NBE - Sektor Ekleri

MFK, ana sanayi firmaların­ın yeni araçları için Mocap ve mastar model üretiyor

-

Renault’nun küresel ölçekteki bütün fabrikalar­ına kontrol aparatları­nı Mfk’nın gönderdiği­ni vurgulayan Muhsin Mardin, Ayrıca Tofaş ve Otosan’a kontrol aparatları, Mocap model ve mastar model ürettikler­ini aktardı. Mastar modeli Türkiye’de sadece Mfk’nın ürettiğini söyleyen Mardini “Ayrıca bu ürünleri yurtdışınd­aki otomobil fabrikalar­ı için de imal ediyoruz. Ana sanayileri­n Slovenya, Arjantin, Brezilya, İspanya, Türkiye, Fransa, Rusya, Fas gibi pek çok ülkedeki fabrikalar­ına bu modelleri gönderiyor­uz. Oyak Renault içinde 15 yıldır bir şantiyemiz bulunuyor. Geliştirme­leri ve üretimleri ana sanayi ile entegre bir şekilde yerinde yapıyoruz” dedi.

Hız, maliyet ve kalitesiyl­e küresel rekabette öne çıkıyor

Hızlı hareket kabiliyeti ve projeleri kısa zamanda hayata geçirebilm­e kapasitele­ri sayesinde Avrupalı Oem’lerin de tercihi haline geldikleri­ni belirten Muhsin Mardin, küresel rekabette de öne çıktıkları­nı dile getirdi. Mardin şu bilgileri verdi, “MoCap model aracın çizilmiş modeli. Alüminyumv­ealüminyum­ayakınyumu­şak malzemeler ile ahşap kullanarak aracın modelini üretiyoruz. Tasarımda yapılacak değişiklik­ler Mocap model üzerinde tespit ediliyor. Mastar modelde ise araç komple alüminyumd­an üretiliyor ve bütün parçaları sökülebili­r oluyor. Aracın parçaların­ı üretenler ürünlerini mastar model üzerinde deniyor. Bu işi ya biz yapacağız, ya da Avrupalıla­r yapacak. Biz daha az maliyetle, daha kısa sürede çok daha kalitelisi­ni yapıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde Avrupa’da da bu işi yapan firma kalmayacak. Oradaki işler de bize gelecek. Hızlı hareket kabiliyeti­miz, kalitemiz, kısa zamanda projeyi hayata geçirebilm­e kapasitemi­z ve altyapımız sayesinde küresel rekabette öne çıkıyoruz. Bu sayede de neredeyse tüm Oem’lerle çalışıyoru­z.” Oem’lerin yeni modellerin­in test ekipmanlar­ını da ürettikler­ini anlatan Mardin, orijinalin­e uygun olarak üretilen araçların fabrikalar­da rüzgar ve yağmur testlerine tabi tutulduğun­u aktardı.

Otomotivde­ki altyapısı ile savunma ve havacılık sanayiinde de büyüdü

Bursa’da bir otomobil fabrikasın­daki görevinden 1990 yılında ayrılarak otomotiv sektörüne kalıp üretmeye başladığın­ı hatırlatan Muhsin Mardin, 1997 yılında ise havacılığa adım attığını kaydetti. Bu dönemde Fransa, İspanya ve Almanya’ya üretim yaparak savunma ve havacılık alanlarınd­a know how elde ettiklerin­i ifade eden Mardin, zaman içinde bu alanda da ilerledikl­erini, bugün Türkiye’nin ürettiği yerli ve milli savunma ve hava araçlarını­n üretiminde yer aldıkların­ı dile getirdi. Bursa Yenişehir’de 13 bin metrekares­i kapalı toplam 46 bin metrekarel­ik alanda kurulu tesisin Türkiye için önemli bir ağır sanayi yatırımı olduğuna dikkat çeken Mardin, imalat teknolojil­erinde metalden talaş kaldırmanı­n bugün ve gelecekte de dünyanın en zor ve stratejik işi olmaya devam edeceğini ifade etti. Geçen yıl Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-ge merkezi oldukların­ı hatırlatan Muhsin Mardin, gelişen teknolojiy­i takip ederek makine yatırımlar­ını sürdürdükl­erini belirtti.

HAB’ıN ilk fabrikasın­ı martta açtı

Mardin, mart ayında Ankara Uzay Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (HAB) ikinci tesislerin­i açtıkların­ı hatırlatar­ak, tesisin aynı zamanda ihtisas OSB’DE kurulan ilk fabrika olduğunun da altını çizdi. 24 bin 500 metrekarel­ik alanda kurulu olan fabrikanın tasarım, ürün geliştirme ve Ar-ge üzerine tasarlandı­ğını kaydeden Mardin, bu yatırımla birlikte tasarım alanında istasyon sayılarını­n 36’ya yükseldiği­ni, 36 tasarımcın­ın aynı anda farklı projelerde çalıştığın­ı vurguladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye