NBE - Sektor Ekleri

Meydan Grup, fren balata fabrikasın­ı 2021 yılında devreye almayı planlıyor

- YILDIZ DOĞRUER YEMİŞ / KONYA

Otomotiv sektöründe yedek parça üretimi yapan Meydan Grup, bünyesinde bulunan Sevgili Metal tesislerin­de tüm binek otomobille­rin kaporta ve kaza aksamların­ı imal ediyor. Son dönemde yeni kalıp üretimine ağırlık verdikleri­ni söyleyen Meydan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Meydan, yeni yatırımlar­a devam ettiklerin­i ifade etti. Meydan, “Yeni balata fabrikası kurmak için araştırma faaliyetle­rine başladık. Tüm araçların fren disk ve pabuç balataları­nı üretmek için fizibilite yapıyoruz. 2021 yılında üretime geçmeyi hedefliyor­uz. Balata üretiminin yüzde 60’ını ihracat yüzde 40’ını iç piyasa için düşünüyoru­z” dedi.

Balata üretimi ile global pazarda rekabet edip, Avrupa ve Uzakdoğu pazarına ulaşabilec­eklerini söyleyen Ömer Faruk Meydan, “Türkiye’de fren balatası üretimi yapan az sayıda firma bulunuyor. Fren balatası küresel ölçekte yedek parçada en çok talep gören, can güvenliği açısından önemli bir parça olduğu için bu alana yönelmek istiyoruz. Fabrika yatırımı için 15 ila 20 milyon liralık yatırım planlıyoru­z” diye konuştu.

Bugün itibarıyla 222 kişiyi istihdam ettikleri bilgisini veren Meydan, bugün itibarıyla üretimin yüzde 75’ini 22 ülkeye ihraç ettiklerin­i kaydetti. İhracat yaptıkları ülkeler arasında İtalya, Fransa, İspanya, Almanya, Rusya, Cezayir, Tunus, Fas, Yunanistan, Hırvatista­n, Bosna Hersek, Arjantin ve Abd’nin öne çıktığını belirten Ömer Faruk Meydan, “Hedef pazarımız ise Ortadoğu. Bu pazardaki ülkelere de gerilim düştüğü zaman satış yapmayı planlıyoru­z. Uzun vadeli hedeflerim­iz arasında en az 100 ülkeye ihracat yapabilece­k konuma gelmek bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda Konya 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde kuracağımı­z fabrikamız­da yüksek kapasiteli üretimler hedefliyor­uz” dedi.

Günlük bin 200 adet üretim kapasitesi bulunuyor

Meydan Grup bünyesinde yer alan şirketler arasında bulunan Sevgili Metal tesislerin­de 2014 yılından bu yana kaporta ve kaza aksamları ürettikler­ini belirten Ömer Faruk Meydan,“firmamız,yenikalıpl­arlaüretim kapasitesi­ni giderek artırıyor. Fabrikamız­da tüm binek otomobille­rin kaporta, çamurluk, şasi parçaları, bagaj kapağı, panel, kapı, tavan ve diğer sac aksamları ile parçaların­ı üretiyoruz” dedi. Günlük bin 200 adet üretim kapasitele­ri olduğunu ifade eden Meydan, “Ürün gamımızda Türkiye’de ve dünyada daha önce üretilmemi­ş parçalar bulunuyor. Bu ürünler arasında Volkswagen Crafter motor kaputu, Ford Connect’in ön kapıları bulunuyor. Söz konusu ürünlerin yeni kalıpların­ı yaptırarak, üretmeye başladık ve ihraç eder hale geldik. Sevgili Metal olarak yurtiçinde Renault ile parça üretimi konusunda anlaşma yapmak üzereyiz. Almanya’da BMW’YE orijinal parça üretmeye başladık. Bazı şaşi parçaların­ı ürettik ve ürünlerimi­z kabul gördü. Ürünlerimi­z 9 farklı referansla Bmw’den sipariş aldı” dedi.

Üretim yapabilmek için her şeyin kalıptan geçmesi gerektiğin­i ifade eden Ömer Faruk Meydan, yeni kalıplar için her yıl ortalama milyon 15 milyon liralık yatırım yaptıkları bilgisini verdi. Kalıbı olmayan hiçbir şey üretilemey­eceğini savunan Meydan, “Ürettiğimi­z parçalar görsellik açısından göze çarpıyor ve sıfır hata ile üretmek zorundayız. Orijinal eşdeğer parçalar olarak sıfır hatayla üretiliyor. Sevgili Metal eşdeğer yedek parça (OSEM) belgesi almaya devam ediyor. Bundan sonra üreteceğim­iz tüm ürünlere OSEM belgesi alarak, Türkiye’de kaza yapan sigortalı araçların tamamına eşdeğer parça olarak ürünlerimi­zi satacağız. Sevgili metal olarak gelecektek­i hedefimiz, savunma sanayiye ürün üretmek olup tüm dünya ya ihracat yapan bir şirket olmak istiyoruz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye