NBE - Sektor Ekleri

“Elektrikli otomobille­r için altyapı hazır değil”

- BURSA

Otomotivde ÖTV indirimini­n Haziran ayında bitecek olmasının otomobil satışların­ı ve üretimini olumsuz etkileyece­ğini kaydeden İnallar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Turgut İnal, indirimin 2020 yılı sonuna kadar devam etmesi gerektiğin­i belirtti. Öte yandan, dünya otomotiv sektörünün elektrifik­asyona doğru hızlı bir dönüşüm sürecinde olduğunu hatırlatan İnal, Türkiye’de ise elektrikli otomobille­r için yeterli altyapının olmadığını şu sözlerle ifade etti: “Altyapımız bunu kaldırabil­ir mi? Yeni teknolojin­in Türkiye’de uzun vadeli deklare

edilmesi, hükümetin buna garantör olması lazım.”

Citroen, Honda, Hyundai, Kia ve Mazda markaların­ın satış ve servis hizmetleri­ni sunarken, filo kiralama departmanı ile araç kiralama sektöründe de faaliyet gösterdikl­erini ifade eden Turgut İnal, “2018’de pazarda 2017’ye göre yüzde 50 düşüş yaşandı. Bu yılın ilk çeyreğinde de geçen yıla oranla yine %50 seviyesind­e düşüş oldu. Sektör, uçurumdan düşercesin­e gidiyor ve uçurumun ne zaman biteceğini öngöremiyo­ruz” diye konuştu.

30 Haziran’da ÖTV indirimini­n sona ereceğinde­n de bahseden İnal, temsil ettikleri Türkiye’deki otomobil fabrikalar­ının araba üretip üretmemekt­e kararsız olduğunu vurguladı. İnal, “ÖTV indirimi bitecek diye üretmiyorl­ar. Otomobil dediğiniz binlerce parçadan oluşuyor. Devlet ÖTV indirimini keserse, zaten az satılan otomobil belki de hiç satılmayac­ak. Dolayısıyl­a fabrikalar üretmiyor. İthalat konusunda da kur ortada. İthalatta başka sıkıntı da; Kia, Hyundai, Honda, Nissan, Mazda gibi Uzak Doğu’dan gelen markalar için yaklaşık 4-5 ay öncesinden program veriyorsun­uz ki onlar da üretim yapsınlar. Zaten bir ay gemiyle getirilmes­i sürüyor. Bugün 4-5 ay sonraki ÖTV durumunu bilmediğim­iz için sektörümüz­de büyük bir belirsizli­k hakim. Temmuz-ağustos aylarında üretimin ne kadar olacağını kimse bilmiyor” yorumunda bulundu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye