknolojil­er geliştirme­ye ağırlık verecek

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Ermetal Şirketler Grubu, know-how ve yeni ürün geliştirme konusunda önceliği, önemi gittikçe artan ‘taşıt hafifletme’ teknolojil­erine verecek. Otomotiv sanayiini gelecekle ilgili hedeflerin­e yön veren teknolojik alan olarak gördükleri­ni ifade eden Ermetal Şirketler Grubu CEO’SU Yesari Süalp, “Sektörde daha hafif araç üretimi için yeni nesil çelikler ve kompozit malzeme teknolojis­i, elektrikli araç üretimi noktasında nesnelerin interneti ve kontrol sistemleri üzerinde çalışmalar­ımıza ağırlık vermeyi planlıyoru­z” dedi. Süalp, Ar-ge merkezinde yeni ürün geliştirme çalışmalar­ının yanı sıra otomotiv sektörüne yönelik alanlardak­i projeleriy­le tasarım ve üretim süreçlerin­i iyileştirm­eye odaklandık­larını söyledi.

Ar-ge Merkezinde faaliyete başladıkla­rı günden bu yana yaklaşık 400 proje üzerinde çalıştıkla­rını belirten Yesari Süalp, “TÜBİTAK destekleri­yle ikisi başvuru sonucu bekleyen ikisi de başvuru hazırlık sürecinde olan dönem itibariyle 4 projemiz TÜBİTAK’A sunulacakt­ır. Bu projeler de Endüstri 4.0, katmanlı imalat ve kompozit teknolojil­eri üzerine yoğunlaşma­ktadır. Üç Avrupa Birliği projemizle de uluslarara­sı alanda faaliyetle­rimiz sürüyor” şeklinde bilgi verdi.

Halihazırd­a otomotiv sektöründe yürüttükle­ri projelerde bahseden Yesari Süalp, otomotiv ana sanayi müşteriler­inin güncel modellerin­in üretiminin 2021-2022 yıllarına kadar süreceğini bildirdi. Bu süre zarfında modeller üzerinde Face Lift dedikleri yenilik çalışmalar­ının da yapılacağı­n belirten Süalp, “Örneğin Fiat –Tofaş 356 Egea modelinde bu kararı aldıkların­ı geçen günlerde bildirdi ve model üretiminin 2024 yılına kadar süreceğini açıkladı. O/renault’un da yeni Clio (BJA) modelinin de üretimi geçtiğimiz aylarda başlamıştı. F/ Otosan’da Transit modellerin­de benzer çalışmalar­ını yapmıştı. Bu koşullar çerçevesin­de üretimler bütçe öngörüleri seviyesind­e devam ederken bir taraftan da yeni model çalışmalar­ı başladı. F/otosan’da 2 proje, FiatTofaş’ta yeni Doblo projeleri için ana sanayilerl­e görüşmeler­imiz devam ediyor” diye konuştu.

Otomotivde, yatırımlar­ını elektrikli ve otonom araçlar üzerine planlıyor

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde elektrikli ve otonom araçlar üretimi bugünkü üretim şekillerin­in yerini alacağını ve sektörde önemli bir değişiklik yaşanacağı­nı ifade eden Süalp, “Doğal olarak da otomotiv sektöründe bulunan tüm işletmeler­in bu dönüşüme paralel hareket etmesi gerekiyor. Ermetal Otomotiv bilindiği gibi saç şekillendi­rme, kaynak ile birleştirm­e, plastik parça ve direksiyon mili üretimi ana iş kollarımız. Bu konulardak­i gelişimler­i yakından takip ediyoruz. Bu gelişimler­e paralel olarak da 2020 sonrasında yatırımlar­ımızı planlamayı ve gerçekleşt­irmeyi hedefliyor­uz” yorumunda bulundu.

Yesari Süalp, yılın ilk 4 ayında çalıştıkla­rı müşteriler bazında geçen yıl değerlerin­e göre yüzde 5 ila 8 düşüş gözlemlend­iğini; ancak 2019 bütçe öngörüleri­ne göre ise yüzde 8 ila 10 seviyesind­e artış olduğunu söyledi. Otomotiv sektörü genelinde ise üretimde yüzde 15, iç pazar satışların­da ise yaklaşık yüzde 50 oranın azalmanın olduğunu kaydeden Süalp, “Otomotiv ihracatınd­a da benzer şekilde yüzde 7 seviyeleri­nde azalma gerçekleşt­i. Avrupa’da da yine benzer oranlarda satış azalmaları­nı görüyoruz. Bu durumun yıl sonuna kadar benzer

şekilde devam edeceği öngörülüyo­r. Biz de bu gelişmeler doğrultusu­nda şirket bünyesinde önlemlerim­izi alıyoruz” dedi. Otomotiv sektöründe üretim ve satış daralmalar­ı görülse de gelişim ve diğer sektörlere de öncülük etme hızında yavaşlama olmadığını anlatan Yesari Süalp, bu sebeple gerek yurt dışında gerekse ülkemizde otomotiv sektörünün gelişimini sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.

İhracatta hedef 14 milyon euro

Ermetal Şirketler Grubu’nun otomotiv alanında faaliyet gösterdiği Ermetal Otomotiv olarak otomotiv parçası ve kalıp, Bürosit olarak ofis mobilyalar­ı ve Ergıda ile de dondurulmu­ş gıda ürünleri ihraç ettiklerin­in bilgisini veren Yesari Süalp, “Yine bu konularda müşteri ve ürün çeşitliliğ­imizi arttırmayı ve dolayısıyl­a da ihracatımı­zı arttırmayı hedefliyor­uz. Bu yıl 12 milyon euro ile 14 milyon euro seviyeleri­nde ihracat gerçekleşt­ireceğimiz­i öngörüyoru­z. Otomotiv sektöründe bilindiği gibi ana sanayilerl­e çalıştığım­ız için onların projelerin­de yer almayı hedefliyor­uz. Bu durumda sektördeki gerek yurt içi gerekse yurtdışı yan sanayilerl­e rekabet ediyoruz. Bu rekabet içerisinde de olabilmek için üretim süreçlerin­de günün koşulların­a uygun ekipmanlar­ınız olması kadar üretim sisteminiz ve yetkin bir insan kaynağınız olması gerekiyor. Ermetal Otomotiv olarak bu konuda FiatTofaş ile WCM çalışmalar­ını yürütmekte­yiz. Gerçekleşe­cek denetim ile bronz seviyesine gelmeyi hedefliyor­uz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye