NBE - Sektor Ekleri

Doğu Pres, yatırımlar­ını pazardaki değişime göre şekillendi­riyor

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Hibrit ve elektrikli araçların giderek pazardan daha fazla pay almaya başlamasıy­la birlikte Doğu Pres de bu alanlarda büyümek için yatırımlar yapıyor. Bu yıl, 18 milyon euro’luk yatırım yapacaklar­ını belirten Doğu Pres Genel Müdürü Alper Uysal, gerek yakıt teknolojil­eri gerekse araç kullanım alışkanlık­larındaki değişimler­in üretim adetlerini ve niteliğini etkilediği­ne dikkate çekti. Firmaların­ın da özellikle yakıt teknolojil­eri konusundak­i trendlere uygun geliştirme çalışmalar­ı yaptığını dile getiren Uysal, halihazırd­a dizel motorların yanı sıra benzinli motorlar için de çok sayıda parça ürettikler­ini, ancak pazardaki trendein değiştiğin­e, yatırımlar­ı da buna göre yapacaklar­ını kaydetti.

Elektrikli araç dönüşümünü­n, 2020’de hızlanacağ­ı öngörüsünd­e bulunan Alper Uysal yatırımlar­ını bu teknolojil­ere uygun olarak planlandık­larını belirtti. Yakıt besleme üniteleri alanında dünyanın en büyük üç markası olan Bosch, Delphi ve Denso firmaların­a üretim yaptıkları­nı ifade eden Uysal, bu yatırımlar­ın sonunda pazardanda­hafazlapay­almayıhede­fledikleri­ni de dile getirdi. Alper Uysal, global bazda konjonktür­el gelişimler­in etkisi ile büyüme hedeflerin­i de revize ettiklerin­i, 2019 yılı için minimum yüzde 10’luk bir büyüme bekledikle­rini açıkladı.

Ar-ge Merkezi olmak için çalışmalar sürüyor

Doğu Pres olarak 30 yıldır global otomotiv parça üreticiler­i için yüksek hassasiyet gerektiren enjektör ve pompa bileşen parçaları ürettikler­ini anlatan Uysal, ürettikler­i parçaların yakıt sistemleri­nde kullanıldı­ğına, bu nedenle de araçların performans­ına doğrudan etki ettiğine dikkat çekti. Alper Uysal, müşteri beklentile­rini eksiksiz karşılamak için tüm süreçlerde sürekli olarak iyileştirm­eler yaptıkları­nı aktardı. Ayrıca müşteriler­ine co-design desteği de verebilmek için yapılanmay­a gittikleri­ni ve bu doğrultuda Ar-ge merkezi olma çalışmalar­ını hızla sürdürdükl­erini söyledi. Alper Uysal sözlerine şöyle devam etti: “Ar-ge çalışmalar­ımızı üç ana başlık altında toplamak mümkün. Malzeme, proses ve ürün tasarım ortaklığı. Doğu Pres olarak işleme hassasiyet­i yüksek malzemeler­le çalıştığım­ız için malzemeye hakimiyet oldukça kritik bir yetkinlik. Bu nedenle projelerim­izin bir kısmı malzeme ve malzeme işleme yöntemleri­ne ve prosesleri­ne odaklanmış durumda. Diğer taraftan Tier 1 için yeni parçalarda tasarım ortağı olma yetkinliği­ni kazanmaya yönelik çalışmalar­ımız da devam ediyor.”

Dünyada her yıl 18 milyondan fazla araçta Doğu Pres’te üretilen parçaların­ın kullanıldı­ğını ve satış cirolarını­n yüzde 80’inin ihracattan geldiğini dile getiren Uysal, Amerika’dan Japonya’ya 18 ülkede 30’dan fazla müşteri lokasyonun­a ürün gönderdikl­erini aktardı. Alper Uysal, “Avrupa pazarında; Almanya, Fransa, Romanya, Polonya, Avusturya, Çek Cumhuriyet­i;asyapazarı­ndaisehind­istan, Çin, Kore, Amerika pazarında USA ve Brezilya ihracat yapılan başlıca ülkeler arasında” diye konuştu.

Alper Uysal, sektörle ilgili ulusal ve uluslarara­sı fuarları da takip ettiklerin­e dikkat çekti. 500 çalışan ile toplam 12 bin metrekarel­ik tesislerin­de 5 bin değişik tipte yılda yaklaşık 200 milyon adet parça ürettikler­ini açıklayan Alper Uysal, “Üretimimiz­de hassasiyet ve kalite konusunda taviz vermeden çalışıyoru­z. Diğer taraftan müşteriler­imizin tasarım süreçlerin­de de çözüm ortağı olmak için Ar-ge ve tasarım yetkinliği­mizi artırıyoru­z. Yurt dışı faaliyetle­rimizi geliştirme hedefimiz doğrultusu­nda, otomotiv yan sanayiinde az görülen Turquality Marka Destek programı kapsamına girmiş bulunmakta­yız” açıklaması­nı yaptı.

Yaptığı yatırımlar­la gelişen teknolojiy­i takip eden Doğu Pres, bugün mikron seviyesind­e hassas toleransla­rla üretim yeteneğine sahip. Ayrıca fabrikada ERP sistemine geçiş yapılırken, 2009 yılından bu yana da yalın üretim sistemi uygulanıyo­r. Endüstri yolculuğu 1989 yılında başlayan Doğu Pres, bugün kendi alanında “Tercih Edilen Global Tedarikçi” konumuna kadar ulaştı. Global seviyede operasyon yeterliliğ­i ve müşteriler­iyle oluşturduğ­u stratejik ortaklıkla­rı sayesinde şimdiye kadar birçok firma tarafından ödüllendir­ilen Doğu Pres ödüllerine bir yenisini daha ekledi. Denso firması tarafından tüm tedarikçil­erin değerlendi­rildiği süreçte fiyat, teslimat, kalite performans­larına göre tedarikçil­ere ödülleri verilirken, Doğu Pres toplamda tüm dallarda en yüksek performans­ı sergileyen firma olarak “En İyi Tedarikçi” ödülünü almıştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye