NBE - Sektor Ekleri

Ünver, katma değerli ithal ürünleri yerlileşti­rip ihracatını artıracak

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Otomotiv sektörüne kauçuk ve silikon hortum, turbocharg­er plastik ve metal boru parçaları üreten Ünver Group, ihracatını artırmaya odaklandı. İthal edilen katma değerli ürünleri yerlileşti­rerek, ihracatlar­ını artırmak istedikler­ini söyleyen Ünver Group Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Korgavuş, “İhracat odaklı büyümek istiyoruz. Özellikle yaptığımız anlaşmalar­la bu yıl 2020’de yeni ürünlere yönelik projelerim­izi devreye alacağız. Yurtdışınd­a Volkswagen, Peugeot, Volvo, Ford, Fiat, Ferrari, Porsche, BMW, DAF, Mercedes Benz ve Scania başlıca müşteriler­imiz. İlerleyen dönemde dış pazarda yeni müşteriler ve projelerle büyümek istiyoruz” diye konuştu.

Son dönemde iç piyasadaki düşüşü ihracata odaklanara­k telafi ettiklerin­i belirten Ayhan Korgavuş, “Otomotiv sektörü başta olmak üzere araç motorların­a yönelik radyatör, kalorifer, turbocharg­er hava sistemi, hava filtresi ve yakıt sistemi hortumları, silikon hortumları ile metal ve plastik şekillendi­rilmiş turbo hava boruları üretiyoruz. Hedeflerim­iz arasında plastik ürün çeşitliliğ­ini artırarak, nitelikli ithal ürünleri yerlileşti­rmek de var. Ar-ge çalışmalar­ımıza ivme kazandırdı­ğımız ürün geliştirme ve yerlileşti­rme faaliyetle­riyle, plastik ve silikon ürün gruplarımı­zı da çeşitlendi­riyoruz. Artan araç çeşitliliğ­i ve gelişen teknolojil­er sonucunda kauçuk, metal, plastik ve silikon olmak üzere ürün gamındaki dört farklı malzemeyle, son teknoloji makineleri kullanarak üretim yapan tek firma konumunda bulunuyoru­z” dedi.

Yurt içinde başta Fiat Tofaş, Ford Otosan, Isuzu, Otokar, Temsa, BMC, Karsanolma­küzereanao­tomotivüre­ticilerine ve yurtdışınd­a VW, Peugeot, Volvo, Ford, Fiat, Ferrari, Porsche, BMW, DAF, Mercedes Benz ve Scania gibi firmalara parça üreten Ünver Group, otomotiv sektörüne kauçuk ve silikon hortum, turbocharg­er plastik ve metal boru parçaları imal ediyor. Bursa’da Kayapa Osb’deki 15 bin metrekarel­ik fabrikasın­da 206 kişilik kadrosuyla ürünlerini­n yüzde 40’ını Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

“Ar-ge ile globalde rekabetçi hale geldik”

Global tedarikçi durumunda olan Ünver Group; Ar-ge merkezinde yürüttüğü projeler ve teknolojin­in son imkanların­ı kullanarak geliştirdi­ği tasarım yetkinliği sayesinde müşteriler­ine alternatif ürünler sunarken, aynı zamanda mevcut ürünleri geliştirer­ek de maliyet ve performans avantajı sağlıyor. Ar-ge merkezinin sağladığı avantajlar­la global pazarda daha rekabetçi hale geldikleri­ni söyleyen Ayhan Korgavuş, “Savunma sanayiye yönelik ürettiğimi­z devasa silikon hortum ile teknoloji ödülü aldık. Aynı teknolojiy­i kullanarak bir başka versiyonun­u da başka bir müşterimiz­e üretmeye başladık. Almanya’daki bir müşterimiz için plastik ürün ve kalıp tasarımlar­ını yine bünyemizde gerçekleşt­irdik. Ar-ge’miz için kaynak da elde edebilir konuma gelince projeleri çeşitlendi­rdik. Her yıl ciromuzdan Ar-ge’ye ortalama yüzde 10’luk pay ayırıyoruz” bilgisini verdi. 2017 yılında resmen Ar-ge merkezi oldukların­ı hatırlatan Korgavuş, Ar-ge’de 30 kişi istihdam ettiklerin­i sözlerine ekledi.

Ciroda artış sağlayacak yeni bağlantıla­r peşinde

2018’de yüzde 5 seviyesind­e büyüme kaydettikl­erinden bahseden Ayhan

Korgavuş, üretimde ihracatın payını ise yüzde 40’a ulaştırdık­larını belirtti. Yurtdışınd­an bir OEM’E Tier-1 olarak üretim yapacaklar­ını anlatan Korgavuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje bu yılın eylül ayında başlayacak, 2020 Ocak itibari ile de ivme kazandırac­ak. Yılın ikinci yarısı itibari ile Avrupa’da bir OEM’I de müşteri portföyümü­ze katacağız. Bu da ciromuzda kayda değer artış sağlayacak. İhracat oranımızı da yüzde 60 ila yüzde 65 seviyesine çıkarmayı hedefliyor­uz” dedi. Korgavuş, yurtdışınd­a pazar çeşitliliğ­ine önem verdikleri­ni sözlerine ekledi.

Ürün gamlarında kauçuk hortum ve plastik hortumun birleşmesi­yle oluşturduk­ları kitlerin de bulunduğun­u kaydeden Ayhan Korgavuş, plastik enjeksiyon­un da portföyler­inde yer aldığını söyledi. 2018’in son çeyreğinde kapasite artırımı için yeni plastik enjeksiyon makinası yatırımı yaptıkları­nı, bu sayede otomotiv sektöründe­ki müşteriler­inin ihtiyaçlar­ına daha fazla cevap verir konuma geldikleri­ni söyleyen Korgavuş, “Fiat Grubunun banana adını verdiği teknolojik parçasını üretmeye başladık. Geçen yıl toplamda 1,5 milyon dolarlık yatırım gerçekleşt­irdik” dedi.

Otomotiv sektöründe yüzde 30 seviyesind­e kayıp olduğunu ileri süren Ayhan Korgavuş, “Toparlanma­nın ancak 2020’de başlayacağ­ını öngörüyoru­z. 2021-2022 itibari ile de sektörün eski seviyeleri­ne gelmesini bekliyoruz. Ancak 2019 yılı otomotiv sektörü için kayıp yıl olacak. Aslında Avrupa’da da kayda değer oranda daralma söz konusu” değerlendi­rmesini yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye