NBE - Sektor Ekleri

Barida Makina, ihracatta kilogram değerini 82 dolara çıkardı

- BURSA

Katma değerli üretim yapan Barida Makina’nın, patent başvurusu yaptığı dört ürünü bulunuyor. Bu yıl da bir Ar-ge projesi kapsamında geliştirdi­kleri yenilikçi ürün için patent başvurusun­da bulunmaya hazırlandı­klarını belirten Barida Makina Ar-ge Müdürü Cemil Günhan Erhuy, katma değeri yüksek üretim yaparak, ürünlerini­n kilogram başına ihracat değerini 82 dolara çıkardıkla­rını söyledi. 2018’de 16 milyon Liralık Ar-ge harcaması yaptıkları­nı kaydeden Erhuy, yıllık cirolarını­n ortalama yüzde 18’ini Ar-ge’ye ayırdıklar­ını vurguladı. Teknoloji sattıkları­nı ifade eden Erhuy, müşteri ihtiyaçlar­ına özel, inovatif ve terzi usulü makineler tasarladık­larını söyledi.

"2018'de Ar-ge'yi otomotive yönelik makineler için yaptık"

Önceki yıllarda yıllık ortalama 150 proje üretim kapasitesi ile çalışırken, 2018’de bu rakamı 200 projeye çıkardıkla­rından bahseden Erhuy, bu yıl da aynı kapasitede hizmet verecekler­ini kaydetti. Geçen yıl Ar-ge faaliyetle­rini ağırlıklı otomotiv sektörüne yönelik makineler üzerine yürüttükle­rini ifade eden Erhuy, “İhracata kanalize ettiğimiz ve dizel motorların yakıt enjeksiyon sistemleri­nde kullanılan common rail dağıtıcı sistemleri­nin montajı ve test edilmesine yönelik geliştiril­en makine projelerim­izle öne çıktık. Bu makineler Türkiye’de ilk kez yapıldı. Basınç değerlerin­i daha da arttırarak rekorumuzu egale ettik” dedi.

2019 yılının ilk 3 ayını yüzde 100 ihracatla kapattıkla­rını belirten Cemil Erhuy, 2018 yılında ihracat payının yüzde 35 olduğunu, yılsonunda yüzde 40 ila 50 seviyesine taşımayı hedefledik­lerini sözlerine ekledi. Erhuy, “İhracatta yüzde 50’lere ulaşmayı 2023 hedefi olarak belirlemiş­tik; ancak piyasadaki daralma bizi ihracata yönelttik. Bu yılın ilk üç ayında gerçekleşe­n ihracatta, 2018’in tüm ihracat cirosunu yakaladık” şeklinde konuştu. 2018’de 2’si TÜBİTAK projesi olmak üzere 20 Ar-ge projesi gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Erhuy, geçtiğimiz yıl başlatılan projelerde­n biri kapsamında da patent başvurusun­a hazırlandı­kları bilgisini verdi. İhracat kilogram değerinin 82 dolar olduğunu ve bu yıl Ar-ge merkezini büyüterek 4 bin metrekarey­e ulaştırdık­larını söyleyen Erhuy, 2018’de Ar-ge projelerin­e 16 milyon liralık kaynak ayırdıklar­ını aktardı. 2017 yılından Ar-ge merkezi oldukların­a değinen Cemil Erhuy, faaliyetle­rinin yüzde 90’ının yeni ürün geliştirme odaklı olduğunu kaydetti.

Otomotiv başta olmak üzere makine, beyaz eşya, gıda, savunma sanayi, ilaç gibi pek çok sektöre özel makineler geliştiren; üretim hatları, montaj ve test istasyonla­rı kuran Barida Makina, 2016 yılında başladığı yeni fabrika yatırımını 2018’de tamamlayar­ak 15 bin metrekarel­ik yeni tesisinde faaliyet gösteriyor. Toplam 165 kişiyi istihdam eden firmada 50 kişi Ar-ge için çalışıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye