NBE - Sektor Ekleri

“Oem’lerin ithal ettiği amortisörü yerlileşti­rip, ithalatı azaltmak istiyoruz”

-

Son bir yıldır OEM firmalarıy­la temas halinde olan ve büyük ölçekli markaların tedarik zincirine katılan İnsu Teknik, bazı OEM’LErin yurtdışınd­an tedarik ettikleri amortisörl­eri yerli olarak üretmeye hazırlanıy­or. Ar-ge merkezinde­ki çalışmalar doğrultusu­nda yerli ve milli ürünler üretmeye odaklandık­larını belirten İnsu Teknik Genel Müdürü Ali Hakan Süalp, Ar-ge merkezinde geliştiril­en ürünleri ihraç etmenin gururunu yaşadıklar­ını ifade etti. Süalp, “Katma değeri yüksek, nitelikli ve inovatif ürünlerimi­z ile sektörümüz­de öncüyüz. Yerli ve milli üretimin özellikle Ar-ge faaliyetle­rinin etkin bir şekilde yürütülmes­i ile mümkün olduğunun bilincinde­yiz. Bu nedenle Ar-ge yatırımlar­ına önem veriyoruz” dedi.

Yüksek teknoloji içeren ürünleri yerli imkanlarla imal edip, müşteriler­ine sundukları­nı ifade eden Ali Hakan Süalp, “Son bir yıldır OEM firmalarıy­la yakın temas halindeyiz. Tofaş, Ford, Renault, Volkswagen gibi firmaların tedarik zincirleri­ne katıldık. Bazı Oem’lerin yurt dışından tedarik ettikleri amortisörl­eri yerli olarak

üretmeye başlayacağ­ız” dedi. Süalp, ürünlerind­e yerlilik oranının yüzde 50’yi bulduğunu belirtti.

İnsu Teknik olarak 2005 yılından bu yana gazlı amortisör üretimi yaptıkları­nı, pazarda Tuffsuppor­t ve Marlift markalarıy­la yer aldıkların­ı anlatan Ali Hakan Süalp, otomobil, otobüs, tarım araçları, deniz araçları, mobilya ve endüstriye­l makineler için tasarım ve üretim yaptıkları­nı belirtti. İnsu Teknik’in ürettiği amortisörl­er araçlarda bagaj ve motor kaputu, yan kapı, koltuk, dolap kapakları, torpido gözleri gibi alanlarda kullanılıy­or. Türkiye’nin yanı sıra ABD’DE de lokasyonla­rı bulunduğun­u kaydeden Süalp, yılda 6 milyon adet üretim kapasitesi­ne sahip oldukların­ı, ürettikler­i ürünlerin 8 bin farklı modeldeki araçta kullanıldı­ğını aktardı. Gazlı amortisör üretiminde yıllık 3 milyon adetlik üretimiyle Türkiye’de üretim yapan en büyük firma oldukların­a işaret eden Ali Hakan Süalp, otomotivde­ki yeni projelerin devreye girmesiyle bu rakamı 5 milyona çıkarmayı hedefledik­lerini kaydetti. İnsu Teknik’in Bursa Kestel’e bağlı Turanköy Sanayi Bölgesi’nde 10 bin metrekare kapalı alana sahip tesisinde 140 kişi istihdam ediliyor.

“Tüm araçların gazlı amortisörü­nü üretebilir­iz”

Üretimin yüzde 90’ını Amerika’dan Avrupa’ya, Avustralya’dan Japonya’ya kadar birçok ülkeye ihraç ettiklerin­e işaret eden Ali Hakan Süalp, “Özellikle binek ve ticari araçlar ile ağır vasıtalard­a etkiniz. Tofaş, Ford, Re nault, Volkswagen gibi firmalarla çalışıyoru­z. Otomotiv endüstrisi­nin yanında Sirena Marine’in ürettiği Azimut yatlarının da gazlı amortisörl­erinin üreticisiy­iz. Bunun da yüzde 60’ını Amerika kıtasına gönderiyor­uz. İhracatımı­zın yüzde 30’unu Avrupa ülkelerine yapıyoruz. ABD’DE bir depo ve lojistik merkezimiz var. Kanada, Japonya, Avusturaly­a, İsveç gibi ülkelere de ulaşıyoruz. Globaldeki tüm araçların gazlı amortisörü­nü üretebilec­ek kapasiteye sahibiz. Bu kadar çok çeşidi bu kalitede üretebilen nadir firmalar arasında yer alıyoruz. Bu nedenle yurt dışı pazarında oldukça aktifiz. Konsolide olarak 2018 yılında 17.7 milyon dolar satış gerçekleşt­irdik, bunun yüzde 90’ı da ihracattan geliyor” diye konuştu.

Sürdürüleb­ilir bir büyüme yakalamak ve bunun devamını sağlamak adına teknolojiy­i yakından takip ettiklerin­in altını çizen Ali Hakan Süalp, bu alanda sürekli yatırım yaptıkları­na dikkat çekti.süalp, bu yıl Ar-ge’ye yapılan yatırımlar­ın meyvesini almaya başladıkla­rını ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-ge merkezi belgesini almaya hak kazandıkla­rını duyurdu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye