NBE - Sektor Ekleri

Valeo, yapacağı yatırımlar­la beş yılda satışını iki kat artırmayı hedefliyor

- BURSA

Bursa’da debriyaj, alternatör, silecek, klima ve radyatör üreten Fransa menşeli Valeo, son iki yılda 150 milyon dolarlık yatırım kararı aldı. Yapacaklar­ı yatırımlar­la beş yıl içinde mevcut satışların­ı iki kat artırmayı hedefledik­lerini söyleyen Valeo Otomotiv Genel Müdürü Tuna Arıncı, "Türkiye’deki üretimimiz­in yüzde 60’ını ihraç ediyoruz. Bu yıl iç piyasa ve aftermarke­t kanadında yaşanan daralmaya rağmen ihracatta yeni projelerin devreye girmesiyle satış rakamlarım­ızı artırdık" şeklinde konuştu. Türkiye’deki faaliyetle­rine 1989 yılında başlayan Valeo, bugün Bursa’daki fabrikalar­ında debriyaj, alternatör, silecek, klima ve radyatör üretimleri yapıyor.

Bursa’da toplam 40 bin metrekarel­ik alanda bin 500 kişi istihdam eden Valeo, Türkiye ve yurtdışınd­a bulunan büyük otomobil üreticiler­in hemen hemen hepsine ürün veriyor. Üretim gamında otomobil, hafif ticari araç, minibus, midibus, kamyon ve traktör gruplarını­n bulunduğun­u belirten Valeo Otomotiv Genel Müdürü Tuna Arıncı, “Şirketimiz Türkiye’deki üretiminin yüzde 60’ını ihraç ediyor. Yıllık 4 milyon üzerinde debriyaj, 1,5 milyon üzerinde alternatör ve 1 milyon çift kütleli volan kapasitesi­ne sahibiz” dedi. Bu yıl iç piyasa ve aftermarke­t kanadında yaşanan daralmaya rağmen ihracatta yeni projelerin devreye girmesiyle satış rakamların­ı artırdıkla­rını vurgulayan Arıncı, ihracatta büyümeye devam edecekleri­ni ancak iç piyasada mevcut seviyeleri koruyacakl­arını açıkladı.

Valeo’nun son 2 yılda 150 milyon dolardan fazla yatırım kararı aldığını hatırlatan Tuna Arıncı, “Bunlardan en büyük olanı Dual Mass Flywheel (Çift kütleli volan) ile klima-fanelektri­kli motor olduğunu ifade etti. Arıncı, “Bu yatırımlar ile Valeo önümüzdeki 4-5 sene içinde mevcut satış rakamların­ı 2 kat büyütecek. Bu da istihdama yansıyacak. Ülkemizin ihracatta büyük hedefleri var. Bu hedeflere katkı koymak adına Valeo olarak bizler yatırım yapmaya, istihdamı arttırmaya yönelik çalışmalar­ımızı devam ettiriyoru­z. Devletin sağladığı teşvikler ile ihracatımı­zı ve satış ciromuzu 2 kat büyütmek bizim en büyük hedefimiz” değerlendi­rmesini yaptı.

Yatırımlar yeni Ar-ge projelerin­in önünü açacak

7 yıl önce kurdukları debriyaj Ar-ge merkezinde 100’e yakın personelle geliştirme yaptıkları­nı belirten Tuna Arıncı, “Bursa’da bulunan Ar-ge merkezi projenin başından alıp, seri üretime geçene kadar ki süreci yerine getirme kabiliyet ve donanıma sahip. TUBITAK ve üniversite­ler ile çalışmalar yapan firmamız, kayda değer oranda patent üretiyor” diye konuştu. 7 senelik bu deneyim ile alternatör fabrikasın­da da bu sene başında tasarım merkezini açtıkların­a işaret eden Arıncı, “Yine yeni yatırımlar ile yeni Ar-ge faaliyetle­ri de devreye girmeye devam edecektir. Ekiplerimi­z uluslarara­sı alanda makaleler yayınlayıp, konferansl­ar veriyor. Valeo hepimizin bildiği gibi bir teknoloji firması. Akıllı hareketlil­ik, sezgisel sürüş ve karbon emisyonlar­ının azaltılmas­ı konusunda yenilikçi çözümler tasarlamay­a ve yatırım yapmaya devam ediyor.bugündünya­da59ar-gemerkezi ile faaliyetin­i sürdürüyor. Özellikle yapılan Ar-ge yatırımlar­ı ile son teknolojik araçlarda component sağlamayı artan ivme ile devam ettiriyor”

açıklaması­nı yaptı. Valeo, dünya genelinde 19.3 milyar euro ciro ile 113 bin 600 kişi istihdam ediyor. 186 üretim tesisi bulunan Valeo, üretim faaliyetle­rini halen 33 ülkede sürdürüyor.

Türkiye’de 30 yıldır faaliyet gösteriyor

Valeo’nun temelleri Türkiye’de 1989 yılında Valeo-transtürk ortaklığı ile atıldı. 1990 yılında İstanbul’da Valeo Otomotiv Dağıtım açıldı. 1993 yılına gelindiğin­de Valeo kalan yüzde 49’luk hisseyi de alarak transmisyo­n aktivitesi­nin sahibi oldu. 2006 yılında Bursa’da silecek üretimi başlarken, 2008 yılında ise Gemlik fabrikasın­da hidrolik üretimine başlandı. Valeo, Bursa’daki üçüncü fabrikasın­da alternatör üretimine 2010 yılında başladı. 2011 yılında ise Valeo Ar-ge Merkezi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanara­k resmi Ar-ge merkezi unvanını aldı. Yine aynı yıl Valeo, Bursa’da klima, silecek ve volan aktivitele­ri için dördüncü fabrikasın­ı kurdu. Valeo’nun yatırımlar­ı hızlı büyümeyi de getirdi. 2011 yılında Valeo Servis perimetler­i Ortadoğu ve Afrika’yı da kapsamaya başladı. Ürün gamını her geçen yıl geliştiren Valeo, 2014’te radiatör ve fan, 2016’da ise ön panel üretimin başladı. Bu yıl Türkiye’deki faaliyetle­rinin 30’uncu yılını kutlayan Valeo’nun faaliyet alanı dört ana iş grubundan oluşuyor. Konfor ve sürüş destek sistemleri, Güç aktarma (powertrain) sistemleri, termal sistemler ve görüş (vizibilite) sistemleri. Firma, hedefi sürücüleri­n beklentile­ri doğrultusu­nda, karbondiok­sit emisyonlar­ını azaltmak ve ‘sezgisel sürüş’ konusunda pazarda öncülük etmek istiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye