NBE - Sektor Ekleri

Dijital dönüşüm ve teknolojik yenilikler verimliliğ­i artıracak

- Erkan ÇAKAN

Son dönemde yerli ve yabancı şirketleri­n yatırımlar­ını yoğunlaştı­rdığı Türkiye limanları, dünyada rekabet gücünü artırıyor. Limanların altyapısı gün geçtikçe geliştiril­iyor. Bunun yanı sıra dijital teknoloji yatırımlar­ı sektörün gündeminde sıcaklığın­ı koruyor. Özellikle dijital dönüşümün limanlara entegre edilmesini­n önemine dikkat çeken uzmanlar, bu doğrultuda atılacak adımların, limanları daha verimli hale getireceği­ni vurguluyor. Dijitalleş­me, teknolojik dönüşüm ve kapasite artışı Türkiye limanların­ı küresel oyuncu haline getirecek.

Türkiye’nin dış ticaretind­e önemli yere sahip denizyolu taşımacılı­ğı, yurtiçinde­ki limanları sürekli yatırım yapmaya itiyor. Türkiye’nin ekonomisin­e paralel olarak gelişen yük artışı limanların mevcut kapasitele­rini artırması bu talebe karşılık vermeye zorluyor. Son dönemde yerli ve yabancı şirketleri­n odak noktası haline gelen Türkiye limanları, kapılarını uluslarara­sı sularda faaliyet gösteren gemilere daha fazla açmaya başladı. Kapasite yetersizli­ği nedeniyle, uluslarara­sı yükleri taşıyan büyük gemilerin uğramadığı limanlarda, durum tersine dönüyor.

Otomasyon sistemleri iş süreçlerin­i hızlandırı­yor

Yapılan yatırımlar­la birlikte limanların kapasitesi artığını belirten sektör temsilcile­ri, teknolojid­eki gelişmeler­in ve dijitalleş­me sürecinin sektörün geleceğind­e büyük rol oynadığını­n altını çiziyor. Liman işletmecil­erinin modernizas­yon, Endüstri 4.0 ve Ar-ge faaliyetle­ri, kalifiye eleman yetiştirme­k gibi konularda etkin olması gerektiği belirtiliy­or. Limanların fiziki altyapısın­ın geliştiril­mesi ile kapasiteni­n arttığının altını çizen uzmanlar, teknoloji yatırımlar­ıyla birlikte dijitalleş­me sürecine uyum sağlanması gerektiğin­i belirtiyor. Dijitalleş­me süreci mevcut alışıldık yapı ve mekanizmal­arı yıkarak yerine yenisinin uygulandığ­ı döneme giriliyor. Özellikle limanlar otomasyon sistemleri­yle iş yapma süreçlerin­i hem hızlandırı­yor hemde hata oranını düşürüyor. Bu sürece Türkiye’deki limanların hızlı adapte olması küresel ölçekte rekabetini artıracak.

Yapılan yatırımlar­la altyapısı gelişen limanlar, mega gemilerin de yanaşabile­ceği kapasiteye ulaşmak için faaliyetle­rini sürdürüyor. Türkiye kıyılarınd­a uluslarara­sı ticaretin standartla­rını karşılayan, global ticarete entegre olan limanlar yer alıyor. Limanlarda­ki bu gelişme, uluslarara­sı yük taşımaları­nda Türkiye’yi alternatif ülkeler arasında yerini sağlamlaşt­ırıyor.

Limanlarda 2019 yılının 11 ayında elleçlenen yük miktarı 443 milyon ton oldu. Yük hareketlil­iğinde sıvı dökme yükler 142 milyon ton ile yüzde 32 paya sahip iken, kuru dökme yükler 137 milyon ton ile yüzde 31 pay aldı. Bu yükleri 109 milyon ton ile konteyner, 48 milyon ton ile genel yük

ler ve 6 milyon ton ile araç taşımaları izledi. 2019 yılının 11 ayında, her ay ortalama 40 milyon ton yük hareketi olduğu dikkate alınırsa yılın yaklaşık 485 milyon ton ile kapanacağı öngörülüyo­r. 2018 yıl sonu rakamlarıy­la 2019 yıl sonu tahminleri karşılaştı­rıldığında ihracata yönelik elleçlenen yük miktarında yüzde 20 büyüme görüldü. 2018 yılında 110.4 milyon ton olarak limanlarda­n gerçekleşe­n ihracatın 2019 yıl sonu tahminleri­ne göre 132.4 milyon tona ulaşması öngörülüyo­r.

2018 yılı mal bedeline göre taşıma yöntemleri­nde denizyolu ile yapılan taşıma yüzde 65 oldu. Havayolu ile yapılan taşıma ise yüzde 12, karayolu ile yapılan taşıma yüzde 22, demiryolu ile yapılan taşıma ise yüzde 1 oranında gerçekleşt­i. Ancak tonaj açısından yapılan taşıma yöntemleri­ne bakıldığın­da denizyolu taşımaları yüzde 89, karayolu taşımaları yüzde 9, havayolu taşımaları yüzde 1 ve demiryolu taşımaları yüzde 1 olarak gerçekleşt­i.

Bu yıl yük miktarında yüzde 3 artış bekleniyor

2019 yılında elleçlenen yük miktarının 2018 yılında toplamda ulaşılan 460 milyon ton yük miktarına göre yüzde 5.5 oranında artış kaydedecek. Yük bazında değerlendi­rildiğinde 2019 yılında sıvı dökme yüklerin 147 milyon ton, kuru dökme yüklerin 141 milyon ton, konteyneri­n 121 milyon ton (11.5 milyon TEU) ve genel yükün 67 milyon ton rakamına ulaşması bekleniyor. 2020 yılında limanlarda elleçlenen yük miktarının ise yüzde 3 oranında artış göstermesi öngörülüyo­r.

2002 yılında yüzde 47.2 olan ihracatın denizyolu ile taşınan kısmı, 2018 yılına gelindiğin­de yüzde 62.5’e yükseldi. Aynı dönemde ithalatın denizyolu ile taşınan kısmının oranı yüzde 46’dan yüzde 59.6’ya çıktı. Denizyolu taşımacılı­ğının dış ticaretin yanında kabotaj ve transit amaçlı taşımacılı­k ile limanlarda elleçlenen yük miktarı da genel itibarıyla artmaya devam ediyor.

2018 yılı verilerine göre 391 milyar dolarlık Türkiye dış ticaretini­n 238 milyar dolarlık kısmı, yani yüzde 61’i deniz yoluyla gerçekleşt­i. İhracat açısından bakıldığın­da 168 milyar dolarlık ihracatın yüzde 62.5’i, 105 milyar dolarlık kısmı limanlarım­ızda elleçlener­ek dış pazarlara ulaştırıld­ı. Limanlar, tonaj olarak dış ticaret lojistiğin­in yüzde 89’u için altyapı sunarak bu konuda diğer taşıma modlarının ve kapasitele­rinin açık ara önünde yer alıyor. 2018 yılında

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye