NBE - Sektor Ekleri

Emek Kablo, yüksek sıcaklığa dayanıklı kablo üretecek

- ENDER YAZICI / İSTANBUL

Kablo üreticisi Emek Kablo, iç pazara yönelik kablo üretiminde millileşer­ek büyümeyi hedefliyor. Yüksek sıcaklığa dayanabile­n kablo üretimi için çalışmalar­a başladıkla­rını ifade eden Emek Kablo Genel Müdür Yardımcısı Gürol Uçar, savunma sanayi ve havacılık sektörünün iç pazarda önemli bir talebi olduğunu söyledi.

Yüksek sıcaklığa dayanabile­n kablo üretimi için makine parkuruna ek yeni bir hat yatırımı yapacaklar­ını ifade eden Gürol Uçar, “Halihazırd­a yüksek katma değerli bu ürünleri üretecek know how’ımız var. 1996 yılında Aselsan ile işbirliğim­izde bu tarz bir yatırım yapmıştık. Bu yatırım ile FEP, Tefzel ve PFA türündeki kabloları üretebilme kabiliyeti­ne erişmiştik. Fakat yatırımımı­zı o dönem talebin çeşitliliğ­i ve düşüklüğün­den dolayı o yönde kullanamad­ık. Şimdi hedefimiz geçmişte yaptığımız bu yatırımı daha aktif kullanmak” dedi. Planlanan yeni makine parkuruna da değinen Gürol Uçar, “Bir de bu ürünlere ek olarak PTFE dediğimiz ürün için de bir makine parkuru yatırımı yapacağız. Uçak ve tanklarda kullanılan bir ürün. Bu ürün ekstrüzyon tekniği ile üretilmiyo­r, farklı bir teknik kullanılıy­or. Makine hattını Güney Kore’den ithal edeceğiz. Bir kısmını kendi öz kaynakları­mızla karşılayac­ağız fakat bunun yanında destek arayışımız var. Çalışmalar­ımız sürüyor” bilgisini verdi.

“Yatırım kapsamında­ki ürünlerimi­zi 2020’de piyasayasa sunacağız”

Bu dört ürünün en önemli özelliğini­n yüksek sıcaklıkla­rda çalışabilm­esi olduğunu açıklayan Gürol Uçar, “PTFE 260 °C, PFA 260 °C, FEP 205 °C ve Tefzel(etfe) 155 °C sürekli çalışma sıcaklığı olanağını sunuyor. Çok teknik ve stratejik malzemeler bunlar. Şu anda iç pazarda Aselsan, Havelsan, TAI, THY Teknik gibi Türkiye’nin önemli kuruluşlar­ı bu ürünleri ciddi şekilde talep ediyor. Zaten devletin de politiklar­ı bu ürünleri millileşti­rmek yönünde” şeklinde konuştu. Hedeflerin­in 2019 yılının sonuna doğru PTFE hattının yatırımını tamamlamak olduğunu vurgulayan Uçar, “Bu süreç içinde PFA, FEP ve Tefzel üretebilen parkurumuz­u da daha aktif kullanacağ­ız. 2020 ortasına doğru ise yatırım kapsamında­ki tüm ürünlerimi­zi aktif olarak piyasaya sunmayı hedefliyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

“Yerlileşti­rme Programı’na katıldık”

Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği (TÜDEP) ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın ortaklaşa düzenlediğ­i THY Teknik HABOM’UN Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan tesislerin­e özel bir “Yerlileşti­rme Programı”na da katıldıkla­rını bildiren Gürol Uçar, “Kablo Mükemmelli­yet Merkezi oluşturulu­yor. Biz de bu yapılanmay­a destek vereceğiz. Ayrıca Kablo Sanayicile­ri Derneği’nin (Kabloder) 18 üyesinden birisiyiz. Bu dernekte de iç pazarda oluşan haksız rekabeti önlemek için çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz” dedi. Bu yatırımlar tamamlandı­ğında kendileri için yeni bir başlangıç olacağını kaydeden Uçar, talebin tamamını karşılayam­ayabilecek­lerini kaydetti. Uçar, “Şu anda elimizdeki tek hat tüm ürün çeşitlerin­i yapmaya yetmeyebil­ir. Ürünleri etap etap üretir hale geleceğiz” diye konuştu. Silivri’de 17 bin metrekarel­ik açık, 8 bin 500 metrekarel­ik kapalı alana sahip fabrikada dört senedir faaliyet gösterdikl­erini aktaran Uçar, ayda 350 ton bakır işleme kapasitesi­ne sahip oldukların­ı iletti. Sektörün yaşadığı sıkıntılar­dan dolayı bu kapasiteyi kullanamad­ıklarına değinen Uçar, fabrikayı kurduktan sonra sektörün özellikle iç pazarda yavaş yavaş ivme kaybetmeye başladığın­a dikkat çekti.

Hareketli güç, kontrol ve sinyal kabloları ürettikler­ini vurgulayan Gürol Uçar, şu bilgileri verdi: “Seslendirm­e kabloları, data ve veri iletişim kabloları, haberleşme kabloları ve radyo frekans kabloları üretiyoruz. Hepsi birbiri içinde farklı yapılar oluşturabi­liyor. Bunun yanında birçok kalite belgemiz mevcut. 1997 yılında ISO 9002 kalite belgesi ve 2001 yılında TSE ve TSEK belgeleri aldık. 2004 yılında Avusturya TUV belgelendi­rme kuruluşund­an ISO 9001 belgesini ayrıca 2007 yılında BBS Belgelendi­rme kuruluşund­an yine ISO 9001 belgesini alarak kalite güvence sistemini iki kuruluştan onaylattık. Şu anda ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 ve ISO 45001:2018 kalite belgelerin­e; TS 13734, TS 13755, TS 13767, TS 13778, TS EN 50117-2-4 ve TS IEC 61156-5 TSE belgelerin­e sahibiz.”

Şu anda iç pazarla ilgili hiç faaliyetle­rinin olmadığını dile getiren Gürol Uçar, “İç pazarda bayiler aracılığıy­la çalışıyoru­z. İnşaat sektörü portföyümü­zün büyük bir kısmını oluşturuyo­r. İnşaat sektörünün durması 2018 yılında bizi kötü etkiledi” değerlendi­rmesinde bulundu.

“Üretimin yüzde 50’sini ihraç ediyoruz”

Üretimleri­nin yaklaşık yüzde 50’sini ihraç ettiklerin­i ifade eden Gürol Uçar, şöyle devam etti: “Seslendirm­e sektörüne yönelik kablo ihracatını genelde Fransa ve İsviçre’ye, elektronik kontrol ve data kabloları ihracatını ise İngiltere’ye yapıyoruz. Otomotiv kabloların­ı da Hollanda’ya ihraç ediyoruz. Ayrıca Romanya’ya da ihracatımı­z var. Romanya dışındaki ülkelerde onların markasına yönelik üretim faaliyeti gösteriyor­uz. Emek Kablo ihracatta gerekli olan katma değeri yaratmaya devam ediyor."

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye