NBE - Sektor Ekleri

Ortakçı Cam, bu yıl üretimin yüzde 40’ını ihraç etmek istiyor

- BURSA

Aylık 50 bin metrekarel­ik otomotiv camı üretim kapasitesi ile İnegöl OSB’DE faaliyet gösteren Ortakçı Cam, bu yıl üretiminyü­zde40’ınıihraçet­meyihedefl­iyor. Yurtdışınd­a Mercedes ve MAN’A yönelik üretim yaptıkları­nı belirten Ortakçı Cam Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Ortakçı, “Ürettiğimi­z camı Macaristan’daki müşterimiz­e ihraç ediyoruz. Onlar da çerçeveye alıp Almanya’ya gönderiyor. Macaristan’a Mercedes hattını besleyen kayda değer bir ihracatımı­z söz konusu. Mercedes Türkiye’ye de ürün göndermeye başladık. Üretimleri­miz ticari araçlarda kullanılıy­or” dedi.

Almanya’nın yanı sıra İspanya ve İtalya’nın da önemli ihracat pazarları olduğunu ifade eden Ortakçı, 2018’de üretimin yüzde 25’ini ihracata kanalize ettiklerin­i, 2019 hedeflerin­in ise bu oranı yüzde 40’a çıkarmak olduğunu söyledi. Otomotiv sektöründe yurtiçinde kur artışına bağlı olarak giderek daralmanın söz konusu olduğu

nu kaydeden Ortakçı, “Ancak yurtdışı biraz daha iyi olmakla birlikte ihracatımı­z 2018 yılındaki ivme gibi değil. Yapılacak revizyonla­r ve iyileştirm­eler ile yılın ikinci yarısında artış olacağı ümidindeyi­z” değerlendi­rmesinde bulundu. 2018 yılında ciroda yüzde 20 artış yakaladıkl­arını kaydeden Bertan Ortakçı, bu yıl için de yine yüzde 20 seviyesind­e büyüme hedefledik­lerini belirtti. 27 bin metrekarel­ik kapalı alanda 300 kişilik ekip ile faaliyet gösterdikl­erini ifade eden Ortakçı, Ar-ge ve tasarım birimlerin­de ise 7 kişi çalıştığın­ın bilgisini verdi.

Kabin camları üretimine başlayacak

Geçen yıl yaklaşık 4 bin eurol’uk bütçe ile makine yatırımı gerçekleşt­irdikleri bilgisini veren Bertan Ortakçı, yeni yatırıma paralel olarak iş makineleri kabin camları ürün portföyü için Almanya ve İtalya’da yeni müşteriler­le görüşme halinde oldukların­ı ifade etti. Yatırımını geçen yıl gerçekleşt­irip 2019’da devreye aldıkları çoklu bombe yapan makine yatırımıyl­a da iş makineleri­ne kabin cam imal edecekleri­ni belirten Ortakçı, “Bu yatırımla iş makineleri­ne kabin camları üretimine başlayacağ­ız. Daha önce tek yönlü silindirik bombe yaparken, bu yatırımla iki yönlü bombe oluşturma imkanı buluyoruz. Gerek yurtiçi, gerek yurtdışınd­aki pek çok traktör firmasına kabin camlarının üreticisi olacağız. Türkiye bu ihtiyacını genelde Fransa’dan karşılıyor­du. Bugün itibari ile ithalatın da önünü keseceğiz” dedi. Tutal, söz konusu ürünün yurtiçinde­ki üçüncü üretici olacakları­nı sözlerine ekledi.

Öte yandan, İspanya’dan ithal ettikleri dijital baskı makinesi ile mermer görünümlü cam üretmeye başladıkla­rını belirten Ortakçı, mermer görünümlü cam imalatıyla da mobilya sektörüne girdikleri­nden bahsetti. Bertan Ortakçı, mermer görünümlü camın mermere göre daha hafif ve daha düşük maliyet sundukları­nı ifade ederek, söz konusu ürünün daha kolay şekil alması nedeniyle de avantaj yarattığı bilgisini verdi. Kurulu kapasiteni­n saatte 8 metrekarel­ik üretim olduğunu söyleyen Ortakçı, “Her gün 40 adet masa camı imal edebiliyor­uz. Yurtiçinde özellikle İzmir mobilyacıl­arından yoğun ilgi gördük” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye