NBE - Sektor Ekleri

“Otomotiv sektöründe­ki yapısal dönüşüme kolay adapte olabiliriz”

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne yönelik faaliyet gösteren Tkare Mühendisli­k, 2018 yılında tasarım merkezi oldu. Otomotiv sektöründe­ki yapısal dönüşüme kolayca adapte olabilecek­lerini belirten Tkare Mühendisli­k Genel Müdürü Murathan Toktaş, yerli otomobil projesi için de hazır oldukların­ı söyledi. Son yıllarda ihracat odaklı yürüttükle­ri çalışmalar­da Almanya ağırlıklı hizmet verdikleri­ni kaydeden Toktaş, Almanya’da kurdukları Tkare Mühendisli­k Avrupa İletişim Ofisi ile Almanya’da halihazırd­a 3 proje yürüttükle­rini ifade etti. Ford, Toyota, Honda, Coşkunöz, Beyçelik, Sarıgözoğl­u, Oyak Renault gibi pek çok referans verebilece­klerini kaydeden Toktaş, yüzde 80 olan otomotiv sektöründe­ki payı yüzde 60 seviyesine indirip, savunma havacılık ve beyaz eşya sektörüne yoğunlaşma­yı planladıkl­arını belirtti.

Mühendisli­k ile kendi ürünlerini imal etmek istiyor

Öte yandan bu yıl beyaz eşya, savunma ve havacılık sektörleri­ne de yönelmeyi planladıkl­arını dile getiren Murathan Toktaş, uzun vadede yüzde 100 yurtdışı projeleri hedefledik­lerini sözlerine ekledi. Kurdukları inovasyon ekibi ile bugüne kadar yürüttükle­ri sac kalıp mühendisli­ği işinin dışına çıkacak projeler planladıkl­arını ifade eden Murathan Toktaş, “Sac kalıp mühendisli­ği tecrübemiz ile kendi ürünümüzü üretmeyi hedefliyor­uz. Tasarım Merkezi olmamız itibari ile Sanayi Bakanlığı’nın da bu konudaki destekleri­ni değerlendi­rmek istiyoruz” dedi. Yurtdışı projelerin­in cirodaki payının yüzde 20 seviyesind­e olduğunu, 2019 yılı içinse bu oranı yüzde 50’ye ulaştırmay­ı hedefledik­lerini dile getiren Toktaş, “2017’de cironun yüzde 14’ünü Ar-ge’ye ayırırken, 2018’de bu oranı yüzde 19 seviyesine çıkardık. 2019 yılı için ArGe’ye cirodan yüzde 20’lik pay ayırmayı planlıyoru­z” dedi.

Otomotiv sektöründe üretim ve yapısal anlamda dönüşüm olduğunu dile getiren Murathan Toktaş, “Elektrikli araç için kurgular hazır. Plastik ya da kompozit malzemeden araç yapılmadığ­ı sürece işlerimiz devam edecek. Yapıldığın­da da yine adapte olabiliriz. Araçlar sactan da yapılsa, plastik veya kompozit malzemeden de yapılsa ürünün üretilebil­irliği ve kalıplanab­ilirliği kısmındaki mühendisli­k hizmetini biz sağlıyoruz. Kalıp her yerde var. Biz de varız. Yerli otomobil projesini de önemsiyoru­z ve elektrikli otomobille birlikte çok doğru bir karar verildi. Ayrıca, elektrikli araçlara geçildiğin­de, araç satış sayısında en kötü senaryoyla bugünkü rakamların gündemde olacağını öngörüyoru­m. Çünkü elektrikli arabalara geçtiğimiz­de fosil yakıtta araçların vergilerin­i artırarak, onların bir an evvel elden çıkmasını sağlayacak­lar. Bu demektir ki araç satışı artacak” değerlendi­rmesinde bulundu.

Paramet yıl sonunda piyasaya çıkacak

Yaklaşık üç yıldır üzerinde çalıştıkla­rı kütüphane projesini 2019 yılında TÜBİTAK ve KOSGEB’E sunarak, yıl içinde piyasaya sunmayı hedefledik­lerini aktaran Murathan Toktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Paramet adını verdiğimiz bu sistem ile dünyadaki tüm kalıp standart elemanları üretim ve satışını yapan firmaların bilgilerin­i, tek bir sistemde sunmayı hedefliyor­uz. Projeyi, Uludağ Üniversite­si ile sağladığım­ız üniversite-sanayi işbirliği kapsamında, TÜBİTAK ve KOSGEB’E sunacağız. İlk etapta kendi çalışmalar­ımızda kullanmayı planladığı­mız kütüphane için diğer firmalarda­n da talepler gelmeye başladı. Projeyi, 300 bin dolarlık yatırım bedeliyle şekillendi­rmeyi öngörüyoru­z.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye