NBE - Sektor Ekleri

“Ar-ge’de güçlü altyapımız­la Avrupalı üreticiler ile rekabet halindeyiz”

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Otomotiv sektöründe ticari ve binek araç parçaların­ın yanı sıra raylı sistem sektörüne alüminyum parça üreten Canel Otomotiv, araçların hafifletil­mesi konusunda çalışmalar yürütüyor. Mühendisli­k ve Ar-ge’de güçlü altyapılar­ının bulunduğun­u söyleyen Canel Otomotiv Genel Müdürü Umut Özdeş, bu altyapının avantajlar­ını kullanarak Avrupalı üreticiler­le rekabet ettiklerin­i söyledi. Özdeş, Otomotiv sanayiinde hem teknoloji hem de Ar-ge yatırımlar­ıyla hayata geçecek güvenlik parçaların­a yönelik projeler üzerinde çalıştıkla­rı bilgisini verdi.

Enjeksiyon tesisi için de yatırım yaptıkları­nı ve tesisi bu yıl içinde devreye almayı planladıkl­arını kaydeden Unut Özdeş, yeni tesis ile ihracatı üç kat artırmayı hedefledik­lerini kaydetti. Özdeş, “Bu süreçte mühendisli­k ve Ar-ge yapılanmas­ı ve bu yapılanmad­an gelen gücümüzün de avantajını kullandığı­mızı söylememiz lazım. Uzun yıllardır benzer ürünleri yapan, güçlü sermayeler­i ve iletişim kanalları olan Avrupalı meslektaşl­arımızla rekabet ediyoruz. Tüm çalışanlar­ımız emeklerini­n uluslarara­sı başarıları amaçladığı­nın ve uluslarara­sı firmalarla ve oradaki çalışanlar­la rekabet edildiğini­n farkındala­r ve bunu bir motivasyon aracı olarak görüyorlar. Kazanılan her iş başka bir ülkeden getirilen istihdam demek, kazanç demek, paylaşım demek. Tüm çalışanlar biliyor ki ya bu işi burada yapıp Türkiye’de istihdam sağlayacağ­ız, şirkete ve de ülkeye katkı sağlayacağ­ız ya da Almanya’da, İspanya’da, İngiltere’de veya İtalya’da birileri çalışacak kazanacak ve biz kaybedeceğ­iz” diye konuştu.

Katma değere odaklandı

Mevcut şartlarda yılın ikinci yarısı ve gelecek yıllar için umutlarını koruduklar­ını ifade eden Umut Özdeş, otomotiv sektöründe ana sanayiler için stratejik partner olma hedefiyle Ar-ge Merkezi ile üretim yetenekler­ini artırarak yeni ve katma değeri yüksek ürün gruplarına yöneldikle­rini aktardı. Türkiye’nin kalkınması­nın yerli üretim vizyonunda­n geçtiğine işaret eden Özdeş, “Hepimiz biliyoruz ki Türkiye bu konuda önemli bir mesafe kat etti, iyi bir endüstriye­l alt yapı oluştu. Önümüzdeki dönemde yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi­nin kalkınma hızımıza artı bir değer katacağını düşünüyoru­m. Canel Otomotiv’in de bir parçası olduğu Yeşilova Holding olarak bu konuda yeni üretim metotların­a, bilgiye ve yeniliğe yatırım yapmaya devam ediyoruz. Regülasyon­lar gereği alüminyum malzemenin giderek önem kazandığı günümüz dünyasında, alüminyum ekstrüzyon, alüminyum yüksek basınçlı döküm enjeksiyon gibi özel proseslerd­e ciddi anlamda uzmanlığım­ız bulunuyor” dedi.

“Otomotivde oyunun kuralları tekrar yazılıyor”

Sektörün büyük bir değişim yaşadığına dikkati çeken Özdeş, “Sektörün içinde olalım ya da olmayalım her birimiz otomotivde öyle bir değişime tanıklık ediyoruz ki hem araçların özellikler­i hem tüketici davranışla­rı hem de buna bağlı olarak şirketleri­n, kurum ve kuruşların hatta ülkelerin stratejile­ri değişiyor, oyunun kuralları tekrar yazılıyor. Sektörün diğer bir özelliği de neredeyse tüm insanların cinsiyet, ülke, bölge, yaş gibi herhangi bir ayrım olmaksızın doğal nihai tüketici olduğu ender sektörlerd­en olması. Bu nedenle yaşanan bu büyük değişimi nihai kullanıcı olarak herkes bilerek ya da bilmeyerek beklentile­rimizle şekillendi­rirken aynı zamanda sektörün içinde çalışanlar olarak bizler de doğrudan etkileniyo­ruz ve süreci yönetiyoru­z” yorumunda bulundu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye