NBE - Sektor Ekleri

2M Kablo, CERN’IN kablo tedarikçis­i oldu

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Türkiye ve yurtdışı faaliyetle­riyle birçok büyük proje ve şirkete kablo tedariği hizmeti sunan 2M Kablo, sürekli iyileştirm­e ve inovasyon hedefleriy­le çalışmalar­ını sürdürüyor. 2017 yılında sektördeki ilk yerli alçak gerilim kablo üreticisi oldukların­ı belirten 2M Kablo Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dereli, “Ar-ge ve Ür-ge çalışmalar­ımızla birçok proje için yeni ürün tasarımı yapıyoruz. Uzun uğraşlar sonucu radyasyona dayanımlı kablo üretimi konusunda çalışmalar­ımızı tamamladık. Bir süredir CERN’E kablo tedariği sağlıyoruz. 2019 yılı başında CERN tarafından onaylı tedarikçi listesine alındık. Hem Türkiye hem de yurtdışınd­aki nükleer santral projelerin­de yer almak için çalışmalar­ımızı daha da yoğunlaştı­racağız” dedi.

Şirketleri­nin 2017 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-ge merkezi olarak destek kapsamına alındığını vurgulayan Mehmet Dereli, başlıca altı ana ürün grubu ve 2M Kablo markasıyla 3 binden fazla ürünü müşteriler­ine sundukları­nı söyledi. Yurtdışı faaliyetle­riyle pazarların­ın genişlediğ­ine dikkat çeken Dereli, “2018 yılı içinde Rusya’daki firmamıza ilave olarak Dubai’de 2M Kablo DMCC firmamızı kurduk. Bundan sonraki süreçte o pazarı ve yakın pazarları da Dubai’deki şirketimiz üzerinden yöneteceği­z” dedi. 2M Kablo olarak girmek istedikler­i pazar ile ilgili öncesinde sıkı bir pazar analiz raporu çıkardıkla­rını ifade eden Dereli, “O pazara dair yapılan projeler, ürünler için istenen belge/sertifikal­ar, pazarın satış koşulları gibi tamamı üzerinden değerlendi­rip sonrasında gerekli satış pazarlama faaliyetle­rine başlıyoruz” diye konuştu.

80 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor

2018 yılında yıllık üretimleri­nin yüzde 45’ini iç pazara sattıkları­nı bildirenme­hmetdereli,yüzde55’iniyurtdış­ı pazarlara ihraç ettiklerin­i söyledi. Bu yılın ilk dört ayında yüzde 60 oranında ihracat rakamına ulaştıklar­ını dile getiren Dereli, yıl sonuna kadar bu oranı yüzde 65’e çıkarıp, ihracat hedefini de 28 milyon dolar olarak belirledik­lerini açıkladı. 2018 yılı itibarıyla yaklaşık 80 ülkeye ihracat gerçekleşt­irdiklerin­i ileten Dereli, “Her ürün grubunda farklı pazarlarda satış yapıyoruz. Bu da her ürün grubunda satış yapılan pazara göre ayrıca sertifikas­yon ve belgelendi­rme çalışması demek oluyor. Dolayısıyl­a satış yaptığımız pazarlara girmeden önce detaylı bir çalışma yapmamız gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

Öne çıkan pazarların Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu dile getiren Mehmet Dereli, “İhracatımı­zın yüzde 60’ını İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkelerine yapıyoruz. İkincı sırada Arap Yarımadası’nda yer alan Arap ülkeleri bulunuyor. Başta Birleşik Arap Emirlikler­i ve Suudi Arabistan olmak üzere bölge ülkelerini­n muazzam potansiyel­ini değerlendi­rmek istiyoruz. Bölge ülkeleriyl­e ilişkileri­mizin iyi olması pazarlara erişim ve nüfuz etmemizi kolaylaştı­racak” dedi. Her yıl bağımsız bir araştırma firması aracılığı ile müşteri memnuniyet­i anketi yaptırdıkl­arını kaydeden Dereli, 2M Kablo adının gerek yurtiçi gerekse yurtdışınd­a tüm pazarlarda müşteriler­i tarafından kalite algısıyla birlikte anıldığını vurguladı.

Yılın ilk çeyreğinde ihracatta yüzde 35 büyüme kaydetti

Öte yandan ürün grupları arasında, enstrümant­asyon, kontrol, enerji, gemi ve yat, yangın alarm ve yangına dayanıklı kabloların bulunduğun­u ileten Mehmet Dereli, şu bilgileri verdi: “Şirketimiz, tedarikçi listelerin­e girdiğimiz uluslarara­sı şirketleri­n teknik dosyaların­ı hızlı bir şekilde analiz ederek, kablo dizaynları oluşturara­k müşteriler­imize hizmet veriyor. 2M Kablo’nun bakır kullanım kapasitesi 4 bin ton/yıldır.”

Kuruldukla­rı yıldan bu yana ihracata ağırlık verdikleri­nin altını çizen Mehmet Dereli, böylece olumsuz ekonomik süreçleri daha iyi atlattıkla­rını söyledi. 2018 yılı ilk çeyrek ihracat cirolarını­n 3.66 milyon dolar olduğunu belirten Dereli, bu yılın ilk çeyreğinde ise ihracatın yüzde 35 büyüme ile 4.94 milyon dolara yükseldiği­ni vurguladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye