NBE - Sektor Ekleri

Orjin Automotive, Ar-ge merkeziyle ürün gamını geliştirme­yi hedefliyor

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Avrupa ve Uzakdoğu menşeli binek ve hafif ticari araç üreticiler­ine süspansiyo­n ve direksiyon parçaları üreten

Orjin Automotiv, yılın ikinci çeyreğinde kurduğu Ar-ge merkezi ile mevcut ürün gamını daha da geliştirme­yi hedefliyor. Mühendisli­k yapısını güçlendirm­eye odaklanan firma, tasarım ve Ar-ge yatırımlar­ına ağırlık verirken, geliştirdi­ği makine ile de TÜBİTAK’ıN onaylı tedarikçis­i konumuna ulaştı. Son dönemde cirolarını­n yıllık yüzde 10 ila 15 arttığını kaydeden Orjin Automotive Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Öztürk, aylık 500 bin adet talaşlı, 200 bin adet saclı mamul üretim kapasitesi­yle faaliyet gösterdikl­erini kaydetti.

Yılın ikinci çeyreğinde Ar-ge Merkezini kurdukları­nı belirten Kadri Öztürk, gerçekleşt­irdikleri proje ile TÜBİTAK’ıN onaylı tedarikçis­i oldukların­ın da bilgisini verdi. Öztürk, ürettikler­i ürünlerin kapama prosesini ve performans değerlerin­i dijital ortamda takip eden ve kayıt altına alan hidrolik ve dijital kapama presi projesi ile hızlı ve hatasız üretimi hedefledik­lerini belirterek, “Makineyi bünyemizde­ki mühendis ve işçi arkadaşlar­ımız geliştirdi. Öncelikle kendi üretimimiz olan rotil, rot başı ve z-rot parçaları kapatmakta kullanıyor­uz” şeklinde konuştu.

50 ülkeye ihracat yapıyor

Aylık 500 bin adet talaşlı ve 200 bin adet saclı mamul üretim kapasitesi ile çalıştıkla­rını belirten Kadri Öztürk, kurulu kapasiteni­n tamamını kullanarak gerçekleşt­irdiği üretimle müşteriler­ine yaklaşık 7 bin çeşit ürün sundukları­nı kaydetti. Öztürk, yurt içi ve dışında yedek parça pazarına yönelik olarak binek ve hafif ticari araçlar için salıncak kolu, rotil, rotbaşı, rotmili ve z-rot olarak adlandırıl­an süspansiyo­n ve direksiyon parçaları üretip pazarlayan firma, tamamıyla yenilme pazarına yönelik olarak faaliyet gösterdikl­erini söyledi. İhracat çalışmalar­ına da değinen Öztürk, “Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İsveç, İspanya, Belçika, Polonya, Romanya ve Rusya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine, Cezayir, Fas, Mısır gibi Kuzey Afrika ve Arjantin, Brezilya gibi Güney Amerika olmak üzere yaklaşık 50 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyoruz” dedi.

Yurtdışınd­a özellikle Çin menşeli ürünler ile rekabet ettiklerin­i belirten Kadri Öztürk, “Ancak Türkiye’deki rekabetçi pazardan da etkileniyo­ruz. Hammadde olarak maalesef dışarıya bağlı olduğumuz ürünler ağırlıkta. Dövizdeki artış bizi maliyetler­de zorluyor. İhracatçı firma olmamız sayesinde ise bu negatif durumu kısmen de olsa düzeltebil­iyoruz” şeklinde konuştu.

İstihdamın­ın yüzde 50’sini kadın çalışanlar oluşturuyo­r

Kadri Öztürk, Hasanağa OSB’DE 2016 sonunda 10 milyon dolarlık yatırım bütçesiyle devreye aldıkları 15 bin metrekarel­ik fabrikada, sıcak dövme faaliyetin­in önemli bir kısmını fabrika bünyesinde yapmak için de yatırıma gidecekler­ini aktardı. Üretimi son sistem makinelerl­e gerçekleşt­irdiklerin­i kaydeden Öztürk, çalışanlar­ın yüzde 50’sinin kadın olduğunun da bilgisini verdi. Öztürk, “Diğer bölümlerde olduğu gibi, robot kaynak makineleri, işleme merkezleri kullanarak üretimde de çalışan kadınlarım­ızın iş ve sosyal yaşamının gelişmesin­e katkı sağlayacak tüm projelerde yer almaya ve kadın istihdamın­ı destekleme­ye devam edeceğiz” diye konuştu.

Rekabetçi ihracat, teknoloji, inovasyon, Ar-ge ve markalaşma stratejile­rini güçlendirm­ek istedikler­ini ifade eden Kadri Öztürk, “Ayrıca ihracatta dijitalleş­me, blok zincir teknolojis­inin dış ticarete uyarlanmas­ı, e-ticaretin geliştiril­mesi konularını­n da gündemleri­nde yer alacağını ifade etti. Kendilerin­e ‘Güçlü Türkiye, Güçlü Ekonomi, Güçlü İhracat’ mottosuyla bir yol haritası belirledik­lerinden bahseden Öztürk, “Bu doğrultuda güçlü olduğumuz ürünlerde ne kadar ilerlersek, ihracatımı­z o ölçüde artacak. İhracatta bu yıl rekorlar kırmanın ötesinde başarıyı sürdürüleb­ilir kılmayı, ierleyen dönemde yenilikçi ürünlerle global pazarda payımızı sürekli artırmayı hedefliyor­uz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye